Μια παιδική χαρά πρότυπο ‘’γεννιέται’’ στους Ανθόκηπους Ευκαρπίας με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο


 Οι Ανθόκηποι Ευκαρπίας βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων του Δήμου Παύλου Μελά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναβαθμίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς μετά την ολοκλήρωση της προσθήκης ορόφου και της ενεργειακής αναβάθμισης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας,  εκτελούνται και είναι σε πλήρη εξέλιξη στην ίδια γειτονιά, το χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο έργο της κατασκευής πρότυπης παιδικής χαράς και η ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού με δωρεά της κυρίας Αναστασίας Λαδένη.

 

Το έργο

Το έργο με τίτλο «Διαμόρφωση Εναλλακτικού Δημιουργικού Παιδότοπου & Πεζοδρόμων στο Ο.Τ. Γ87 Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά», του Τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Μελετών έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, αφορά στην επαναδιαμόρφωση και επανακατασκευή της υπάρχουσας παιδικής χαράς στις οδούς Ολύμπου, Δωδεκανήσου και την προέκταση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, με βασικότερο χαρακτηριστικό την πρόσβαση κάθε παιδιού στο παιχνίδι. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2023.

 

Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς

Μια παιδική χαρά με διαμόρφωση δαπεδοστρώσεων και γενικά των βατών επιφανειών με κατάλληλο τρόπο και κατάλληλες κλίσεις, ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμη, από τα παιδιά και τους συνοδούς τους, με οδεύσεις τυφλών (οδηγούς τυφλών τύπου Α και Β) και σημεία διαμορφωμένα με ράμπες ΑμεΑ, καθώς όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι και το χαμόγελο.

 

Διαχωρισμός ηλικιών στα όργανα παιχνιδιού

Η νέα πρότυπη παιδική χαρά του Δήμου Παύλου Μελά έχει όργανα παιχνιδιού, κατασκευασμένα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές, με πιστοποιητικό συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης, στα οποία παιχνίδια γίνεται διαχωρισμός των ηλικιών και θα προσφέρει δυνατότητα ψυχαγωγίας σε  παιδιά νηπιακής, προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας.

 

Το κύριο παιχνίδι είναι μια πεζογέφυρα και μια σπειροειδή τσουλήθρα που συνδέουν τις ζώνες εδάφους μέσα στην παιδική χαρά. Στη χαμηλή στάθμη υπάρχουν όργανα για παιδιά από 0 ετών έως και 3 ετών (τραίνο ξύλινο με τρία βαγόνια, ελαστικό παιχνίδι ισορροπίας, κούνια νηπίων  2/θέσια ξύλινη), στις υπερυψωμένες ζώνες του εδάφους και στο πλάτωμα της χαμηλής στάθμης, τοποθετούνται όργανα για παιδιά από 3 ετών και άνω (τσουλήθρες, μονάδα αναρρίχησης, ράμπα ανάβασης, ένα πολυμορφικό συγκρότημα και δύο τραμπολίνα,  κούνια «φωλιά», κατάλληλη για παιδιά με ειδικές ανάγκες), ενώ προτείνεται ένα νέο παιχνίδι  που αποτελείται από μία τσουλήθρα  και μία σήραγγα διπλού τοιχώματος.

 

Υλικά οικολογικά

Βάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του έργου, που καλύπτει οικολογικές και ενεργειακές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, επιλέγονται υλικά με καλούς βιοκλιματικούς δείκτες για τη βελτίωση του μικροκλίματος, κατασκευές που αντέχουν στο χρόνο, τη συνεχή χρήση, τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και με σχεδιασμό που να προστατεύει από τους βανδαλισμούς και να αποτρέπει τη δημιουργία σημείων με συσσώρευση απορριμμάτων.

 

Καθιστικά από φυσικό ξύλο

Τοποθετούνται επίσης καθιστικά από φυσικό ξύλο (παγκάκια), σε κατάλληλα σημεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και σε άμεση γειτονία με το πράσινο, δημιουργώντας θέσεις παραμονής ή ξεκούρασης των χρηστών, απομονωμένων ή μαζί με άλλους. Οι τραπεζόπαγκοι που βρίσκονται περιμετρικά της διαπλατυσμένης κεντρικής περιοχής στη «χαμηλή» στάθμη, εντάσσονται στο ανάγλυφο του περιβάλλοντος φυτεμένου χώρου, ούτως ώστε η σύνδεσή τους με το φυσικό περιβάλλον του πάρκου να είναι η κατά το δυνατόν πιο άμεση, ενώ στο κεντρικό τμήμα τους είναι σχεδιασμένα παιχνίδια  που στοχεύουν στην εκπαίδευση και ψυχαγωγία των παιδιών.

 

Φωτισμός LED

Έχει προβλεφθεί επαρκής φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με εγκατάσταση ιστών και σύγχρονου δικτύου φωτισμού, με χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED, λαμβάνοντας υπόψη και τις φυτεύσεις δένδρων, ώστε να υπάρχει φωτισμός επαρκής για την ασφαλή χρήση και κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας.

 

Μια παιδική χαρά με πράσινο αποτύπωμα

Στόχος είναι η δημιουργία ενός παιδότοπου που θα προσφέρει στα παιδιά οπτικά, ακουστικά ερεθίσματα και μυρωδιές από αρωματικά φυτά, για αυτό και έγιναν οι κατάλληλοι συνδυασμοί φυτών, δέντρων και θάμνων, αειθαλών και φυλλοβόλων, υψηλών και χαμηλών, αρωματικών και ανθοφόρων, που στο σύνολό τους αγγίζουν τα 1.744 φυτά (δέντρα και θάμνοι). Όλα τα φυτά είναι μεσογειακά και πολλά από αυτά με φαρμακευτικές - θεραπευτικές - αναζωογονητικές ιδιότητες. Στον νέο χώρο που διαμορφώνεται θα υπάρχει έντονη παρουσία πράσινης εδαφοκάλυψης, η οποία επιτυγχάνεται με εκτεταμένες επιφάνειες χαμηλού πρασίνου, με φυτεύσεις θαμνωδών φυτών και με δενδροφυτεύσεις κατάλληλων ειδών, ώστε να δημιουργηθεί πλούσιος φυτικός όγκος εντός της παιδικής χαράς. Παράλληλα, μέσω της εκτεταμένης φύτευσης νέων δένδρων σε κατάλληλες θέσεις, καθώς και χαμηλότερων εδαφοκαλυπτικών φυτών, προσφέρεται θερμική άνεση στα παιδιά και στους συνοδούς τους, δηλαδή σκίαση τη θερμή περίοδο του έτους και ηλιασμό το χειμώνα.

 

Ένας δημιουργικός παιδότοπος για σχολεία

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό Φωτεινή Αλεξίου, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου χώρου παιχνιδιού, που θα προσφέρει ποικιλία επιμέρους χώρων, επιπέδων, γωνιών και άλλων στοιχείων αντιληπτικής οργάνωσης, για δημιουργικό και ασφαλές παιχνίδι με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ώστε το παιδί να μαθαίνει να λειτουργεί τις αισθήσεις του, αποκτώντας εμπειρία και γνώση.

Ο χώρος θα είναι κατάλληλος για να φιλοξενεί επισκέψεις σχολικών τάξεων και νηπιαγωγείων ώστε να χρησιμοποιείται μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους δράσεων, προσφέροντας τη χαρά της ανακάλυψης της φύσης, της επιβεβαίωσης των σωματικών δεξιοτήτων των παιδιών, της παρατήρησης και της εξερεύνησης νέων πραγμάτων, επιφυλάσσοντας το απρόβλεπτο.

 

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο ταμείο

Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο με 499.800 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2021», στον άξονα προτεραιότητας 1 «Αστική αναζωογόνηση».

 

Ικανοποίηση από Δεμουρτζίδη και Φραγκοπούλου

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και την Αντιδήμαρχο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης, Αναστασία (Σίσσυ) Φραγκοπούλου, πέρα από το μεγάλο έργο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και απόδοσης σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, υλοποιούνται και μια σειρά από άλλα σημαντικά έργα, τονίζοντας ότι «η δημιουργία πρότυπης παιδικής χαράς - εναλλακτικού δημιουργικού παιδότοπου (σε συνδυασμό με την κατασκευή των πεζοδρόμων και πεζοδρομίων) και η ανέγερση του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού ΔΕ Ευκαρπίας από την κυρία Λαδένη, μαζί με την αναβάθμιση του 3ου Δημοτικού Ευκαρπίας, αποτελούν ένα σύμπλεγμα στοχευμένων παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής στη νοτιοδυτική  Ευκαρπία, με πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά και ιδιαίτερα των παιδιών μας».

 

 

 

Θερμές ευχαριστίες στην Αρχιτέκτονα Μηχανικό της αναδόχου εταιρείας, Σωτηρία (Ρία) Τσοτουλίδου, για το φωτογραφικό αρχείο των εργασιών.






Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!