Ο Δημήτρης Μαραμής στο Αστικό Αμπελώνα με οίνο και έρωτα

 


Ο Δημήτρης Μαραμής θα παρουσιάσει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου τον κύκλο τραγουδιών του Συμπόσιον, στον Αστικό Αμπελώνα Θεσσαλονίκης, σε διοργάνωση του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν οι νέοι, ταλαντούχοι, Θεσσαλονικείς ερμηνευτές Νίκος Κύρτσος και Μέλα Γεροφώτη και ο βιολονίστας Κωνσταντίνος Παυλάκος ενώ ο συνθέτης θα είναι στο πιάνο.

Το Συμπόσιον είναι δώδεκα τραγούδια του συνθέτη  με θέμα τον Οίνο και τον Έρωτα μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, αναδεικνύοντας την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων.


Μελοποιείται αρχαία, ελληνιστική, βυζαντινή, δημοτική, φαναριώτικη, μεσοπολεμική και σύγχρονη ελληνική ποίηση, πιο συγκεκριμένα ποιήματα και κείμενα των: Ανακρέοντα, Eυαγγελιστή Ιωάννη, Αθ. Χριστόπουλου, Γ. Δροσίνη, Κ. Π. Καβάφη, Κ. Κρυστάλλη, Λ. Πορφύρα, Ν. Λαπαθιώτη, Ν. Καζαντζάκη, Γ. Ρίτσου και ερμηνεύονται σε αφηγηματική πρόζα κείμενα των: Ομήρου, Εύβουλου και Πλάτωνα.


Η επιλογή στίχων από τον πνευματικό τρύγο του εκάστοτε ποιητή και της εκάστοτε χρονικής περιόδου προβάλλει αρχετυπικά κι αιώνια σύμβολα όπως το κρασί, το αμπέλι, το σταφύλι, τον έρωτα, το φιλί, τον Διόνυσο, τα οποία έρχονται κι επανέρχονται μέσα στο μουσικό ταξίδι αλλάζοντας κάθε φορά έννοια, ρόλο και σκηνικό. Η χαρά του τρύγου (Κ. Κρυστάλλης) εναλλάσσεται με την ερωτική μελαγχολία σε ένα νυχτερινό κέντρο (Ν. Λαπαθιώτης), το χιούμορ της μέθης (Αθ. Χριστόπουλος) με την τρυφερή εμφάνιση της Παναγιάς (Γ. Ρίτσος), ο αισθησιασμός των απολαύσεων (Κ. Π. Καβάφης), με την πραότητα της κάθαρσης (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο) και το πάθος της ελευθερίας του πνεύματος (Ν. Καζαντζάκης) με τον ύμνο στον έρωτα από το Άσμα Ασμάτων (Σολωμόντας).

Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία από τον οινογνώστη και δημοσιογράφο οίνου κ. Στέφανο Κόγια, διευθύνοντα του projectFood and Wine Experience 

Ο Δημήτρης Μαραμής

Σ Υ Μ Π Ο Σ Ι Ο Ν

 

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Αστικός Αμπελώνας της Θεσσαλονίκης

(Οδός Αγίου Δημητρίου, απέναντι από το Καυτανζόγλειο στάδιο)

 

ερμηνευτές:

Νίκος Κύρτσος & Μέλα Γεροφώτη

στο βιολί Κωνσταντίνος Παυλάκος

στο πιάνο ο συνθέτης

 

Είσοδος Ελεύθερη


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!