Οικολογία - Πράσινη Λύση: Τσιμέντο και στο πρώην καμπινγκ της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης

 


 Οικολογία - Πράσινη Λύση: ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ πρώην ΚΑΜΠΙΝΓΚ της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε τσιμεντοποιημένο αστικό τοπίο σχεδιάζεται να μετατραπούν τα 176 στρέμματα προνομιακής δεντροφυτεμένης παραλιακής έκτασης εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η έκταση αυτή θα πωληθεί σε ιδιώτη και θα καλυφθεί κατά τουλάχιστον 50% από εμπορικό κέντρο, καταστήματα, κατοικίες, ξενοδοχείο και spa, υποβαθμίζοντας σοβαρά το περιβάλλον της περιοχής, σε μια λογική real estate .

Πρόκειται για μια έκταση του Δήμου Θερμαϊκού με 600 μέτρα αμμώδους παραλιακού μετώπου, δέντρα και φυσική βλάστηση που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των οικισμών Αγίας Τριάδας, Ν. Επιβατών, Περαίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις σε συνδυασμό με κοινόχρηστους χώρους πρασίνου,αναψυχής και σημεία συνάντησης νέων αλλά και άλλες ήπιες δράσεις που απουσιάζουν εντελώς από την περιοχή.  Και εφόσον από μελέτες προκύπτει η ανάγκη πρόσθετων τουριστικών κλινών, θα μπορούσε να ανακαινιστεί και να δοθεί σε χρήση το υπάρχον ξενοδοχείο δίπλα στην έκταση αυτή.

Επιπλέον, οικονομικές αναταράξεις πρόκειται να προκληθούν στην τοπική οικονομία, αφού οι σχεδιαζόμενες επιχειρηματικές δράσεις θα πλήξουν τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις και τουριστικές μονάδες. 

Η Περιφερειακή Παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις τοπικές πρωτοβουλίες δημοτών που ζητούν ο χώρος αυτός, που απαλλοτριώθηκε κάποτε για να γίνει κάμπινγκ, να περάσει ξανά στη δικαιοδοσία του Δήμου και η έκταση να αξιοποιηθεί υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινότητας και των δημοτών της και όχι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Είναι ενδεικτικό ότι, όταν ένας δημόσιος χώρος εγκαταλείπεται από την εκάστοτε Διοίκηση, υποβαθμίζεται, απαξιώνεται και γίνεται εύκολη και φτηνή λεία για τους κάθε είδους «επενδυτές» που το μόνο που επιδιώκουν είναι το κέρδος.

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενεργοποιούνται κάθε φορά που το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους απειλείται και να πιέζουν τις Τοπικές Αρχές για δράσεις που προάγουν το συλλογικό συμφέρον, την κοινωνική συνοχή, την φυσική ισορροπία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Διότι στην λογική του ΤΑΙΠΕΔ το «δημόσιο συμφέρον» φαίνεται να περνάει από την εκποίηση κάθε Δημόσιου χώρου εις βάρος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος και των μελλοντικών γενιών.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!