Δήμος Θεσσαλονίκης: Έκθεση φωτογραφίας Νίκου Κουκή στη Δημοτική Πινακοθήκη

 


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Έκθεση φωτογραφίας Νίκου Κουκή

Έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη

Νίκος Κουκής : Remastered / Επαναπροσέγγιση

Casa Bianca 21|12|2022 έως 22|01|2023

 

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, στις 17.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca, η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κουκή “Remastered/ Επαναπροσέγγιση”, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Μία μεγάλη έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα και με στόχο να ταξιδέψει τον επισκέπτη στη Θεσσαλονίκη του φωτογράφου, από τα νεανικά του χρόνια έως και το σήμερα, με κυρίαρχο στοιχείο την ανθρώπινη παρουσία ή και απουσία.

Ο επιμελητής της έκθεσης Άρις Στοϊδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για “Μια εμμονική επιστροφή του Νίκου Κουκή στα μέρη όπου δούλεψε ο πατέρας του, στα μέρη όπου έπαιξε, όπου κολύμπησε ως παιδί, όπου ανδρώθηκε - με εμβόλιμα ενδιάμεσους σταθμούς του, στον χρόνο της θητείας του στον στρατό, στα μέρη όπου έπαιξε σαν μουσικός, στην "αδερφή" Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, στις περιπέτειες της ζωής του, στις γυναίκες που σαν άλλα τοπία τον ταξίδεψαν στην φωτογραφική του διαδρομή, στους συνεχείς πειραματισμούς του που τον οδήγησαν  από τον ύμνο στο υλικό Σώμα στην πνευματικότητα των εξαϋλωμένων Αντισωμάτων, και τελικά  στο χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής, που μας δείχνει καθαρά την εξαιρετική δεξιότητά του με το χρώμα και τις υφές, ως έτοιμου ζωγράφου, απότοκο της εμπειρίας χρόνων”.

 

Ο Νίκος Κουκής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο της πόλης. Εργάζεται ως μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα και παράλληλα διδάσκει στο Ωδείο Άνω Πόλης. Με την καλλιτεχνική φωτογραφία ασχολείται από το 1978. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων. Συμμετείχε στην έκδοση – αφιέρωμα για την ελληνική φωτογραφία του ιταλικού περιοδικού τέχνης και λόγου PRIVATE με τίτλο «Η εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας» (2003), στο διακρατικό πρόγραμμα «Βιομηχανική Κληρονομιά μεταξύ γης και θάλασσας: ευρωπαϊκό δίκτυο οικομουσείων» (2005), καθώς και στο Φεστιβάλ “Milano incontra la Grecia” (2007, Piccolo Teatro Studio). Έχει εκδώσει τα λευκώματα «Μπεχτσινάρ» (1990), «Επαγγέλματα του δρόμου» (1995), «Βυρσοδεψεία» (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, 2001) και Αλλατίνη (2005). Φωτογραφίες του υπάρχουν στα λευκώματα «Θεσσαλονίκη, μια πόλη ανθρώπων: φωτογραφίες του 20ου αιώνα» (University Studio Press, 2017) και «Σταυρούπολη: Ένας περίπατος στην πόλη» (University Studio Press, 2018). Επίσης, φωτογραφίες του Ν. Κουκή υπάρχουν στο ΜΟΜus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Επιμελητής Έκθεσης: Άρις Στοϊδης

Διοργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Διάρκεια έκθεσης: έως 22 Ιανουαρίου 2023

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας : Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 11:00 – 18:00

Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!