Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθ. ΑΠΘ: Έρχονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την αστική υγεία μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBANOME

 


Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθ. ΑΠΘ στη Βεργίνα Τηλεόραση

Έρχονται στοχευμένες παρεμβάσεις για την αστική  υγεία

μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBANOME

Για την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος URBANOME, με τη Θεσσαλονίκη ηγέτιδα πόλη και το εργαστήρι αστικής υγείας του ΑΠΘ να το εφαρμόζει, μίλησε μεταξύ άλλων ο καθ. Περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δ/ντής ENVELAB Δημοσθένης Σαρηγιάννης στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα.

Ο πολίτης από θεατής γίνεται συμμέτοχος

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση της πρώτης καταγραφής της κλινικής κατάστασης πολιτών της Θεσσαλονίκης σε σχέση με μία σειρά περιβαλλοντικών πιέσεων (ποιότητα αέρα, νερό κλπ) ώστε σε συνδυασμό με την Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης να δούμε ποιες είναι οι κατάλληλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αστικής υγείας», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας πως ο πολίτης δεν είναι πλέον θεατής μιας έρευνας αλλά μέλος της ερευνητικής ομάδας. Και βεβαίως, έχει και δωρεάν καταγραφή της κλινικής του κατάστασης.

Στοχευμένες παρεμβάσεις διπλής κατεύθυνσης

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη η καταγραφή θα γίνει σε δύο φάσεις (μία τώρα και μία την Άνοιξη), «ώστε να δούμε την εποχιακή διαφοροποίηση π.χ. διαφορετική επιβάρυνση το Χειμώνα με μικροσωματίδια, ενώ το Καλοκαίρι, με όζον» Έτσι, επισημαίνει ο ίδιος, θα μπορέσουν να «περάσουν» σε παρεμβάσεις όπως π.χ. να κάνει κάποιος περισσότερη γυμναστική, να αλλάξει τρόπο ζωής με το να βρεθεί πιο κοντά στο πράσινο κ.α. προκειμένου να μετρηθούν τελικά τα πραγματικά οφέλη και κλινικά και βιοχημικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις για παρεμβάσεις συνήθως δεν εφαρμόζονται οριζόντια, λόγω κόστους και γι αυτό διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποσκοπεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις αφενός στη συμπεριφορά του κάθε πολίτη μέσα στην πόλη κι αφετέρου στις αρχές της πόλης. «Θα έχουμε πραγματικά πολλά επιστημονικά δεδομένα ώστε όταν πούμε στο δήμαρχο «κάνε αυτό», να έχουμε αναλυτική καταγραφή και όλα τα στοιχεία που  θα του εξηγούν ποιο θα είναι το όφελος ανά πληθυσμιακή ομάδα και περιοχή» σημείωσε.

Δείτε τι είπε ο κ. Σαρηγιάννης: https://youtu.be/5qqJiu7Dv_Y

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!