Π. Τσακίρης: Καθιερώνουμε εκδηλώσεις μνήμης με επίκεντρο τη Ν. Φιλαδέλφεια για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας»

 


Π. Τσακίρης: Καθιερώνουμε εκδηλώσεις μνήμης με επίκεντρο τη Ν. Φιλαδέλφεια για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας»

Εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας καθιερώνονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου με πρωτοβουλία του δημάρχου, Παντελή Τσακίρη.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από το Ελληνικό Κράτος να τιμάται ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος». Εάν η 14η Σεπτεμβρίου δεν συμπίπτει να είναι ημέρα Κυριακή, ο εορτασμός θα γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την 14η Σεπτεμβρίου.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μετά την Καταστροφή του 1922. Η καθιέρωση των εκδηλώσεων μνήμης συμπίπτει με τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο.

Φέτος, πρώτη φορά, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε συνεργασία με την Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».

Ειδικότερα, στις 10.00 θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα.

Στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί ομιλία σχετικά με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την χοροδιδάσκαλο, Βάσω Μουρατίδου.

Στις 10.45 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Για πρώτη φορά στον Δήμο Ωραιοκάστρου τιμάμε θεσμικά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Καθιερώνουμε εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με επίκεντρο την Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας, όπου εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες πριν από 100 χρόνια. Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που συνεισέφεραν για να δημιουργηθεί ο μετέπειτα Δήμος Ωραιοκάστρου», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!