Έκθεση «Όψεις νέων φωτογράφων» στην «Υπόγεια Διάβαση Εναλλακτική Υπόγεια Διαδρομή»

 


«Όψεις νέων φωτογράφων»

 

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης,

ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού - Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης,

το Τμήμα Πολιτισμού

και η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις»

σας προσκαλούν στην έκθεση

 

«Όψεις νέων φωτογράφων»

 

από 24 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου  2022, στον εκθεσιακό χώρο «Υπόγεια Διάβαση Εναλλακτική Υπόγεια Διαδρομή», οδός Λαγκαδά 223, Σταυρούπολη - Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται μετά το τέλος του σεμιναρίου φωτογραφίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τo 2006 τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά.

Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους 10 νέοι φωτογράφοι, με 43 έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες, οι οποίοι παρακολούθησαν το φετινό σεμινάριο από  τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου, αφορούσε στην κατάρτιση στις βασικές τεχνικές λήψης και επεξεργασίας της φωτογραφίας, στη γνωριμία με τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, περιελάμβανε μια ξενάγηση στην ιστορία της, αλλά κύρια εστίασε στην αισθητική της προσέγγιση δίνοντας τη δυνατότητα για εισαγωγή στον κόσμο της φωτογραφίας και στο δημιουργικό παιχνίδι της έκφρασης.

 

Στόχοι του σεμιναρίου ήταν:

·           Να δώσει τα ερεθίσματα σε νέους φωτογράφους να προσεγγίσουν τη δημιουργική φωτογραφία.

·      Να αναδείξει τη δραστηριότητα του δήμου μας στο επίπεδο της υποστήριξης των ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τη δημιουργική φωτογραφία καθώς και σε επίπεδο καλλιτεχνικών ομάδων όπως η  Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» και

·          Να προωθήσει τη δημιουργική φωτογραφία στο ευρύ κοινό.

Το σεμινάριο έγινε με την υποστήριξη μελών της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις» του δήμου μας που οργάνωσαν το σεμινάριο και παρέδωσαν τα μαθήματα εθελοντικά και με τη συνδρομή επαγγελματία φωτογράφου στα εξειδικευμένα εργαστήρια στούντιο και σκοτεινού θαλάμου.

Εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν οι Άνθιμος Καλπατζίδης και  Τριαντάφυλλος Κουρούκλας που είχε και το γενικό συντονισμό του σεμιναρίου.

 

Οι φωτογράφοι της έκθεσης:

Αθανασία Βαλμά, Σοφία Βαφειάδου, Αλεξάνδρα Καϊταντζόγλου, Μελίνα Καφανταρίδου,  Ελένη Κοπαράνη,   Ανδρέας Κυριακίδης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Νίκη  Οργιανέλη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Στυλιανός Χαρίσης.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

«Το σεμινάριο φωτογραφίας έχει πάντοτε ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο για αυτούς που το παρακολουθούν όσο και για τους εισηγητές. Νέοι φωτογράφοι, νέα ενδιαφέροντα, νέες ματιές, νέες αναζητήσεις περιλαμβάνονται σε ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας που ολοκληρώνεται με το τέλος του σεμιναρίου. Ένα νέο, μακρύτερο και σημαντικότερο αρχίζει για τους νέους φωτογράφους που θα αποφασίσουν να αναζητήσουν  τον κόσμο και την πραγματικότητα μέσα από το φωτογραφικό μέσο. Μπορεί να ξεκινήσουν αυτό το νέο ταξίδι μόνοι τους ή να το πραγματοποιήσουν μέσα από τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» που τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Το φετινό σεμινάριο έγινε κανονικά, δια ζώσης δηλαδή,  μετά από δύο χρόνια αφού ο covid-19 μας ανάγκασε να κάνουμε το προηγούμενο διαδικτυακά .

Οι 43 φωτογραφίες της φετινής έκθεσης, με ποικιλία στη θεματολογία και στις ματιές των φωτογράφων, ανιχνεύουν τη φωτογραφική υπέρβαση της πραγματικότητας μέσα από το αστικό τοπίο, αντικείμενα της καθημερινότητας, στιγμιότυπα, πορτρέτα και φύση, μέσα από ενδιαφέρουσες φόρμες και φωτισμούς, μέσα από το χρώμα ή την απουσία του.

Η διαδικασία της επιλογής των φωτογραφιών της έκθεσης ήταν, όπως πάντα,  μια δημιουργική διαδικασία τόσο για τους νέους φωτογράφους όσο και για τους εισηγητές του σεμιναρίου.

Ευελπιστούμε οι  φωτογραφίες  αυτές να αποτελέσουν ερεθίσματα για ψυχαγωγία και πνευματική ευχαρίστηση και για τους θεατές της έκθεσης μέσα μιαν αντίστοιχη δημιουργική τους προσέγγιση»

 

Τριαντάφυλλος Κουρούκλας

 

 

Εγκαίνια έκθεσης      24 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20:00

Εκθεσιακός χώρος   : Υπόγεια Διάβαση Εναλλακτική Υπόγεια διαδρομή, Λαγκαδά 223, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Ώρες λειτουργίας      : καθημερινές 10:00-14:00 & 18:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή - αργίες                                                                                 κλειστά

Πληροφορίες:                       Πληροφορίες                      :Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά

Λαγκαδά 221, 564 30, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

                                                                        Τηλ.: 2313302833,835, 2310643635         

url: www.pavlosmelas.gr, e-mail: grpol@pavlosmelas.gr

Φ.Λ. «Όψεις»: www.opseis.gr , opseis@opseis.gr photoclub.opseis@gmail.com

 

 

 

Λίγα λόγια για τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις»

 

Η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1994 από εννιά φωτογράφους (τους Μάκη Αβραμίδη, Δήμο Βουδουραγκάκη, Χρήστο Γκίγκη, Άνθιμο Καλπατζίδη, Τριαντάφυλλο Κουρούκλα, Γιώτα Κυριακίδου, Δημήτρη Ξυρίχη, Φωτεινή Σιδηροπούλου, Γιάννη Στεφανίδη) της τότε Φωτογραφικής Ομάδας Σταυρούπολης και λειτουργεί στο Δήμο Παύλου Μελά με την υποστήριξή του.

Αποτελεί έναν χώρο αναζήτησης και δημιουργίας που δίνει τη δυνατότητα σε νέους φωτογράφους να βρουν δρόμους έκφρασης και επικοινωνίας μέσα από τη φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα. Στηρίζει και προωθεί το έργο των μελών της και καλλιεργεί τη δημιουργική φωτογραφία μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδόσεις συνεισφέροντας στη γενικότερη φωτογραφική παιδεία.

Ημέρα συνάντησης των μελών της λέσχης είναι η Τετάρτη. Στις συναντήσεις οργανώνονται παρουσιάσεις φωτογραφιών, αλλά και δραστηριότητες που αφορούν άλλους χώρους της τέχνης (κινηματογραφικές προβολές-αφιερώματα, βραδιές με μουσική, ποίηση, συζητήσεις με φιλοξενούμενους καλλιτέχνες κ.ά).

Η λέσχη διαθέτει χώρο συναντήσεων, πλήρως εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο και δανειστική βιβλιοθήκη για τα μέλη της.

 

Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις», Δήμος Παύλου Μελά

Κέντρο Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης", Λαγκαδά 221, 564 30, Σταυρούπολη , Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες : Τριαντάφυλλος Κουρούκλας,  τηλ.: 2313302834 (καθημερινές 08:00 - 14:30),

2313302913 (κάθε Τετάρτη 20:30 -23:00)  Fax : 2313302837

e-mail:photoclub.opseis@gmail.com opseis@opseis.gr, url: www.opseis.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!