Η αίθουσα σχολικού ιατρείου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης καλή πρακτική για τη μαθητική κοινότητα

 


Πόσα δημόσια σχολεία γνωρίζετε, που να διαθέτουν σχολικό Ιατρείο αλλά και ταυτόχρονα να έχουν και σχολικό νοσηλευτή; Η απάντηση μάλλον θα σπείρει απογοήτευση.

Δυστυχώς στη χώρα μας, ελάχιστα δημόσια σχολεία ανταποκρίνονται σε αυτή την αναγκαιότητα, που σχεδόν για όλα τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τα σχολεία του εξωτερικού θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Να τονιστεί, ότι σε όσα δημόσια σχολεία υπάρχει ιατρείο, η υποδομή δημιουργήθηκε κατόπιν δωρεάς.

 

Αξίζει λοιπόν να αναδείξουμε την περίπτωση μιας σχολικής μονάδας του Δήμου Παύλου Μελά και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης που διαθέτει σχολικό Ιατρείο με τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (με βίντεο κλήση), π.χ. με γιατρό του ΕΚΑΒ, μέχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο, απινιδωτή, παιδιατρικό πιεσόμετρο, οξύμετρο και πολλά άλλα απαραίτητα για την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού.

Σε εκπαιδευτικό χώρο που γειτνιάζει με το σχολικό ιατρείο , υπάρχει πρόβλεψη για αίθουσα Sensory Intergration (αισθητηριακής ολοκλήρωσης) που είναι γεμάτη με χρώματα, παιχνίδια, μπάλες, στρώματα  και προσφέρει διέγερση, χαλάρωση και ευχαρίστηση των αισθητηρίων οργάνων, καθώς και αισθητικοκινητικές και κοινωνικές εμπειρίες.

 

Η παραπάνω καινοτομία στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης έχει ως εμπνευστή και δημιουργό τον σχολικό νοσηλευτή Νεκτάριο Βικτωράτο και σημαντικούς συντελεστές που στήριξαν την πρωτοβουλία του Νεκτάριου.

 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 και στην επίσημη σελίδα του σχολείου εκφράζονται θερμές ευχαριστίες για τους εξής:

τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη για την πολύτιμη συνδρομή του και την άμεση κινητοποίησή του, μόλις ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του σχολείου,

τη Θεραπευτική Ομπρέλα και συγκεκριμένα τον Ευθύμη Παρασκευόπουλο για την άμεση ευαισθητοποίησή του, με τη σημαντική, ευγενική του χορηγία,

τη Διευθύντρια του σχολείου Φωτεινή Χατζοπούλου για τη θετική της διάθεση και την ουσιαστική βοήθεια,

τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων που αγκάλιασαν το εγχείρημα,

την εικαστικό Λίνα Αθανασιάδου, για την καλλιτεχνική της παρέμβαση στην πόρτα του ιατρείου,

τον Αλέξανδρο Στρύφων που έδωσε προσωπικό χρόνο και διάθεση,

τον Κωνσταντίνο Τεκτονίδη, για την προσφορά μιας ιατρικής ποδιάς,

τον μαθητή της Ε΄ Δημοτικού, Σάββα Δεληγιορίδη που δώρισε έναν Η/Υ,

τα παιδιά του σχολείου και ειδικά τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού, που με προσωπικά αντικείμενα ομόρφυναν την αίθουσα, αποχαιρετώντας το 10ο Δημοτικό Πολίχνης, καθώς από τη νέα χρονιά θα μεταπηδήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

 

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος συνοδεύονταν την ημέρα των εγκαινίων από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Χριστοδούλου, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, τη Γραμματέα Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά Μαρία Σαββίδου, τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Παύλου Μελά Ανέστη Λαζαρίδη και το μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής Κατερίνα Μαρταβαλτζή.

 

Με αφορμή τη δημιουργία του Σχολικού Ιατρείου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της Πολίχνης, ας παραδειγματιστούμε όλοι και ας βάλουμε ψηλά στην ατζέντα της αναβάθμισης του ελληνικού δημόσιου σχολείου, τη δημιουργία σχολικών ιατρείων σε ΟΛΑ τα σχολεία.

Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών ας σχεδιάσουν και ας υλοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες, για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των σχολικών υπηρεσιών στη μαθητική κοινότητα.

 

https://youtu.be/WLKZ6dEjoNc

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!