Πάρης Τσογκαρλίδης: Επτά παρεμβάσεις για τον Χορτιάτη της επόμενης μέρας με αφορμή την επικείμενη αγορά τμήματος του στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΠΑΡΗ ΤΣΟΓΚΑΡΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΟΡΜΗ. ΟΡΑΜΑ. ΟΜΑΔΑ»

 

Επτά παρεμβάσεις για τον Χορτιάτη της επόμενης μέρας με αφορμή την επικείμενη αγορά τμήματος του στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά

 

 

Την ανάγκη να δρομολογηθεί και να επισπευστεί η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για ένα από τα μείζονα έργα καθημερινότητας στην περιοχή του Χορτιάτη, επισημαίνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, με την παράταξη “Ορμή. Όραμα. Ομάδα”, Πάρης Τσογκαρλίδης.

Το master plan που εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 2016 (περίοδος Αντιδημαρχίας του κ. Τσογκαρλίδη) αφορά μια επιφάνεια 1.850 στρεμμάτων, που βρίσκονται στην περιοχή του στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά του Χορτιάτη. Το στρατόπεδο αφορά σε συνολική έκταση 61 στρεμμάτων και σύμφωνα με τον κ. Τσογκαρλίδη, η αγορά τμήματος του στρατοπέδου, με το αντίτιμο των 185.000 ευρώ, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αλλάξει η καθημερινότητα των κατοίκων του Χορτιάτη, η λειτουργία της περιοχής, η εικόνα της και κυρίως οι συνθήκες διαβίωσης.

“Από την αγορά και αξιοποίηση του τμήματος του στρατοπέδου, θα μπει το θεμέλιο για τον Χορτιάτη του μέλλοντος. Πολύ νερό έχει κυλήσει στον μύλο του συγκεκριμένου πρότζεκτ. Οι κινήσεις που γίνονται σήμερα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη έρχονται με σημαντική καθυστέρηση, αλλά έστω κι έτσι πρέπει να δρομολογηθεί επιτέλους ο στρατηγικός σχεδιασμός, διότι σε λίγα χρόνια από σήμερα θα καταστεί ανεπίκαιρος και παρωχημένος. Το δε ποσό που προβλέπεται για την αγορά του συγκεκριμένου τμήματος του στρατοπέδου δεν πρόκειται να ‘ματώσει’ τα οικονομικά του Δήμου, αντιθέτως, η απόκτηση της έκτασης, η ανάπλασή της και η ένταξή της στο master plan θα βελτιώσει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των δημοτών του Χορτιάτη. Αξίζει τον κόπο να πιέσουμε όλοι μαζί, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες και να αρχίσει το συντομότερο η υλοποίηση ενός τόσο σπουδαίου έργου ζωής για τον Χορτιάτη”, τόνισε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, με αφορμή την αξιοποίηση του τμήματος του στρατοπέδου, καταθέτει μάλιστα ένα πλαίσιο προγραμματικών παρεμβάσεων, με επτά συγκεκριμένα σημεία, που η υλοποίησή τους συνιστά την ατζέντα προτεραιότητάς του για τον Χορτιάτη της επόμενης μέρας:

1.Άμεση υλοποίηση του master plan για την αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου Καπετάν Ματαπά. Για την αξιοποίησή του προτείνεται σύμφωνα με το master plan:

-Αθλητικό κέντρο με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και τένις. Με στίβο 400 μέτρων, βαλβίδες, σκάμματα και κερκίδες. Το αθλητικό κέντρο θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο τον Χορτιάτη και τον Δήμο, όσο και περιοχές της περιαστικής Θεσσαλονίκης.

-Συνεδριακό κέντρο, με κοινό χώρο στάθμευσης με το αθλητικό κέντρο, με αμφιθέατρο, φουαγιέ για πολλαπλές υπηρεσίες, τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους και θεατρικά αποδυτήρια, ώστε εκτός από την εξυπηρέτηση των συνεδριακών αναγκών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάφορες πολιτιστικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

-Σύγχρονο κοιμητήριο, που θα λύσει ένα μείζον ζήτημα για την περιοχή Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Χορτιάτη, η οποία πλέον έχει φτάσει σε πληθυσμό κοντά στους 20.000 κατοίκους και δεν έχει επαρκή κοιμητήρια. Αυτός άλλωστε ήταν και ο κεντρικός στόχος της απόκτησης της συγκεκριμένης έκτασης. Στο στρατηγικό σχέδιο έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε ο χώρος των κοιμητηρίων να απέχει περισσότερο από 250 μέτρα από το στρατόπεδο και τις κατοικίες, έχει φυσικά εμπόδια, που το απομονώνουν από αυτές, ενώ είναι κοντά στον τερματικό σταθμό των αστικών λεωφορείων για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επίσης, είναι από τους χώρους που εξυπηρετούνται με το προτεινόμενο δίκτυο πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου, που διατρέχει τη βόρεια πλευρά της περιοχής μελέτης. Το Κοιμητήριο προβλέπεται να διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

-Δίκτυο πεζοδρόμου – ποδηλατοδρόμου στο αστικό οδικό δίκτυο, κατά μήκος του ακινήτου επί της επαρχιακής οδού που διέρχεται από την περιοχή. Δημιουργία μιας κοινόχρηστης ζώνης περιπάτου, με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, που θα αναβαθμίσει συνολικά την ποιότητα ζωής στον Χορτιάτη, καθώς προβλέπεται η σύνδεση με τον οικισμό μέσω των αστικών οδών. Πρόκειται για μια παρόδια ανάπλαση, εμβληματικού χαρακτήρα για την περιοχή.

2.Μελέτη για την κατασκευή κεντρικής πλατείας στον Χορτιάτη, με πρότυπη παιδική χαρά στον σημερινό χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου.

3.Μουσείο Ολοκαυτώματος Χορτιάτη. Ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους ήρωες του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη περνά μέσα από έναν εμβληματικό χώρο αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα, που θα μεταλαμπαδεύει εσαεί στις επόμενες γενιές τη σημαντικότερη στιγμή του Δήμου μας.

4.Φωταγώγηση όλων των υφιστάμενων ιστορικών τοποσήμων του Χορτιάτη, που αποτελεί μια παρέμβαση εξωστρέφειας, μια παρέμβαση με πολυεπίπεδη αξία (τουριστική, ιστορική, ανάπλασης κτλ.). Προτείνεται η φωταγώγηση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, των Εκκλησιών της περιοχής και των Χώρων Μνήμης.

5.Σχέδιο Προστασίας του Ορεινού Όγκου από αυθαίρετες δράσεις και Ανάδειξής του ως Περιαστικού Δάσους. Προτείνεται η σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Δάσους και του Βουνού, που θα χωροθετήσει κατάλληλα τις χρήσεις γης, θα δημιουργήσει ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές στις περιοχές φυσικού κάλλους του Χορτιάτη, θα λειτουργήσει Κέντρο Πληροφόρησης για τους επισκέπτες και θα συνδέσει τα μνημεία μέσω μιας Πολιτιστικής Διαδρομής (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, Γεφύρι, Ανεμόμυλοι, Βυζαντινή Εκκλησία, Παλιό Μοναστήρι Χορταΐτισσας, μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, Μονοπάτι Παγοποιών κτλ.). Παράλληλα θα αξιοποιήσει τις υποδομές του ορεινού όγκου, όπως είναι το καταφύγιο, η κατασκήνωση των προσκόπων, το κτίριο ΕΟΣ και τον Εξοχικό Οικισμό.

6.Σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός στην οδό σύνδεσης Πανοράματος – Στροφής Χορτιάτη, με τη χρήση ηλιακών φωτιστικών δρόμου, για λόγους ασφαλούς και άνετης μετακίνησης.

7.Μονάδα επεξεργασίας αδρανών υλικών, προϊόντων κατεδάφισης και ξύλευσης, η ανάγκη της οποίας είναι πολύ μεγάλη στην περιοχή και μπορεί να κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

 

“Αυτή είναι η ατζέντα μας για τον Χορτιάτη της επόμενης πενταετίας. Αυτές είναι επτά μείζονες παρεμβάσεις, στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης, προκειμένου ο Χορτιάτης να αρπάξει την ευκαιρία που του δίνεται και να μεταμορφωθεί σε έναν ακόμη πιο βιώσιμο, ακόμη πιο ανθρώπινο τόπο, με αναπτυξιακό πρόσημο και έμφαση στη λειτουργικότητα, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και στην προστασία του φυσικού πλούτου του, τον οποίο θα μπορούν να χαρούν όλοι οι δημότες. Είναι ένα προγραμματικό πλαίσιο, με καινούργιες και παλαιότερες προτάσεις, που σε συνδυασμό με τα έργα καθημερινότητας θα δημιουργήσει νέες συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή, θα δημιουργήσει τοπικό εισόδημα και κυρίως θα κάνει τον Χορτιάτη ελκυστικό, δίνοντας υπεραξία σε όλο τον Δήμο, με τη βελτίωση της καθημερινότητας και της λειτουργίας της περιοχής. Η ολοκληρωμένη και συνεκτική αυτή πρόταση έχει στο κέντρο της τον συμπολίτη μας, ο οποίος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στον σχεδιασμό μας για την επόμενη πενταετία ως δημοτική παράταξη ‘Ορμή. Όραμα. Ομάδα’. Το δε σχέδιο είναι και ρεαλιστικό και οικονομικά βιώσιμο, ενώ θεωρώ ότι μπορεί να τύχει της συνολικής αποδοχής, όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά όλου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη”, υπογράμμισε ο κ. Τσογκαρλίδης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!