Ο Δ. Ωραιοκάστρου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση και στην τελική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «SI4CARE»

 


Ο Δ. Ωραιοκάστρου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση και στην τελική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «SI4CARE»

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση και στην τελική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «SI4CARE» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διακρατικής Συνεργασίας «INTERREG ADRION 2014-2020» συμμετείχαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Ωραιοκάστρου.

Το έργο «SI4CARE» ολοκληρώνεται τον Μάιο και κατά την τριετή περίοδο της υλοποίησής του έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία 13 πιλοτικά έργα, ένα από τα οποία είναι το «Κλικ στη Ζωή», που εκπονείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά στην 24ώρη παρακολούθηση και τηλεφωνική υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων μέσω ειδικών ηλεκτρικών συσκευών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του «SI4CARE» έχει σχεδιασθεί μια διακρατική στρατηγική στον τομέα της γήρανσης στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου και έχουν εκπονηθεί οκτώ Σχέδια Δράσης.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου συνεδρίου και της τελικής συνάντησης του έργου «SI4CARE», που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Απριλίου 2023 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, οι συμμετέχουσες χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας και συμφώνησαν ότι οι ευθύνες και τα καθήκοντα των δημοσίων διοικήσεων και των ενδιαφερομένων στον τομέα της υγείας, που περιγράφονται στους πέντε πυλώνες της διακρατικής στρατηγικής, είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματική ανάπτυξη του οικοσυστήματος μακροχρόνιας περίθαλψης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου «SI4ACARE», «το έργο συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία αναπτύσσει καινοτόμες ιδέες, με τις ιδιωτικές εταιρείες, που αναπτύσσουν λύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τις δράσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο έργο «SI4CARE».

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Ζάπρα, τόνισε τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της περίθαλψης και της μακροχρόνιας φροντίδας, ειδικά των ηλικιωμένων με τις μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ παρουσίασε τις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος Ωραιοκάστρου στον τομέα της Υγείας, καθώς και χρήσιμα δεδομένα σχετικά με τους ωφελούμενους του Δήμου που συμμετέχουν στο έργο «Κλικ στη Ζωή», που υλοποιεί με επιτυχία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην έναρξη του συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ και η Ευρωπαία Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντούμπραβκα Σούιτσα.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!