Δ. Ωραιοκάστρου - Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού: Αναβίωση του εθίμου «Παρακαμνιός» και παραδοσιακό γλέντι με τα «Μπρατίμια»

 


Δ. Ωραιοκάστρου - Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού: Αναβίωση του εθίμου «Παρακαμνιός» και παραδοσιακό γλέντι με τα «Μπρατίμια»

Με την αναβίωση του εθίμου «Παρακαμνιός» και γλέντι με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Μπρατίμια» συνεχίζεται το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023» στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023, στις 21.00, στην Πλατεία Πέντε Βρύσες στο Δρυμό και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, στις 21.00, στο ανοικτό θέατρο Δρυμού «Τσούκες» θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή συλλόγων και την ορχήστρα του «Δίγκα Δημήτρη».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το έθιμο του «Παρακαμνιού»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού προωθεί συστηματικά την πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής διοργανώνοντας εκδηλώσεις και με την υποστήριξη του Δήμου Ωραιοκάστρου. Μια από αυτές είναι και ο «Παρακαμνιός», με αφορμή το «Γενέθλιον» του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου.

Ειδικότερα, ο Κλήδονας είναι ένα λαϊκό έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 23 Ιουνίου (παραμονή του γενέσιου του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο). Ο Κλήδονας εντάσσεται στην νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα.


Στο έθιμο του «Παρακαμνιού» από νωρίς το απόγευμα τα παιδιά από κάθε γειτονιά μάζευαν κάθε είδους ξύλο, το οποίο προοριζόταν για το άναμμα φωτιάς. Τα σπίρτα τα έφερνε συνήθως η μεγαλύτερη σε ηλικία γιαγιά της γειτονιάς και έπρεπε να είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για να ανάβει το καντήλι στο εικονοστάσι. Τη φωτιά άναβε ένα μικρό κοριτσάκι, όχι σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά σε σταυροδρόμι και γενικότερα σε μέρος με ανοιχτωσιά, ώστε να σκορπίσει μακριά τη λάμψη της η φωτιά για να τη δουν και να τη θαυμάσουν και τα γειτονικά χωριά. Μόλις γινόταν αντιληπτό από τους κατοίκους του ενός μαχαλά ότι η φωτιά ενός άλλου μαχαλά ξεπερνούσε σε ύψος τη δική τους, γρήγορα φούντωναν τη φωτιά με επιπλέον ξύλα προκειμένου να τους ξεπεράσουν. Μόλις η φωτιά καταλάγιαζε, άρχιζε η αναβίωση του εθίμου.

Παιδιά, νέοι και γυναίκες, φορώντας στεφάνια από λυγιά στο κεφάλι τους, έκαναν το σταυρό τους και πηδούσαν πάνω από τον «Παρακαμνιό» τρεις φορές, ένας αριθμός που είναι συμβολικός και άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση και τη θρησκεία μας. Μόλις πηδούσε κάποιος τον «Παρακαμνιό» τίναζε τα ρούχα του τρεις φορές πάνω στη φωτιά, για να φύγουν οι ψύλλοι, λέγοντας: "Όξου (απ' το σπίτι εννοείται) ψύλλοι κι κουργοί, μέσα νήλιους κι χαρά". Όμως, πέρα αυτού του πρακτικού θέματος (ψύλλοι) που υπήρχε έντονα παλιότερα, η φωτιά έχει συμβολικό χαρακτήρα και εκφράζει τον εξαγνισμό της ψυχής, την κάθαρση, και την αλλαγή από το χειμερινό ηλιοστάσιο στο θερινό, που  σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και την έναρξη του επόμενου. Για αυτό και στη φωτιά ρίχνονταν και διάφορα άλλα πράγματα που συνδεδεμένα με τον προηγούμενο κύκλο, όπως το λουλουδένιο στεφάνι του Μάη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου αναβιώνει το έθιμο του «Παρακαμνιού» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2023», αναδεικνύοντας το έθιμο σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, μαζί με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Έτσι και φέτος, σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου, διοργανώνεται ένα διήμερο πολιτιστικών δρώμενων στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου του «Παρακαμνιού».

Το βράδυ της 23ης  Ιουνίου, παραμονή της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, θα ανάψουν  φωτιές στις γειτονιές και στην μεγάλη φωτιά στην Πλατεία Πέντε Βρύσες, τα κορίτσια και τα αγόρια του Συλλόγου με στεφάνια από λυγιά (αναρριχώμενο φυτό) στα μαλλιά τους, θα πηδούν πάνω από τη φωτιά και μετά θα χορεύουν γύρω από αυτήν.

Στη συνέχεια θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα «Μπρατίμια».

Την επόμενη ημέρα, χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα θα χορέψουν στο Θέατρο «Τσούκες», συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα το παραδοσιακό γλέντι.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!