Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων το 2023. Σχέδια δράσης με την υποστήριξη του ΝΟΗΣΙΣ

 

exipni-georgia

Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ

Σχέδια δράσης που καλλιεργούν «hard & soft skills» με την υποστήριξη του ΝΟΗΣΙΣ 

 

 

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων  θα δώσει νέα ώθηση στη Διά Βίου Μάθηση, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, και στηρίζοντας την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Η περίοδος του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων θα διαρκέσει από τις 9 Μαΐου 2023 έως τις 8 Μαΐου 2024 και θα έχει ως στόχο την ενίσχυση ταλέντων, τη βελτίωση των προσόντων και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλουν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, να καλύψουν τα κενά και τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων στην ΕΕ και να ενδυναμώσουν το εργασιακό δυναμικό, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι ευκαιρίες της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης

eco-car

Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης.

Για 5η συνεχή χρονιά το ΝΟΗΣΙΣ υποστηρίζει το Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης . Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο αυτό έχουν υποστηριχθεί  εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχουν εκπονηθεί αντίστοιχα Σχέδια Δράσης.

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ-ΜΝΑΕ» καλλιεργεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας και προετοιμάζει τους μαθητές και σπουδαστές στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον προωθώντας τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων, τη συνεργατικότητα, την ισότητα και ισοτιμία και την κατάργηση των διακρίσεων.  

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και πολυδιάστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.

Το «ΜΝΑΕ» εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ.. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑ.Λ., στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Λόγω της φύσης των επαγγελματικών σχολείων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Οι στόχοι των Σχεδίων Δράσης

Τα Σχέδια Δράσης (projects) του προγράμματος υλοποιούνται στη διάρκεια της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, είναι χρηματοδοτούμενα και προωθούν καινοτόμα  δημιουργικά projects (βλέπε φωτό στις οποίες πρέπει να έχουμε υπότιτλους) που συνδέονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την αγροτική οικονομία, την υγεία, τις έξυπνες πόλεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ κ.ά

Στους βασικούς στόχους  είναι η ανάπτυξη hard skills, δηλαδή η μεταφορά της γνώσης των εργαστηρίων στις ομαδικές εργασίες των σχεδίων δράσης και η ανάπτυξη soft skills η επίλυση των προβλημάτων μέσω της συνεργασίας που ενδυναμώνει την επικοινωνία κριτική σκέψη και την αυτοπεποίθηση

 Επιπλέον, μέσα από τα σχέδια δράσης γίνεται η σύνδεση με την τοπική κοινωνία μέσα από δράσεις εξωστρέφειας των μαθητών (παρουσιάσεις σε εκθέσεις, φεστιβάλ, παραστάσεις) αλλά και την επαφή με επαγγελματίες του χώρου που τους επιμορφώνουν σχετικά με τη δράση τους (ειδικά σεμινάρια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας).

 Όλα τα παραπάνω βελτιώνουν την επιλογή των μαθητών σχετικά τη μελλοντική σταδιοδρομία  τους, και τους προετοιμάζουν για την αγορά εργασίας, αφού οι μελλοντικοί εργοδότες τους – πέρα από τα προσόντα -  θέλουν κυρίως να καταλάβουν πως συμπεριφέρονται οι υποψήφιοι για εργασία μέσα σε μία ομάδα και πώς αντιδρούν σε προβλήματα που προκύπτουν....

Το ΝΟΗΣΙΣ

 

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» που υποστηρίζει τα Σχέδια Δράσης αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό Φορέας Γενικής Κυβέρνησης,. Προσφέρει στο κοινό το περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Θετικών Επιστημών και της Τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

 Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε σχολικές ομάδες, νέους που έχουν ενδιαφέρον για τις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, εκπαιδευτικούς, για επιμόρφωση και υποβοήθηση του έργου τους και γενικότερα σε κάθε ενδιαφερόμενο, για πληροφόρηση, επιμόρφωση και παροχή υπηρεσιών.

 

Φωτογραφίες και πρόσθετο υλικό

 

Φωτογραφία exipni-georgia

1ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ: «Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου υιοθετεί και διαχέει τεχνολογίες και καινοτομίες»

Έτος υλοποίησης: 2020-2021

Σύνδεσμος προβολής: http://1epal-evosm.eu/

 

Φωτογραφία eco-car

1ο ΕΠΑΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα χέρια των μαθητών».

Έτος υλοποίησης: 2019-2020

Σύνδεσμος προβολής:  https://www.youtube.com/watch?v=kI1r-gktgtA&ab_channel=maronnewsmaronnews

 


Φωτογραφία wheel chair- maketa

2ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: «Αυτοματισμοί και 3D Εκτυπώσεις»

Έτος υλοποίησης: 2020-2021

Σύνδεσμος προβολής: https://www.youtube.com/watch?v=K7a-Fy2JZXk&ab_channel=robotics2epal

 






Φωτογραφία meteo- robotic arm

2ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Τεχνικές καινοτομίες στο 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας»

Έτος υλοποίησης: 2021-2022

Σύνδεσμος προβολής: https://www.youtube.com/watch?v=PeS1fitqGa8&ab_channel=EviaChannel


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!