Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ): «Ανατόλια - Η φωτεινή μνήμη του Πόντου» - Από την Μερζιφούντα του Πόντου στη Θεσσαλονίκη

 


«Ανατόλια - Η φωτεινή μνήμη του Πόντου»

 Από την Μερζιφούντα του Πόντου στη Θεσσαλονίκη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο «Ανατόλια - Η φωτεινή μνήμη του Πόντου» Από την Μερζιφούντα του Πόντου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης της ΠΟΠΣ: «ΧΟΡΕΙΑ – ΗΧΟΙ ΑΙΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΜΙΑ ΡΙΖΑ, ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ (ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ)», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Κολλέγιο Ανατόλια, -Πρόσφυγας Σχολείο-, ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου και έγραψε το δικό του κεφάλαιο κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πρόσφυγας το ίδιο, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη για να φροντίσει ξανά πρόσφυγες που είχαν ανάγκη για εκπαίδευση και φροντίδα. Στην περιοχή Χαριλάου στην αρχή και κατόπιν στην Πυλαία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Μερζιφούντας «Ο Πόντος», ο οποίος ιδρύθηκε το 1903, έγραψε τη δική του ιστορία. Η ζωή του Συλλόγου «Πόντος» παρακολουθεί τη ζωή του Ανατόλια, την επηρεάζει άμεσα και επηρεάζεται το ίδιο από αυτήν.

«Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο ποντιακής καταγωγής δρομέας μεγάλων αποστάσεων, Γιώργος Ζαχαριάδης, στη μνήμη του Συμεών Ανανιάδη, μαθητή του Κολεγίου Ανατόλια και ταμία του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος», ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε μαζί με άλλες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, θα πραγματοποιήσει συμβολική διαδρομή από το Κολλέγιο Ανατόλια έως τα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς και από εκεί στο Λευκό Πύργο θα παραδώσει την ποντιακή σημαία στην ομάδα μπάσκετ του Κολλεγίου Ανατόλια και θα κατευθυνθούν στο Βασιλικό Θέατρο».

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

-Ωδή στα χώματα του Πόντου με τους ήχους της λύρας του Κώστα Φουλίδη

-Ομιλητής: Λυσσαρίδης Γεώργιος, τ. Αντιπρόεδρος εκπαίδευσης Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια

Θέμα: «Το Αμερικανικό Κολλέγιο Κολλέγιο Ανατόλια, φάρος εκπαίδευσης και κοινωνικής προσφοράς στον Πόντο (Μερζιφούντα, 1886-1921)».

-Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Κολλέγιο Ανατόλια – Η φωτεινή μνήμη του Πόντου»

-Ομιλητής: Ανανιάδης Αντώνιος, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Βερολίνου

Θέμα: «Συμεών Ανανιάδης, ο μαθητής και αθλητής του Ανατόλια και του Πόντου, που απαγχονίστηκε στην Αμάσεια».

-Αφηγηματικό ταξίδι στη μνήμη.

Από τους κ. Λευτέρη Δημηρόπουλο και κ. Γρηγόρη Διδασκάλου

-Χορωδία Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια

          Μαέστρος: Kostika Çollaku

Συντονίστρια Επιτροπής Χορωδίας Σ.Α.Α.Κ.: κα. Μαργαρίτα Γώδη

-Morning Cometh (Ύμνος Κολλεγίου)

-Την πατρίδα μ’ έχασα

-Χορεύουν για τον Πόντο

-Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς

-Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος

Χοροδιδάσκαλος: Γεώργιος Μιχαηλίδης

Λύρες: Αλέξης Γεωργιάδης, Κώστας Φουλίδης

Ζουρνάς: Σταύρος Μηλιάδης

Νταούλι: Γιώργος Μιχαηλίδης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Η εκδήλωση αφιερώνεται στην Μαρία Εγούτ, (χορεύτρια ποντιακών χορών που με τους χτύπους του νταουλιού της, μας οδηγούσε στα βήματα της παράδοσης και στην Πατρίδα), θύμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και σε όλους τους αδικοχαμένους».

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!