Αννα Μυκωνίου: Επιθυμία μας είναι στο Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ, να δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των φορέων


Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το έτος 1996 και κατά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, αρχικά του Νομού Θεσσαλονίκης και τώρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποιώντας εκδηλώσεις είτε με αυτοδιοργανώσεις είτε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με Πολιτιστικούς και Κοινωνικούς Φορείς, ή με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τα βήματα είναι μεγάλα. και με΄σύνθημα  «Ο Πολιτισμός μας αγκαλιάζει ΟΛΟΥΣ» 

Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ είναι  η κ Άννα Μυκωνίου και ο ρόλος της ήταν και είναι  ιδιαίτερα σημαντικός στην εξέλιξη του Κέντρου Πολιτισμού. της ΠΚΜ. 

Με την κ Αννα Μυκωνίου είχαμε μια συζήτηση σχετικά με την μέχρι τώρα παρουσία της στο Κέντρο Πολιτισμού, την πορεία του Κέντρου αλλα και τους μελλοντικούς στόχους. 

1. κ Μυκωνίου ξεκινώντας την συνέντευξη θα ήθελα να μας  παρουσιάσετε την κ Μυκωνίου, τις σπουδές της, την διαδρομή της.

Είμαι μια σύγχρονη γυναίκα, λίγο εργασιομανής, λίγο τελειομανής που χαίρομαι όμως  κάθε ημέρα της ζωής μου και την θεωρώ θείο δώρο. Εργάζομαι τα τελευταία χρόνια στον χώρο του πολιτισμού, έχοντας αναλάβει το Κέντρο πολιτισμού Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Η δουλειά μου,  μου δίνει μεγάλη χαρά και γιαυτό σε αυτήν επενδύω πολλές ώρες και πολλή ψυχή. Είμαι μητέρα δυο παιδιών, ενήλικων πια, που σπουδάζουν. Είμαι σύζυγος ενός πολύ αξιόλογου ανθρώπου που είναι ότι  σημαντικότερο στη ζωή μου, μαζί με τα παιδιά μου. Κοινότυπα όλα αυτά- θα πείτε- αλλά σημαντικότατα τελικά για να αυτοπροσδιοριστεί κάποιος. Από τα νεανικά μου χρόνια αγαπούσα πολύ την ποίηση και αποφάσισα να σπουδάσω  Γαλλική φιλολογία. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Παρίσι και έκανα μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στην συγκριτική λογοτεχνία.  Για πολλά χρόνια πατούσα επαγγελματικά σε δυο βάρκες. Δίδασκα λογοτεχνίες στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και ήμουν ταυτόχρονα και επιχειρηματίας. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας,  μου εμπιστεύτηκε τον φορέα πολιτισμού του.

 

2. Από το 2015 μέχρι σήμερα κατέχετε την θέση της Προέδρου και Καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η πορεία του Κέντρου Πολιτισμού  όλα αυτά τα χρόνια δείχνει βήματα προς τα εμπρός. Ποια ήταν η κατάσταση που βρήκατε όταν αναλάβατε; Ποιες οι δυσκολίες;

Το Κέντρο Πολιτισμού όταν ανέλαβα ήταν σε μια δύσκολη στιγμή του, υπερχρεωμένο και με σοβαρά θέματα αξιοπιστίας. Επίσης οι σχέσεις του με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς ήταν πρακτικά ανύπαρκτες, ενώ παρήγαγε ελάχιστο καλλιτεχνικό έργο.


 Μας πήρε αρκετός καιρός για να αποκαταστήσουμε την εικόνα του και να ξεκινήσουμε αυτά τα βήματα μπροστά, στα οποία αναφέρεστε.

Περάσαμε δύσκολα το πρώτο διάστημα. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι είχαμε, εκείνα τα πέτρινα χρόνια την ισχυρή στήριξη της Διοίκησης και του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και γιαυτό τα καταφέραμε. Με χρηστή και πολλή προσεκτική οικονομική διαχείριση τον Ιούνιο του 2018 αποπληρώσαμε όλα μας τα χρέη. Όσοι παρακολούθησαν την συναυλία με τους Imam baildi στη Μονή Λαζαριστών στις 25 ΙΟΥΝΙΟΥ θα θυμούνται τα πυροτεχνήματα που ρίξαμε. Για μας στη Διοίκηση του Κέντρου πολιτισμού  είχαν ένα επιπλέον  συμβολισμό. Ξεχρεώσαμε. Είχε έρθει επιτέλους η στιγμή να κάνουμε το πραγματικό restart και να θέσουμε τους πραγματικούς καλλιτεχνικούς μας στόχους, όπως άρμοζε στον φορέα πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκείνη την εποχή τέθηκαν και οι νέες στοχεύσεις: βασική μας προτεραιότητα η  αισθητική καλλιέργεια του κοινού μέσα από υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα-όσον αφορά τις δικές μας παραγωγές και η στήριξη των  συλλόγων, και των θεατρικών ομάδων. Η εξωστρέφεια παραμένει επίσης μια σημαντική μας προτεραιότητα. Στους βασικούς μας στόχους η  ανάδειξη των μνημείων μέσα από πολιτιστικά δρώμενα, η  ενίσχυση της εγχώριας δημιουργίας και η  δημιουργία δικών μας παραγωγών

 

3. Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων έχει καθιερώσει θεσμούς όπως πχ. το «Φεστιβάλ Επταπυργίου» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πριν λίγο καιρό παρουσιάσθηκε το «Επίσημο Ένδυμα» με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ποια είναι κατά την γνώμη σας η αιτία για όλες αυτές τις επιτυχίες;

Δεν θα σας πω τετριμμένα όπως το ότι έχουμε  όραμα, ιδέες, δουλεύουμε σκληρά, έχουμε στόχευση κλπ Πιστεύω ότι το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας  τα κατάφερε γιατί πίστεψε στις συνέργειες και βρήκε τον τρόπο να τις υλοποιήσει. Εκτίμηση μας είναι ότι η πόλη και η Περιφέρεια μας διαθέτουν φορείς με βαριά ιστορία, μεγάλη πείρα και εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό. Επιθυμία μας είναι, με όσες δυνάμεις βέβαια έχουμε, να δημιουργούμε γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των φορέων Οι Συνέργειες  μεταξύ φορέων στο χώρο του πολιτισμού πάντα έχουν  θετικό πρόσημο. Οι συνέργειες μπορεί να άρουν αδιέξοδα, να φωτίσουν μονοπάτια, να τονώσουν το δημιουργικό ένστικτο, και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για νέες δημιουργικές καλλιτεχνικές προτάσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Το  Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας  συνεργάστηκε αποδοτικά  τα τελευταία χρόνια με πολλούς φορείς ενδεικτικά να αναφέρω  την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης, τη διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης,   την Κρατική Ορχήστρα, το ΚΘΒΕ, το ΟΜΜθ, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, το ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ και τις διευθύνσεις πολιτισμού σχεδόν όλων των Δήμων. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

4. Μέσα σε όλη αυτή την πολύ καλή πορεία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού;

Από τις βασικές μας στοχεύσεις είναι να στηρίξουμε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό: τους καλλιτέχνες μας που αποφάσισαν να κατοικοεδρεύουν μακριά από την Πρωτεύουσα, με όποιο κόστος. Τους οφείλουμε πολλά γιατί πήραν μια γενναία απόφαση. Πρέπει να τους δώσουμε διεξόδους,  ευκαιρίες να αποδείξουν το ταλέντο τους. Στο Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας το πετυχαίνουμε δημιουργώντας   κάθε χρόνο αρκετές δικές μας παραγωγές, πάνω σε φρέσκιες καλλιτεχνικές ιδέες και επιλέγουμε να αξιοποιούμε - σε μεγάλο βαθμό- το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό.  Θεωρούμε ότι δεν βοηθάει να παρουσιάζονται στην Βόρεια Ελλάδα  οι 15-20 παραγωγές που στήνονται στην Αθήνα. Για να υλοποιήσουμε αυτή μας την στόχευση δημιουργούμε δικές μας παραγωγές και σε συντριπτικό βαθμό σε αυτές αξιοποιούμε τους ντόπιους καλλιτέχνες.

5. Tι ετοιμάζει το Κέντρο Πολιτισμού μετά το «Επίσημο Ένδυμα»;

Παρουσιάσαμε μια Όπερα για παιδιά και νέους το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού, σε σκηνοθεσία Θανάση Κολαλά και στην οποία συμμετείχαν 16 νέοι καλλιτέχνες της πόλης μας: λυρικοί τραγουδιστές και μουσικοί.  Είχε μεγάλη απήχηση και χαιρόμαστε που δίνεται η δυνατότητα στα νέα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το λυρικό θέατρο. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν τον Φεβρουάριο.

Επίσης στις 14 Φεβρουαρίου,  ημέρα των ερωτευμένων το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει την μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022 «Καταραμένοι ποιητές-ανεκπλήρωτοι έρωτες»,  βραδιά ποίησης και μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θα ξαναβουτήξουμε στο σύμπαν των Καταραμένων ποιητών και θα παρουσιάσουμε την ζωή και το έργο του Μπωντλαίρ, Ρεμπώ, Βερλαίν, Πόε, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Πολυδούρη: τα ακατέργαστα «διαμάντια» της ποίησης.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!