Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει

 


Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο MyPortal.gr

    Η Θεσσαλονίκη αλλάζει 

Παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις, η Ελλάδα αλλάζει. Γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Μαζί της αλλάζει -κι αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα- η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του MyPortal.gr για την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.  

Συγκεκριμένα αναφέρει:                             

Αναμφίβολα έχουμε -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- δύσκολες μέρες μπροστά μας, καθώς εκτινάσσονται οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος και εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Εξίσου βέβαιο είναι -και το επισημαίνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε.- ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Από τις 20 Αυγούστου απαλλάχθηκε από την Ενισχυμένη Εποπτεία και συνεχίζει για τον επόμενο εθνικό στόχο, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023. Απέκτησε έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στις οικονομικές επιλογές της, ενώ απέκτησε ήδη αυξημένες αναπτυξιακές δυνατότητες χάρη στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.   

Παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή και παράλληλα στηρίζει την κοινωνία απέναντι στις έκτακτες ανάγκες των διεθνών κρίσεων. Διέθεσε 43 δις ευρώ για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού, των εργαζόμενων και άνεργων στη διάρκεια της  πανδημίας, διαθέτει τώρα πάνω από 8,5 δις ευρώ για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ενεργειακές ανατιμήσεις και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ. 

Μείωσε, στο μεταξύ, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, χρηματοδοτεί προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης, προώθησε μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν το επενδυτικό περιβάλλον, πραγματοποιεί άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Κατάφερε έτσι να φέρει και να κρατά σταθερά την Πατρίδα μας στις χώρες της Ευρώπης, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων, αύξησης των εξαγωγών και μείωσης της ανεργίας, ενώ καταγράφεται τώρα και εκπληκτική άνοδος του τουρισμού που αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.  

Μείζονος σημασίας στο δρόμο μας για το μέλλον, είναι το γεγονός ότι -με τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, για τα επόμενα χρόνια, κοινοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ, ενώ  την τελευταία τριετία καταφέραμε να περάσουμε από την 19η στην 1η θέση, σ’ ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων.  

Παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς προκλήσεις, η Ελλάδα αλλάζει. Γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Μαζί της αλλάζει -κι αλλάζει ακόμη πιο γρήγορα- η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επιλέγουν για επενδύσεις τη Β. Ελλάδα εταιρείες κολοσσοί της νέας τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Cisco, η Deloitte, η Pfizer, η Deutsche Telekom, η Accenture, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Όπως και το γεγονός ότι την ώρα αυτή στην πόλη μας βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις που αφορούν πάνω από είκοσι έργα, που αλλάζουν την εικόνα, την καθημερινότητα και την προοπτική της.

Το Μετρό  έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 85%. Στα τέλη του χρόνου αναμένεται ανάδοχος στο Flyover. Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ, το Παιδιατρικό και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το Πάρκο Παύλου Μελά, την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος. Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού. Έχει υπογραφεί η σύμβαση για την οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα του με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό. Εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ το Π.Δ. για το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ. Βάλαμε τέλος στο πρόβλημα του τακτικού καθαρισμού του Θερμαϊκού. 

Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε -και εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ- γίνονται πράξη. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Αποκτά όσα αξίζουν και δικαιούνται οι Θεσσαλονικείς. Αποκτά νέα πνοή, νέα εικόνα, νέα προοπτική. Επανατοποθετείται στο χάρτη του μέλλοντος.Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!