Δ. Παύλου Μελά: Συναυλία - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τους Παναγιώτη Καραδημήτρη και Εύη Κουτσαυτάκη

 


Συμπληρώθηκε ένας χρόνος χωρίς τον παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021 και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα στον κορυφαίο δημιουργό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός 2022».

 


Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παντελής Νιγδέλης καλούν το κοινό την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 20.30, στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης “Τάσος Πεζιρκιανίδης”, σε μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη, με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, την Εύη Κουτσαυτάκη και  πενταμελής  λαϊκή ορχήστρα που θα μας ταξιδέψουν στη μουσική του δικού μας Μίκη Θεοδωράκη και στο έργο των σπουδαίων ποιητών μας.

 

‘’Εκείνα που είχα να σου πω’’ είναι ο τίτλος του αφιερώματος στον Μίκη των Ελλήνων, της Δημοκρατίας και της Αντίστασης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα και γνωστά λαϊκά αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη. Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη είναι άρρηκτα δεμένος με την ποίηση και όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, έργα μεγάλων ποιητών είναι συνδεδεμένα με την μουσική του, που πλέον είναι αδύνατον να τα διαβάσεις και να μην αναδυθεί η μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη! Ο Μίκης μετέφερε την ποίηση και τον ποιοτικό λόγο στο τραγούδι και στο στόμα του απλού λαού.

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παναγιώτης Καραδημήτρης, Εύη Κουτσαυτάκη,  Τραγούδι

Στάθης Σαββίδης, μπουζούκι

Σάκης Κοντονικόλας, πιάνο

Κώστας Φωστηρόπουλος, ακορντεόν

Γιάννης Κύρμος, μπάσο

Αλέξανδρος Μάκρης, κιθάρα

 

Συμμετέχει η χορωδία «Δυτική Συμφωνία» του Εκπολιτιστικού Ομίλου Σταυρούπολης (ΕΟΣ) υπό τη διεύθυνση και τη διδασκαλία του μαέστρου Κώστα Φωστηρόπουλου.

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθης Σαββίδης     

 

Παναγιώτης Καραδημήτρης: Ταυτισμένος με τη μουσική του μεγάλου συνθέτη

Ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, συνεργάστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη και συνδέθηκε προσωπικά μαζί του. Υπηρετεί αταλάντευτα το έργο του μεγάλου συνθέτη για πολλές δεκαετίες. Γνωρίζει το έργο του σε βάθος όσο λίγοι καλλιτέχνες στη χώρα, ενώ ο ίδιος ο Μλικης είχε διατυπώσει πολλαπλώς την εκτίμηση του για τη δουλειά του, έχοντας εμπιστευτεί και υποστηρίξει τόσο τη δισκογραφική του παρουσία όσο και τη συμμετοχή του σε δεκάδες συναυλίες στη χώρα και διεθνώς. Στην πολύχρονη παρουσία του σε μουσικές σκηνές της πόλης επιλέγει και επιμένει να ερμηνεύει πάντα το συνθέτη ισορροπώντας ανάμεσα στα γνωστά αλλά και κυρίως στα άγνωστα τραγούδια του, σε μια προσωπική προσπάθεια συλλογικής κατανόησης του μεγάλου του έργου.

Ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης και ασχολείται με τη μουσική από παιδί.  Υπηρετεί με αγάπη και συνέπεια το Ελληνικό τραγούδι από το 1982, εμφανιζόμενος στις μπουάτ μουσικές σκηνές της Ελλάδας.

Μετά τις πρώτες εμφανίσεις του ως μέλος του συγκροτήματος «Ζ» στις αρχές της δεκαετίας του 1980, συμμετέχει στο πρόγραμμα των πιο γνωστών μπουάτ της πόλης, υπηρετώντας το έντεχνο λαϊκό τραγούδι με συνέπεια και αγάπη. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει συμμετοχές σε σημαντικές συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας και συνεργασίες με σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής (Μίκη Θεοδωράκη, Ηλία Ανδριόπουλο, Σαράντη Κασσάρα, Γιώργο Γερασιμίδη κ.ά.).

Το 1994 δέχεται την πρόταση του Ντίνου Χριστιανόπουλου να ερμηνεύσει τα τραγούδια του στο «Αιώνιο Παράπονο», μια συλλογή που έγραψε και κυκλοφόρησε στη δισκογραφία ο γνωστός Θεσσαλονικιός ποιητής.

Το 1994 ξεκινά η συνεργασία του με την Ορχήστρα της ΕΡΤ3. Το ίδιο έτος συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη, συμμετέχοντας σε κύκλους συναυλιών του συνθέτη και της Λαϊκής Ορχήστρας “Μίκης Θεοδωράκης”.

Μέλος της ορχήστρας της ΕΡΤ3 από το 1994 μέχρι το 1996, συνεργάζεται επίσης με τη λαϊκή ορχήστρα ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ από το 1997 μέχρι το 1999. Σημαντική στιγμή, η ερμηνεία του, στο «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ», με την Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, κατά την αναγόρευση του Συνθέτη σε επίτιμο διδάκτορα το έτος 2000. Η παραπάνω συναυλία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD, από το Α.Π.Θ. Μετά από επιθυμία του ίδιου του συνθέτη, ηχογραφεί και κυκλοφορεί σε CD τον κύκλο τραγουδιών του “Τα Πικροσάββατα και Μία Σερενάτα” το οποίο αποτελείται από δώδεκα συνολικά τραγούδια ερμηνευμένα από τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, ενώ ένα τραγούδι ερμηνεύει σε φιλική συμμετοχή η Αλέξια.

Τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη για την συνεργασία του γι’ αυτό το άλμπουμ ήταν τα εξής: «Με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη έχω συνεργαστεί πολλές φορές με κορυφαία συναυλία την εκτέλεση του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟΥ, κατά τις τελετές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τον Μάρτιο του 2000. Αυτό δείχνει πόσο τον εκτιμώ και πόσο αναγνωρίζω την άξια και το ήθος του. Είναι πράγματι ένας ιδανικός ερμηνευτής των τραγουδιών μου, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή η από κάθε άποψη θαυμάσια προσπάθεια με τα ΠΙΚΡΟΣΑΒΒΑΤΑ, όπου όλα είναι διαυγή και παλλόμενα, από τη μουσική έως την εκφορά της καταπληκτικής ποίησης του Λεύτερη Παπαδόπουλου με τους στοίχους να λάμπουν σαν τα άστρα.

Τον ευχαριστώ μαζί με την γλυκιά Αλέξια και τους άξιους συνεργάτες του και εύχομαι αυτός ο κύκλος τραγουδιών που τόσο πολύ τον έχουμε στην καρδιά μας, ο Λεύτερης κι εγώ, να βρει τη δικαίωση και τη θέση του, εκεί που ανήκει: Στις καρδιές των Ελλήνων...»

Το 2004 συνεργάζεται με τον Κώστα Παπαδόπουλο, μεγάλο ερμηνευτή του μπουζουκιού και βασικό συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Μητσιάς, Βασίλης Λέκκας, Μαρία Δημητριάδη, Αλέξια, Σωτηρία Λεονάρδου, Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Θωμαϊδης κ.ά, ενώ με δικό του μουσικό σχήμα πραγματοποιεί συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης.

Επίσης έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Αμφιθέατρο Φιλαρμόνια του Κρατικού Πανεπιστημίου Τιφλίδας, στο Δραματικό Θέατρο Λ. Μεσχισβίλι Κουτάισι,στο  Δραματικό Θέατρο του Βατούμ, στο Πατίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στο Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου, στις  Πυραμίδες στο Κάιρο, στο Μέγαρο Μουσικής Όπερας της Αλεξάνδρειας, στον Εθνικό Οίκο Πολιτισμού της Σόφιας κ.α.).

Το 2018 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο-CD «Επιτάφιος», μια απέριττη, γοητευτική εκδοχή του θρυλικού έργου των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου, με τη φωνή του Παναγιώτη Καραδημήτρη και την κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη. Εκτός της ηχογράφησης, η καλαίσθητη έκδοση περιλαμβάνει τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, εικαστικά έργα του Βασίλη Βαφειάδη, κείμενα του συνθέτη και του ερμηνευτή, καθώς και κείμενα για τη λογοτεχνική αξία του Επιταφίου και για τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του ’36 που ενέπνευσαν το έργο.

Μέρος του κειμένου του Μίκη Θεοδωράκη για την έκδοση:

«Η ιδιομορφία αυτής της ηχογράφησης είναι η λιτότητα της ασπρόμαυρης «γραφής» της. Μια φωνή και μια κιθάρα αποκαλύπτουν την ποιότητα της μουσικής σε όλο της το βάθος. Ως συνθέτης του «Επιτάφιου» δεν μπορώ παρά να συγκινηθώ και να χαρώ όταν διαπιστώνω ότι το έργο αυτό, αν και πέρασαν εξήντα ολόκληρα χρόνια από τη γέννησή του, εξακολουθεί να έχει αντοχές, ώστε να μπορεί να υπάρξει γυμνό και απέριττο χωρίς ψιμύθια. Και νομίζω ότι ακριβώς αυτή είναι η γοητεία που έφεραν στην επιφάνεια οι δυο άξιοι ερμηνευτές αυτής της ηχογράφησης, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης, με την καθ’ όλα ωραία και ουσιαστική ερμηνεία του έργου.»

 

Η Εύη Κουτσαυτάκη υπηρετεί το έντεχνο τραγούδι και έχει συνεργαστεί με τον τραγουδοποιό Σωκράτη Παπαϊωάννου, τον Ανδρέα Καρακότα και τους μουσικούς Βασίλη Κομματά, Σπήλιο Κούνα, Δημήτρη Μυστακίδη, Στάθη Σαββίδη, Θάνο Σταυρίδη, Απόστολο Τσαρδάκα. Συμμετείχε σε συναυλίες, κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και σε άλλες σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις.

Η σχέση της με τη μουσική έχει ξεκινήσει από την παιδική ηλικία καθώς συμμετείχε στην Παιδική Χορωδία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2009 - 2012) και σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού το 2009, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Η Εύη Κουτσαυτάκη έχει σπουδάσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2014 - 2020) και στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης (2006 - 2013).


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!