Δημοσθένης Σαρηγιάννης-Θεραγνωστική: Η νέα δράση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που συνδυάζει τις θεραπείες με τη διαγνωστική

 


Ο νέος διευθυντής και πρόεδρος του ΕΙΕ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλάει με καμάρι για όσα πραγματοποιούνται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Θεραγνωστική: Η νέα δράση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών που συνδυάζει τις θεραπείες με τη διαγνωστική

 

«To πραγματικό στοίχημα είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών να είναι ένας καταλύτης για την ενδυνάμωση και επέκταση των διασυνδέσεων σε όλο το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας». Με αυτή την πρόκληση ο νέος διευθυντής και πρόεδρος του ΕΙΕ καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέλαβε μόλις πριν ένα μήνα τα ηνία ενός τα μεγαλύτερα ελληνικά ερευνητικά κέντρα. Όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα «το ανθρώπινο κεφάλαιο και μάλιστα το επιστημονικό είναι απαραίτητος όρος ανάπτυξης και προστασίας της κοινωνίας και της βιωσιμότητας»

Comperhesive center  για τον καρκίνο

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης το ΕΙΕ με δύο ινστιτούτα του συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της υγείας. Διαθέτει μάλιστα ένα ολοκληρωμένο κέντρο για τον καρκίνο που «φέρνει ουσιαστικά κάτω από  την ίδια στέγη, την ερευνητική με την κλινική κοινότητα αλλά και τα νοσοκομεία και τους ασθενείς» κατά τα μοντέλα των αντίστοιχων κέντρων στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη. «Υπάρχει ήδη συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Χαϊδεμβέργης και το αντίστοιχο κέντρο έρευνας για τον καρκίνο, στη Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή επεκτεινόμαστε σε Αγγλία και Ιταλία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούν να μεταφέρονται άμεσα στην υπηρεσία του καρκονοπαθούς ώστε να υπάρξει θεραπεία αλλά και πρόληψη, σημειώνει.

Θεραγνωστική και κέντρο αριστείας

«Υπάρχει ταυτόχρονα μια πολύ καινούρια δράση και αφορά στην ίδρυση ενός κέντρου αριστείας αυτό που λέμε στην επιστημονική ορολογία θεραγνωστική, ένας νέος όρος που συνδυάζει με τις ίδιες τεχνολογίες τη θεραπεία με τη διαγνωστική. Και το κάνει με προσωποποιημένο τρόπο, εξειδικευμένο ώστε κάποιος να διαγνώσει έγκαιρα ένα πρόβλημα υγείας και ταυτόχρονα να το αντιμετωπίσει, να το θεραπεύσει νωρίς» σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια όλα να συμβαίνουν κάτω από την ίδια στέγη. Ταυτόχρονα μιλά για τον σπουδαίο μηχανολογικό εξοπλισμό του Ιδρύματος, καθώς «διαθέτουμε πολύ καινούρια μηχανήματα και όργανα όπως ηλεκτρονικά μικροσκόπια κρυογενικά, τα οποία  κοστίζουν πολύ και δεν υπάρχουν πολλά στην Ευρώπη. Άρα γινόμαστε κέντρο αναφοράς  γι αυτού του είδους τις τεχνολογίες τουλάχιστον στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή» 

Τεχνητή νοημοσύνη και ιστορική έρευνα

Όπως μαθαίνουμε το ΕΙΕ στεγάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, το πιο σημαντικό ερευνητικό ινστιτούτο για την Ιστορία στην Ελλάδα όπου εκεί επιτυγχάνεται η διασύνδεση νέων τεχνολογιών και τεχνικής ευφυίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και κυρίως με την Ιστορία. Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο «πρωτοπορεί καθώς συνδυάζει με τις δράσεις του-δικές του αλλά και με κολοσσούς όπως η Google- τη χρήση της τεχνητής ευφυίας και της μηχανικής μάθησης σε έναν τομέα πολύ συγκεκριμένο όπως η επιγραφική. «Φανταστείτε» λέει ο κ. Σαρηγιάννης «ένα chat GPT που να μιλάει αρχαία ελληνικά κα να σου λέει με μεγάλη πιθανότητα από πού προέρχεται η επιγραφή, σε ποιο χώρο αναφέρεται και σε ποια περίοδο» Στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια «να προβλέψεις το παρελθόν» και να καλύψεις τα κενά που υπάρχουν. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=3dsB5kxe334

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!