Ηχηρά μηνύματα από τον μεγάλο Αγώνα Δρόμου των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης «Τρέχω στα στρατόπεδα»


Πέρασε στην ιστορία ο μεγάλος Αγώνας Δρόμου της δυτικής Θεσσαλονίκης «Τρέχω στα στρατόπεδα» που συνδιοργανώθηκε το φθινοπωρινό πρωινό της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022 από τους τρεις όμορους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου Μελά με αφετηρία και τερματισμό τα τρία πρώην στρατόπεδα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά και Καρατάσιου
.

Μεμονωμένοι δρομείς, οικογένειες, παρέες, πολυπληθείς ομάδες από συλλόγους και συλλογικότητες, άνθρωποι με αναπηρίες, η μαθητική κοινότητα, συμμετέχοντες όλων των ηλικιών αγκάλιασαν το κορυφαίο αθλητικό δρώμενο της δυτικής πλευράς της πόλης και έζησαν μια όμορφη εμπειρία με αθλητικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.

Η καθιερωμένη δράση του δρομικού κινήματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιελάμβανε διαδρομές 10 χλμ, 5χλμ μεταξύ των πρώην στρατοπέδων Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά και Καρατάσιου καθώς και διαδρομές, 2 χλμ, 2 χλμ δυναμικού βαδίσματος και 2 χλμ για ΑΜΕΑ που  είχαν αφετηρία έξω από το πρώην στρατόπεδο και υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στον παράπλευρο δρόμο της οδού Λαγκαδά, στο ύψος της εισόδου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας. Την εκκίνηση των αγώνων στους Αμπελόκηπους έδωσαν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Α΄ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ενώ στου Παύλου Μελά, αυτός που έδωσε τις εκκινήσεις ήταν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Όλες οι κατηγορίες τερμάτισαν στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, όπου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η τελετή των απονομών και των βραβεύσεων, του αγώνα «Τρέχω στα στρατόπεδα» παρουσία των βουλευτών Θεσσαλονίκης, Στράτου Σιμόπουλου, Δημήτρη Κούβελα και Κατερίνας Νοτοπούλου.

 


Μετά από μια δύσκολη διετία που χαρακτηρίστηκε από περιορισμούς και διακοπή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας, διοργανώθηκε μια αθλητική γιορτή που ανατρέχοντας στις ρίζες της είναι συνδεδεμένη με την ορθή αξιοποίηση των πολύτιμων ελεύθερων χώρων των πρώην στρατοπέδων.

 

Οι τρεις «αδελφοί» δήμοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό, σε μια εποχή που ‘’τρέχουν’’ οι παρακάτω θετικές εξελίξεις:

ξεκίνησε και υλοποιείται η δημιουργία του υπερτοπικού Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά με έμφαση στο πράσινο, την αναψυχή, την ιστορία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση,

δρομολογήθηκε η ανάπτυξη του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στην ανατολική πλευρά του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου,

υπεγράφη το ΓΠΣ Πολίχνης, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, ως Μητροπολιτικό Πάρκο, με εγκαταστάσεις κοινωφελών λειτουργιών υπερτοπικής σημασίας και την έκταση του πρασίνου να υπερβαίνει το 75% της συνολικής έκτασης,

συνεχίζεται η καθημερινή χρήση των πρώην στρατοπέδων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Καρατάσιου για δράσεις κοινής ωφέλειας από τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση,

διατρανώνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία η διεκδίκηση της  παραχώρησης 123 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα και η μεταφορά του στρατοπέδου Παπακυριαζή σε άλλο χώρο προκειμένου να αποδοθεί και αυτό στην τοπική κοινωνία, ώστε να προχωρήσουν οι αναπλάσεις τους και να μετατραπούν σε υπερτοπικά πάρκα πρασίνου, αναψυχής και πολλαπλών δραστηριοτήτων.

 


Πέρα από την προβολή της σωματικής άσκησης ως μια αναγκαιότητα, ως ένα ενδεδειγμένο τρόπο ζωής, ειδικά για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, εστάλησαν ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και συγκεκριμένα:

1. Τα στρατόπεδα και η δημόσια γη δεν χαρίζονται και δεν τεμαχίζονται υπέρ ιδιωτών. Ανήκουν στους πολίτες, στην τοπική κοινωνία και μπορούν να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.

2. Οι ουσιαστικές και στοχευμένες διαδημοτικές συνεργασίες, δίνουν δύναμη στη διεκδίκηση, αυξάνουν τις πιθανότητες για λύσεις και  διασφαλίζουν πιο εύκολα ένα καλύτερο αύριο για όλους.

3. Ο αθλητισμός και η συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, αποτελούν τα καλύτερα αντίδοτα της πανδημίας και δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες, κύπελλα στους πρώτους νικητές και μετάλλια στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας, ενώ βραβεύθηκαν για την πολυπληθέστερη ομαδική συμμετοχή ο Γ.Ο. Ολυμπιάδα Σταυρούπολης με αμέσως επόμενο τον σύλλογο ΑΕΤΟΙ Πολίχνης, και τιμήθηκαν ο μεγαλύτερος σε ηλικία δρομέας Νικηφόρος Τσανακτσίδης και όλα τα ΑμεΑ.

 


Οι πρώτοι νικητές ανά κατηγορία

10 χλμ ΑΝΔΡΩΝ: Σάββας Αργυρόπουλος, Παναγιώτης Αϊβαλιώτης, Αθανάσιος Πετρόπουλος

10 χλμ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Πασχαλία Ζέλτση, Αικατερίνη Καρακουλάκη, Ευαγγελία Θεοδώρου

5 χλμ ΑΝΔΡΩΝ: Γιώργος Σίσκος, Χαράλαμπος Μαλαματάρης, Νικόλαος Σιούλας

5 χλμ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Δήμητρα Σαμαρά Μάλαμα, Φωτεινή Ταχματζίδου, Κυράννα Παπακωνσταντίνου

2 χλμ ΑΝΔΡΩΝ: Στέφανος Μολούδης, Θεοφάνης Πολίτης, Κωνσταντίνος Γαβράς

2 χλμ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Μαρία Χορτοκονίδου Παλμέτα, Χριστίνα Σιούλα, Παναγιώτα Μαντατζή

Η συμμετοχή στους αγώνες ήταν δωρεάν και διεξήχθησαν με ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

Στην όμορφη γιορτή του Καρατάσιου συμμετείχε η νέα Ομάδα Κρουστών Turukutu του Δήμου Παύλου Μελά υπό τη Διεύθυνση της Μαρίας Μελίδου.

Τα στιγμιότυπα του Αγώνα Δρόμου και των απονομών, απαθανάτισαν η δημιουργική ομάδα της Φωτογραφικής Λέσχης ΟΨΕΙΣ και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά Τριαντάφυλλος Κουρούκλας και από τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης η Ξανθή Ξαφάκου.

 


ΟΙ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Την ευθύνη της διοργάνωσης και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών των τριών Δήμων και των άλλων φορέων για την επίτευξη της καλής διεξαγωγής των αγώνων είχαν:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Γραφείο Αθλητισμού & Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Μανώλης Ιωαννίδης

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου

Διεύθυνση Αθλητισμού - Πολιτισμού & Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Μαρία Γαβαλά

Δήμος Παύλου Μελά

Τμήμα Αθλητισμού & Αντιδήμαρχος Αθλητισμού – Πολιτισμού, Παντελής Νιγδέλης

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά:

Τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης για τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας της κυκλοφορίας σε οδούς και τμήματα οδών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και του Δήμου Παύλου Μελά

Το Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά  για τη διάθεση περιπολικού

Τον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης για την ετοιμότητα πυροσβεστικών οχημάτων

Τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) για την εκτροπή κυκλοφορίας των αστικών λεωφορείων

Τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την ανάρτηση αφισών εντός των λεωφορείων

Τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Παύλου Μελά

Τις σχολικές τροχονόμους του Δήμου Παύλου Μελά

Τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή του Αγώνα Δρόμου

 

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Οι τρεις δήμοι ευχαριστούν τους χορηγούς που πρόσφεραν είδη για τους δρομείς: DOLE HELLAS ΕΠΕ (μπανάνες), ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, με έδρα τη Νικόπολη (γλυκίσματα και αλμυρά), ΚΕΡΑΔΙΚΟ ΑΦΟΙ ΓΕΡΑΚΗ

 

ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Ο Αγώνας Δρόμου διεξήχθη με την παρουσία πολλών μελών των Δημοτικών Αρχών, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων των τριών Δήμων.

Συγκεκριμένα, εκτός από τους Δημάρχους και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αθλητισμού παρευρέθηκαν επίσης:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Αγγελική Σεμερτζίδου - Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού, Απόστολος Φουκίδης - Εντεταλμένος ΔΣ Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Ιωάννης Χαλκίδης - Πρόεδρος ΔΚ Αμπελοκήπων, Κωνσταντίνος Καράμπελας και Θεόδωρος Σιδηρόπουλος - Κοινοτικοί Σύμβουλοι Αμπελοκήπων.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Χρήστος Δεμερτζής - Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Δήμος Παύλου Μελά

Σάκης Λαζαρίδης - Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος / πρασίνου / εθελοντισμού / καθαριότητας, Μιχάλης Χριστοδούλου - Αντιδήμαρχος Παιδείας, Χαρά Αμανατίδου – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αναστασία Φραγκοπούλου – Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σαράντης Καρβουνίδης - Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άκης Αράπογλου – Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας / Άμεσης Επέμβασης / Οχημάτων / Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Σαββίδου - Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Λαλές – Εντεταλμένος Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Κίμων Σαραφίδης - Γενικός Γραμματέας, Ανέστης Λαζαρίδης - Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κατερίνα Μαρταβαλτζή – μέλος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!