Οικολογία - Αλληλεγγύη: Κόβουν 2.000 δένδρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης! Τρεμόπουλος: Να σταματήσουμε τους δενδροκτόνους!


 Η επιχείρηση κοπής των δένδρων της Θεσσαλονίκης από τα πεζοδρόμια της πόλης θα φτάσει τις 2.000όπως καταγγέλλει η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη». Και καλεί τους πολίτες και τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να αντισταθούν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

«Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του, ο Δήμος θα προχωρήσει σε κόψιμο και εκρίζωση 2.000 δένδρων, που τα θεωρεί γερασμένα ή επικίνδυνα», δηλώνει ο δημοτικός Σύμβουλος της «Οικολογίας - Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος«Και αυτή η επιχείρηση των δενδροκτόνων για τη δήθεν ασφάλειά μας έρχεται να προστεθεί στο καταστροφικό κλάδεμα, που ήδη έχουν ξεκινήσει εργολάβοι, εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα στερήσει ο Δήμος από έργα πραγματικής αναβάθμισης της ζωής των πολιτών».

Συγκεκριμένα, η διοίκηση Ζέρβα του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει υπογράψει στις 20-04-2022 σύμβαση ύψους 2.819.864,16 € με εργολαβική επιχείρηση, διάρκειας 48 μηνών, που θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου. Στο αντικείμενό της περιλαμβάνονται -εκτός από το κόψιμο 2.000 δένδρων- και η «διαμόρφωση-ανανέωση κόμης ή κοπή 40.840 συνολικά μεσαίων δένδρων» και η «ανανέωση κόμης ή κοπή 40.676 συνολικά μεγάλων δένδρων», η εκρίζωση 1.500 πρέμνων, φυτεύσεις κ.α.

Επομένως, η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου για κοπή 175 δέντρων στην οδό Κρήτης είναι μόνο μια πρόγευση από την καταστροφή που θα ακολουθήσει. Σε μια πόλη που βλέπει συνεχώς το πράσινο να λιγοστεύει, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν επιλέγει να αντιμετωπίσει όσα προβλήματα έχουν τα δέντρα από τη χρόνια εγκατάλειψη και τη μειωμένη ευθύνη που επιδεικνύει χρόνια τώρα. Το αποτέλεσμα της αδιαφορίας του είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 3.400 άδειες δενδροδόχοι, που μας υπόσχονται ότι θα τις γεμίσουν με νέα δενδρύλλια, τα οποία -αν φυτευτούν- θα κάνουν δεκαετίες για να μεγαλώσουν. Περιλαμβάνουν δηλαδή όλα τα δέντρα της πόλης, επί δύο, παρά την παραπληροφόρηση του Δημάρχου ότι υπάρχουν 55.000.

Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» ζήτησε να συνδιαμορφώσει έναν κώδικα ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου γιατί η καρατόμηση δημιουργεί στρες στα δέντρα, καταστρέφει την αρχιτεκτονική τους και δημιουργεί τομές ως πύλη εισόδου για παθογόνους οργανισμούς, με αποτέλεσμα τη σήψη τους. Αυτό που προέχει όμως αυτή τη στιγμή είναι το σταμάτημα με κάθε τρόπο της καταστροφικής κοπής των δέντρων που υφίσταται η πόλη.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!