ΔΕΘ: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού – Δείτε τις ανακοινώσεις

 


Σφοδρή ήταν η κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του στην 86η ΔΕΘ και τα όσα μέτρα στήριξης των πολιτών ανακοίνωσε. Μετά από ώρες τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις με το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι ιδιαίτερα αιχμηρό στην τοποθέτησή του.

«Κύκνειο άσμα Μητσοτάκη», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κάνοντας αναφορά στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός της ακρίβειας και των υποκλοπών έχει τελειώσει». Αναλυτικά η ανακοίνωσή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της ακρίβειας πραγματοποίησε σήμερα τη τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ. Στο κύκνειο άσμα του προσπάθησε με πολύ κόπο και ιδρώτα να περιγράψει μια φωτεινή Ελλάδα του ίδιου και των φίλων του που έχουν ρημάξει τα δημόσια ταμεία. Για τους εργαζόμενους, όμως, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες απλά προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση, ανέχεια και αδιέξοδα. Έκανε μια προεκλογική ομιλία, μήπως και πείσει τους βουλευτές και το κόμμα του, που αρνούνται να τον υπερασπιστούν στο ζόφο που έχει πνίξει την πολιτική ζωή της χώρας.

Πρώτον, τον ενημερώνουμε ότι «η Ελλάδα πλησιάζει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα» γιατί ο ίδιος και το παρακράτος του όποτε και αν γίνουν εκλογές θα αποτελέσουν παρελθόν. Αφιέρωσε μισή φράση για το όργιο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακό λάθος». Δεν διευκρίνισε όμως εάν το λάθος ήταν ότι μας άκουγε όλους ή ότι τον καταλάβαμε.

Δεύτερον, επιβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας πολιτικής αστάθειας και προανήγγειλε εμμέσως νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας πως κάνει τους θεσμούς και το Σύνταγμα κουρέλι ανά πάσα στιγμή, μόνο και μόνο για να πείσει τους βουλευτές του πως υπάρχει ελπίδα να ξανά είναι πρωθυπουργός. Μάταια, όμως γιατί καμία τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και αυτό το γνωρίζουν ακόμη και όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Βελλίδειο.

Τρίτον, την ώρα που έρχεται νέος Αρμαγεδδώνας ακρίβειας στην Ελλάδα του αρνητικού ρεκόρ πληθωρισμού, ο κ. Μητσοτάκης ήταν μία από τα ίδια : καμία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, παρά μόνο επιδότηση της αισχροκέρδειας από τις τσέπες των πολιτών και τα τρομακτικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους και την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών. Καμία παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μειωθούν οι τιμές. Μία από τα ίδια δηλαδή σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Τέταρτον, συγχαίρουμε τον κ. Μητσοτάκη που «πουλάει» αυξήσεις στις συντάξεις με τη ρύθμιση του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ, που τις προέβλεπε από τότε για το 2023. Αντί για ψέματα, όμως, οι συνταξιούχοι περίμεναν να τους αποδώσει τα αναδρομικά που τους έκλεψε για δεύτερη φορά η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης της ακρίβειας και των υποκλοπών έχει πολιτικά τελειώσει. Το κρίσιμο είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα προτού τελειώσει μαζί του και η χώρα».

«Κρεσέντο δημοσιονομικού λαϊκισμού»

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με ανακοίνωσή επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τα όσα εξήγγειλε στην ομιλία του στη ΔΕΘ:

«Αφήνοντας ενοχικά εκτός κάδρου στην αποψινή ομιλία του το κράτος δικαίου, τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο δημοσιονομικού λαϊκισμού.

Τελικά το «λεφτόδεντρο» φύτρωσε στην αυλή του Μαξίμου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε το δημόσιο χρήμα με αυταρέσκεια, αποκρύπτοντας ότι ο δημοσιονομικός χώρος που χρησιμοποιεί, προέρχεται αποκλειστικά από την υπερφορολόγηση της κατανάλωσης των ευάλωτων και μικρομεσαίων νοικοκυριών και ενώ επί τρία χρόνια εξασφάλισε απαλλαγές και δώρα στους ισχυρούς. Η κοινωνία μας χρειάζεται στήριξη, που θα βασίζεται σε επιλογές δίκαιες και όχι προσανατολισμένες στις κάλπες.
Με παραδειγματική καθυστέρηση αναγνώρισε το οξύ στεγαστικό πρόβλημα των νέων οικογενειών και των φοιτητών, που φέτος αποτέλεσε ένα τα μεγαλύτερα εμπόδια στις σπουδές τους.

Επίσης, αναγνώρισε την ανάγκη των ενεργειακών κοινοτήτων και των φωτοβολταϊκών στις στέγες ξεχνώντας όμως ότι λίγες εβδομάδες πριν με νόμο της ΝΔ οι ΑΠΕ πηγαίνουν στα χέρια των λίγων και ισχυρών.

Έστω και με αυτά τα ψήγματα φαίνεται ότι η ΝΔ δεν παρακολουθούσε απλά , αλλά πολύ προσεκτικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις σε αυτά τα θέματα πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης οδηγούμενος από την εξουσιομανία του και βλέποντας τους πολίτες να του γυρνούν την πλάτη, θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα του γι’ αυτό επένδυσε εκ νέου στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», επιλέγοντας στην θεσμική εκτροπή που πρωταγωνιστεί αυτός και το περιβάλλον του, να προσθέσει και την θεσμική ανακολουθία».

«Ακούσαμε πολλά “Θα”», υποστήριξε η Ελληνική Λύση

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη η Ελληνική Λύση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σήμερα στο Βελλίδειο, ακούσαμε πολλά “Θα” και πολλά λόγια από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στην επισιτιστική, οικονομική και ενεργειακή κρίση. Για ακόμη μία φορά τα πολλά «Θα» και τα πολλά λόγια είναι «φθηνά» και δεν είναι αληθινά.

  • ΔΕΘ: Με αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία και εκλογικά διλήμματα η ομιλία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επέλεξε να κλείσει την ομιλία του με αναφορά στον Γιώργο Θεοτοκά. Τον μεγάλο λογοτέχνη μας ο οποίος μετά το ταξίδι του στο Άγιο Όρος (αλήθεια ο πρωθυπουργός θα πάει ποτέ) επεσήμανε πως τα «συμπτώματα διαφθοράς και ανηθικισμού» αποδίδονται σε μεταφυσικά αιτία, σε «ένα γενικευμένο αίσθημα κενού, σε μια κατάσταση πνευματικής ναυτίας». Αναφορά που ταιριάζει απόλυτα στα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού».

Πώς αντέδρασε το ΚΚΕ

Με γραπτή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ανέφερε ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού δεν επαρκούν μπροστά στο δύσκολο χειμώνα.

“Το πολυαναμενόμενο πακέτο της ΔΕΘ ενόψει του «δύσκολου χειμώνα», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι μόνο δε συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο εργατικό λαϊκό εισόδημα, για το σύνολο των προβλημάτων.
Γι’ αυτό το λόγο και όσα ελάχιστα εξαγγέλλονται, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο το λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους.
Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις στην ενέργεια είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι περιορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Ακόμη και τα μέτρα για τη στέγη – ελλείψει προγραμμάτων εργατικής λαϊκής κατοικίας – συνδέονται με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και νέα τραπεζικά δάνεια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά.
Συνεπώς το δίλημμα «ανάπτυξη και σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση» που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι πλαστό και παραπλανητικό. Σήμερα ζούμε ακριβώς τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που για το λαό μεταφράζεται σε αστάθεια, ανασφάλεια, επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του.
Στη «βαρυχειμωνιά» αυτού του δρόμου ανάπτυξης δεν χωρά καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς «σωτήρες». Απαιτείται οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, σύγχρονα δικαιώματα, αξιοποίηση κάθε δυσκολίας κι αστάθειας του συστήματος για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος προς όφελος του λαού”.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του και το ΜέΡΑ25:

«Ένας αμετανόητος, αδιόρθωτος και επικίνδυνος Πρωθυπουργός στον δικό του μαγικό, ολιγαρχικό κόσμο

Αν κάποιος είχε την υπομονή να ακούσει σήμερα τον κ. Μητσοτάκη, θα νόμιζε πραγματικά πως δεν ζει στην χώρα της Μητσοτάκης Α.Ε. των ολιγαρχικών κλοπών και των κυβερνητικών υποκλοπών.

Ένας αμετανόητος, αδιόρθωτος και επικίνδυνος Πρωθυπουργός στον δικό του μαγικό, ολιγαρχικό κόσμο.

Την ώρα που ο κόσμος έξω μαζί με το μπλοκ του ΜέΡΑ25 διαδήλωνε μαζικά, ο Πρωθυπουργός προσπαθούσε να πείσει την κοινωνία πως δεν ζει στο Ολιγαρχικό κράτος και το Μητσοτακικό παρακράτος που καθημερινά την ληστεύει με το ένα χέρι και τη δέρνει με το άλλο, κρυφακούγοντας κιόλας «για το καλό της» τις διαθέσεις και τις προθέσεις της.

Είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης είναι πια σε αποδρομή και προσπαθεί με την ολιγαρχική και μιντιακή εξουσία του, αλλά και μερικά επικοινωνιακά και προεκλογικά ψίχουλα, να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί πλεόν απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Αυτό όμως αφορά μόνο το τεστ πίστης των χειροκροτητών που επιστρατεύτηκαν να γεμίσουν κάθε σπιθαμή του Βελλίδειου ώστε ο ταχύτατα βυθιζόμενος στα σκάνδαλά του Πρωθυπουργός να εκπέμψει επικοινωνιακο μήνυμα ενότητας αλλά ταυτόχρονα να δέσει τις βαρωνίες του κόμματός του σε όρκο συνενοχής.

Η κοινωνία χρειάζεται εδώ και τώρα ρήξη με το ολιγαρχικό καθεστώς που καθημερινά την ληστεύει μέσω της Μητσοτάκης Α.Ε. και των διαφόρων ληστρικών μηχανισμών όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έστησε η προηγούμενη μνημονιακή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος κ. Μητσοτάκη σας έχει πάρει πια χαμπάρι και δεν θα επιτρέψει ούτε τη διαιώνιση του δικού σας καθεστώτος, ούτε την εναλλαγή σας από άλλες μνημονιακές, ολιγαρχικές δυνάμεις που θα συνεχίσουν τις ίδιες πολιτικές.

Ο λαός μας θα επιλέξει τη ρήξη, γιατί είναι η μόνη απάντηση στην κρίση.

Παλεύουμε για τη Ρήξη. Παλεύουμε για τις ζωές μας. Και θα τις πάρουμε πίσω. Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό εδώ και τώρα με δημοψήφισμα για κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ.

Καμία ανακοχή με την Μητσοτάκης Α.Ε. και κάθε μνημονιακή, ολιγαρχική πολιτική!

πηγή ertnews.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!