Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης η παρουσίαση δύο τόμων του Peter Soustal για την ιστορική γεωγραφία της Μακεδονίας

 


Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης η παρουσίαση δύο τόμων του Peter Soustal για την ιστορική γεωγραφία της Μακεδονίας

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18.30 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, Θεσσαλονίκη) θα γίνει η παρουσίαση των δύο τόμων Makedonien, südlicher Teil του Δρ. Peter Soustal, που εκδόθηκαν πρόσφατα από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στη Βιέννη στη σειρά “Tabula Imperii Byzantini (TIB 11).

Με την έκδοση του κορυφαίου αυτού πονήματος για τη Μακεδονία εκπληρώνεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του Tabula Imperii Byzantini, αφού χρειάστηκαν γύρω στα είκοσι έτη για την περάτωσή του.

Το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την εμπεριστατωμένη και ενδελεχή μελέτη για την Ιστορική Γεωγραφία της Μακεδονίας είναι τεράστιο. Στις 1.287 σελίδες της περιλαμβάνει λήμματα με αλφαβητική σειρά για όλους τους βυζαντινούς οικισμούς, τοπωνύμια, μοναστήρια, όρη, ποταμούς και λίμνες της Μακεδονίας (από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα). Παρουσιάζονται αναλυτικά οι ιστορικές, αρχαιολογικές πληροφορίες καθώς και βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

Ιδιαίτερα εκτενές είναι το λήμμα για τη Θεσσαλονίκη, αφού για την ιστορική πορεία της πόλης και των περιχώρων της κατά τους βυζαντινούς χρόνους αφιερώνονται 66 σελίδες.

Για τη συγγραφή του έργου ο κ. Soustal βασίστηκε στις γραπτές πηγές, στα μνημεία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, στη δευτερεύουσα βιβλιογραφία αλλά και στην επιτόπια έρευνα του ίδιου και στη συμβολή των συνεργατών του, Doz. Mg. Dr. Mihailo Popović και Priv.-Doz. MMag. Dr. Andreas Pülz. Οι τόμοι πλαισιώνονται από έναν χάρτη της Μακεδονίας (1:800,000), αλλά και από τρεις επιμέρους λεπτομερείς χάρτες (1:400,000).

 

Για το έργο θα μιλήσουν οι:

Αλεξάνδρα-Κυριακή Βασιλείου-Seibt, Αν. Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας και Σιγιλλογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Επισκέπτρια Ερευνήτρια της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών/Τμήμα Μεσαιωνικών Ερευνών/Τομέας Βυζαντινών Ερευνών

Peter Soustal, Δρ., τ. Διευθυντής του Τμήματος Βυζαντινών Ερευνών της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (Βιέννη)

Χρήστος Σταυράκος, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών, Εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Δεληκάρη, Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!