Η γυναίκα που μπορεί να μυρίσει τη νόσο του Πάρκινσον βοήθησε τους επιστήμονες να αναπτύξουν διαγνωστικό τεστ


Η 72χρονη ανίχνευσε την ασθένεια στον εκλιπόντα σύζυγό της, 12 χρόνια πριν οι γιατροί κάνουν επίσημη διάγνωση.

Επιστήμονες στη Βρετανία κατάφεραν να αξιοποιήσουν την υπερευαίσθητη όσφρηση μιας γυναίκας, για να αναπτύξουν ένα διαγνωστικό τεστ της νόσου του Πάρκινσον. 

Η Τζόι Μιλν από το Περθ της Σκωτίας έχει γεννηθεί με υπεροσμία, μια αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές. Χάρη σε αυτή την ικανότητα, η 72χρονη ανίχνευσε τη νόσο  στον εκλιπόντα σύζυγό της, 12 χρόνια πριν οι γιατροί κάνουν επίσημη διάγνωση.

Χρόνια αργότερα, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο με τη βοήθεια ενός δείγματος δερματικού ιστού που λαμβάνεται από το πίσω μέρος του λαιμού. Οι ερευνητές εξετάζουν το δείγμα για να εντοπίσουν μόρια που συνδέονται με την ασθένεια ώστε να συμβάλλουν στη διάγνωσή της.

Ο Δρ. Τάιλο Κουνάθ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συνεργάστηκε με την καθηγήτρια Περντίτα Μπάραν για να εξετάσουν την αίσθηση της όσφρησης του Μιλν. Οι δυο επιστήμονες υποψιάζονταν ότι η αλλαγή στην οσμή ενός ασθενούς μπορεί να προκαλείται από μια χημική αλλαγή στο έλαιο του δέρματος, γνωστό ως σμήγμα, που προκαλείται από την ασθένεια.

Στην προκαταρκτική τους έρευνα ζήτησαν από την Μιλν να μυρίσει μπλουζάκια που είχαν φορέσει 12 ασθενείς- έξι με Πάρκινσον και έξι υγιή άτομα- και να αποφανθεί ποια άτομα έπασχαν από τη νόσο και ποια όχι. Η γυναίκα αναγνώρισε σωστά τα μπλουζάκια που είχαν φορέσει οι ασθενείς με Πάρκινσον, αλλά πρόσθεσε ότι ένας από τους συμμετέχοντες στην υγιή ομάδα επίσης είχε τη νόσο, ενώ δεν είχε λάβει σχετική διάγνωση. Οκτώ μήνες αργότερα, ο εν λόγω συμμετέχων διαγνώστηκε με τη νόσο.

Το 2019, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής την Μπάραν, ανακοίνωσαν ότι είχαν εντοπίσει μόρια που συνδέονται με τη νόσο και τα οποία βρέθηκαν σε δερματικά επιχρίσματα.

Έκτοτε, οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι το τεστ ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον από τη μυρωδιά, με ακρίβεια που φθάνει το 95% και οι επιστήμονες αξιολογούν κατά πόσον μπορούν να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Εκτιμούν πάντως, ότι οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American Chemical Society», οι ερευνητές αναφέρουν ότι το σμήγμα μπορεί να αναλυθεί με φασματομετρία μάζας -μια μέθοδο που ζυγίζει τα μόρια- για τον εντοπισμό της νόσου, καθώς ορισμένα μόρια εντοπίζονται μόνο σε άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον.

«Ο ασθενής είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει την ασθένεια του Πάρκινσον. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν θεραπείες για τη νόσο, αλλά μια έγκαιρη διάγνωση θα τους επέτρεπε να λάβουν τη σωστή θεραπεία και να λάβουν τα φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους», επισήμανε η Μπάραν.

Τώρα, η Μιλν συνεργάζεται με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να δει αν μπορεί να μυρίσει και άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η φυματίωση.

πηγή: Guardianertnews.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!