Ημερίδα με θέμα την Διαχείριση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας διοργάνωσε ο ΦοΔΣΑ

 


«Ημερίδα για τη Διαχείριση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων στην Εποχή της Κυκλικής Οικονομίας».

 

 

Ημερίδα με θέμα την Διαχείριση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας διοργάνωσε ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)

Κ. Μακεδονίας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό χώρο της ΔΕΘ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων και ΦοΔΣΑ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΟΑΝ. Συμμετείχαν κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων ανακύκλωσης καθώς και εκπρόσωποι της αγοράς και της πανεπιστημιακής κοινότητας .


Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ ΚΜ Μιχάλης Γεράνης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της δημιουργίας νέων ρευμάτων εκτροπής στη διαχείριση των απορριμμάτων όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που πρέπει να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους. Παράλληλα ο κ. Γεράνης τόνισε ότι ο ΦοΔΣΑ ΚΜ που είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην εισαγωγή νέων μεθόδων διαχείρισης όπως η εκτροπή των οργανικών αποβλήτων, είναι έτοιμος να υποστηρίξει και αυτήν την προσπάθεια των τοπικών δήμων.

Θέλουμε είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Γεράνης την κοινωνία δίπλα μας που είναι απαραίτητη για την επιτυχία κάθε προσπάθειας, όμως παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι ο κύριος βραχίονας στην κοινή προσπάθεια να πειστεί να αλλάξει γνώμη και στάση η κοινωνία.

Το ρεύμα της ανακύκλωσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι εκτός από απαραίτητο και απόλυτα χρήσιμο για την προώθηση και ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας τόνισε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας Μανώλης Γραφάκος.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι εμπιστεύεται απόλυτα την ΤΑ και τους φορείς της για την ανάπτυξη των προγραμμάτων κυκλικής οικονομίας και την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον ΦοΔΣΑ ΚΜ και τον Μ. Γεράνη για την συμβολή τους στην προώθηση της πρωτοβουλίας για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και γενικότερα τη στήριξη της κυκλικής οικονομίας.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας τόνισε ότι η προσπάθεια για μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της αυτοδιοίκησης είναι κοινή και πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση των κυκλικών καταναλωτικών δικτύων μέσα από την αύξηση των μηχανισμών συλλογής στην πηγή όπως οι κάδοι για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Παράλληλα όμως υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας θα πρέπει να διασφαλιστεί και η βιώσιμη και υγιής παραγωγή όλων αυτών των προϊόντων στις πηγές έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στην κυκλική οικονομία.

Δεν συμφωνούμε και δεν αποδεχόμαστε την υποβάθμιση του ρόλου και την αφαίρεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την αυτοδιοίκηση είπε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μενεμένης – Αμπελοκήπων

Λ. Κυρίζογλου που οδηγεί στην οικοδόμηση ενός πιο συγκεντρωτικού κράτους. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των δήμων και των φορέων τους και να ανεβάσουμε όλοι μαζί τις ταχύτητες στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων.

Να βάλουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας και να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στα χρήσιμα απόβλητα ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΑΝ Βαγ. Καραμίντζιος εγκαταλείποντας παράλληλα τη λογική της ταφής του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων.

Όλοι οι ομιλητές εστίασαν στην ανάγκη της ενίσχυσης της ψηφιοποίησης των υποδομών διαχείρισης και ανακύκλωσης όλων των ρευμάτων της ανακύκλωσης με παράλληλη καθιέρωση της λεγόμενης διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών – ευθύνη και μετά την παραγωγή τους – ενώ τόνισαν ότι η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης που βρίσκεται στο εξωτερικό για συμμετοχή σε ημερίδα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος που απουσίασε λόγω έκτακτων υποχρεώσεών του στη βουλή.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!