Δήμος Θεσσαλονίκης: 50 εκατ. ευρώ για έργα σε όλες τις γειτονιές

 


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 50 εκατ. ευρώ για έργα σε όλες τις γειτονιές

Με προϋπολογισμό – ρεκόρ, που προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, και με το περίπου 85% των έργων να προχωρούν με πλήρως εξασφαλισμένους πόρους μέσα από την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την καινούρια χρονιά εγκρίθηκε χτες (12/12) βράδυ από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του τεχνικού προγράμματος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους τα έργα, που εκτείνονται σε όλες τις γειτονιές της πόλης, θα εκτελεστούν χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες, αφού ο Δήμος εξασφάλισε γενναίες χρηματοδοτήσεις μέσα από προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.ά.

«Σε μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία οι δήμοι μειώνουν τα τεχνικά τους προγράμματα, εμείς το εκτινάσσουμε. Το τεχνικό πρόγραμμα έχει δύο πρωτιές, αφενός το ύψος του και αφετέρου το ύψος των χρηματοδοτήσεων που πετύχαμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κυριζίδης, το 44% των εξασφαλισμένων πιστώσεων αφορά αναπλάσεις μείζονος σημασίας, μεταξύ των οποίων τις μελέτες ανάπλασης του άξονα της Αριστοτέλους και της επέκτασης της παλιάς παραλίας, τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου, τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές, κ.ά.

Μεγάλης έκτασης είναι οι παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της σχολικής στέγης, όπου θα κατευθυνθεί το 25% των εξασφαλισμένων πιστώσεων. Μεταξύ των έργων σχολικής στέγης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος της Κλεάνθους, η αποκατάσταση του διατηρητέου της Κριεζώτου, η ανέγερση 3θέσιου νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά και λυκείου στην περιοχή Τροχιοδρομικών κ.ά.

Στα έργα που αφορούν την κυκλοφορία και τη βιώσιμη κινητικότητα περιλαμβάνονται η διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση στην περιοχή της Λαγκαδά, η δημιουργία υπαίθριων χώρων στάθμευσης, η βελτιστοποίηση του δικτύου των ποδηλατόδρομων, κ.ά.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Κυριζίδης στην «εξασφάλιση υψηλών χρηματοδοτήσεων για σημαντικά έργα πνοής», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε:

-    12,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για απαλλοτριώσεις στον τερματικό σταθμό του μετρό στη Νέα Ελβετία – περιοχή ΝΑ Πύλης

-    1 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για μελέτες έργων πρασίνου γύρω από τον σταθμό του μετρό στη Νέα Ελβετία

-    30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αναζωογόνησης εμπορικών οδών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες

-    13 εκατ. ευρώ για μελέτη και κατασκευή συγκροτήματος κοινωφελών χρήσεων στους Στάβλους Παπάφη

-    1,1 εκατ. ευρώ για μελέτες ανάπλασης Αριστοτέλους και ντεκ παλιάς παραλίας

-    Διεκδίκηση πάρκου 100 στρεμμάτων στη Δυτική Είσοδο.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!