Στους ρυθμούς της παραδοσιακής Αποκριάς ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Αναβιώνει το έθιμο «Καψαλιές» το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Ελευθέριο Κορδελιό

 


Στους ρυθμούς της παραδοσιακής Αποκριάς ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Αναβιώνει το έθιμο «Καψαλιές» το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

στο Ελευθέριο Κορδελιό

 

            Ένα αυθεντικό αποκριάτικο ξεφάντωμα με οδηγό τη λαϊκή μας παράδοση επιφυλάσσει ο επόμενος σταθμός των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, δίνοντας συνέχεια στο εορταστικό σκηνικό των ημερών.

            Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου η Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού γίνεται το σημείο συνάντησης για ένα μοναδικό αποκριάτικο παραδοσιακό αντάμωμα, με αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου “Καψαλιές”, πολύ χορό, μουσική, τραγούδι και ενθουσιασμό, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν την αποκριά και να ξεφαντώσουν.

            Το σύνθημα για την έναρξη του γλεντιού δίνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, με τα μέλη τους να ηγούνται της αποκριάτικης πατινάδας που θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους του Ελευθερίου Κορδελιού. Η αποκριάτικη πομπή θα ξεκινήσει στις  6.00μμ, έχοντας αφετηρία τις οδούς Κατσαντώνη και Καραβαγγέλη, με πορεία διέλευσης την οδό Α. Παπανδρέου και κατάληξη το Αμφιθέατρο του Πεζόδρομου Εθνικής Αντιστάσεως.

Στην πατινάδα συμμετέχουν : οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γαλατινής και Πενταλόφου, ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος “Αλέξανδρος”, ο Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, ο Σύλλογος Κατοίκων Ελπίδος Ευόσμου “Κοσμάς ο Αιτωλός”, το Σωματείο “Μακεδονία” Ν. Ευκαρπίας, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης και η  Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

            Στη συνέχεια, με επίκεντρο το Αμφιθέατρο του Πεζόδρομου Εθνικής Αντιστάσεως ξεκινά η αναβίωση του εθίμου “οι Καψαλιές” με άναμμα της  φωτιάς και αναπαράσταση του τελετουργικού από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Όλοι οι χορευτές θα σχηματίσουν έναν μεγάλο κύκλο γύρω από την αναμμένη φωτιά και θα ξεκινήσουν τα γνωστά παραδοσιακά σκωπτικά τραγούδια, τα οποία θα τραγουδήσουν όλοι μαζί.

Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα “Η κομπανία του Ντίμτσιου”, που θα ξεσηκώσει τους παρευρισκομένους,με ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα προσφέρονται δωρεάν κρασί και εδέσματα.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη τις εταιρίες οινοποιίας “Κτήμα Κυρ Γιάννη” και “Ρετσίνα Μιχάλη Γεωργιάδη”.

 

Λίγα λόγια για το έθιμο

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κλαδαριά – Καψαλιά ήταν η τελευταία γιορτή που έκαναν οι Δυτικομακεδόνες στον τόπο τους -την Κυριακή των Απόκρεω- γιατί με τον ερχομό της άνοιξης έφευγαν για αναζήτηση εργασίας.

Πρόκειται για το άναμμα μεγάλης φωτιάς και χορό μεταμφιεσμένων γύρω απ’ αυτήν υπό την συνοδεία μουσικών οργάνων.

Τα τραγούδια όμως που ακούγονται είναι σκωπτικού χαρακτήρα και οι μεταμφιέσεις δεν αφορούν τις γνωστές αποκριάτικες. Οι συμμετέχοντες φορούν τα ρούχα τους ανάποδα, βάφουν με καπνιά το πρόσωπό τους ή το καλύπτουν με σκούρες σίτες.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!