Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΠΚΜ προς επιχειρήσεις για συμμετοχή σε δράσεις εξωστρέφειας στη Σουηδία

 


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συμμετάσχει :

α) σε επιχειρηματική αποστολή στη Στοκχόλμη, το διήμερο 12-14 Νοεμβρίου 2023

β) στη διεθνή έκθεση “ΕCO LIFE SCANDINAVIA & NORDIC ORGANIC FOOD FAIR 2023”, στο Μάλμο της Σουηδίας, το διήμερο 15 - 16 Νοεμβρίου 2023.

Πιο αναλυτικά:

α) Η επιχειρηματική αποστολή στη Στοκχόλμη περιλαμβάνει τον προγραμματισμό συναντήσεων με Σουηδούς αγοραστές και επισκέψεων σε σουπερμάρκετ και deli καταστήματα, για την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη σουηδική αγορά.

Μέσα σε 3 ημέρες (δύο διανυκτερεύσεις), οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν την ευκαιρία:

- Να επισκεφτούν τοπικά σουπερμάρκετ και αλυσίδες καταστημάτων για μια επιτόπια έρευνα αγοράς

- Να συναντηθούν με Σουηδούς επαγγελματίες (αγοραστές/διανομείς και industry experts) οι οποίοι θα γνωρίσουν και θα γευτούν από κοντά τα προϊόντα των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στη δράση

Σκοπός της διοργάνωσης της επιχειρηματικής αποστολής στη Στοκχόλμη με εξαγωγικά ώριμες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων, που προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα και φήμη της περιοχής και αποτελούν προϊόντα-σημαία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της παραγωγής καθώς και η τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντική εκπαιδευτική ευκαιρία για τους Έλληνες συμμετέχοντες, καθώς καθιστά εφικτή τη βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας της Σκανδιναβικής αγοράς τροφίμων, μέσω της αξιολόγησης που θα λάβουν από τους επαγγελματίες.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει εξαιρετικό περιθώριο βελτίωσης των εξαγωγών τροφίμων προς την Σκανδιναβική αγορά, έχοντας ως δεδομένα την σταδιακή αύξηση της θετικής αποδοχής της ελληνικής κουζίνας από τους Σκανδιναβούς καταναλωτές, το μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας, το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο και την καταγεγραμμένη προτίμησή τους σε πιστοποιημένα τρόφιμα και στην υγιεινή διατροφή, ζητούμενα που ο ελληνικός κλάδος τροφίμων μπορεί να εξυπηρετήσει, αρκεί να γνωστοποιηθεί στα κατάλληλα κανάλια.

          Μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων Σουηδών αγοραστών με εξαγωγικά ώριμες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξήχθη στις 28-30 Νοεμβρίου του 2022 στη Θεσσαλονίκη, η προσπάθεια διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων στη Σκανδιναβική αγορά συνεχίζεται μέσω της διοργάνωσης μιας ειδικής επιχειρηματικής αποστολής στη Στοκχόλμη, με προσκεκλημένους αποκλειστικά Σουηδούς επαγγελματίες.

          Τα προϊόντα που θα δοκιμαστούν θα λάβουν την ανατροφοδότηση των επαγγελματιών ως προς α) τη γεύση, β) τη συσκευασία γ) την τιμή τους και δ) την προοπτική τους στην αγορά της Σουηδίας, ενώ μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει δικτύωση των παρευρισκομένων και συναντήσεις γνωριμίας. Επίσης, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη σε τοπικά σουπερμάρκετ και αλυσίδες καταστημάτων για μια επιτόπια έρευνα αγοράς.

          Στη δράση συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

- η κάλυψη δύο διανυκτερεύσεων (12 & 13 Νοεμβρίου) ενός εκπροσώπου/ επιχείρηση

- η κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων ενός εκπροσώπου/επιχείρηση από Θεσσαλονίκη για Στοκχόλμη (όχι την επιστροφή)

- η κάλυψη των εισιτηρίων τρένου από Στοκχόλμη προς Μάλμε στις 14 Νοεμβρίου

- η αποστολή των εμπορευμάτων στη Σουηδία (εξαιρούνται προϊόντα κατάψυξης)

- η υπενοικίαση της αίθουσας διεξαγωγής όλης της δράσης

- η παροχή ροφημάτων και μεσημεριανού μπουφέ

- η αποστολή ενός report ανατροφοδότησης των επαγγελματιών ως προς α) τη γεύση, β) τη συσκευασία, γ) την τιμή του προϊόντος και δ) την προοπτική τους στην αγορά της Σουηδίας

- το κόστος οργάνωσης των παραπάνω και ο συντονισμός της αποστολής

- η φωτογραφική κάλυψη και βιντεοσκόπηση της δράσης

- η δημιουργία online WhatsApp Group, στο οποίο θα αποστέλλονται ενημερώσεις για τις δράσεις της επιχειρηματικής αποστολής και οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πληροφορία.

- όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν folder με ενημερωτικό υλικό για τη Σκανδιναβική αγορά

 

β) Συμμετοχή στη μοναδική επαγγελματική έκθεση “φυσικών” και βιολογικών τροφίμων και ποτών (μη-αλκοολούχων) στη Σουηδία, την “Eco Living Scandinavia & Nordic Organic Food Fair”, στο Μάλμε Σουηδίας,  το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου 2023.

Η “Eco Living Scandinavia & Nordic Organic Food Fair” είναι η μοναδική, αποκλειστική και διπλή επαγγελματική έκθεση για όλη τη Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία). Αποτελεί τη Νο1 έκθεση της Ευρώπης στην αγορά και κατανάλωση βιολογικών και “φυσικών” προϊόντων η οποία διεξάγεται μέσα στον ίδιο χώρο αλλά σε ξεχωριστά τμήματα:

- η “Eco Living Scandinavia” αφορά στα συμβατικά – “φυσικά” προϊόντα (11η χρονιά ως διπλή έκθεση)

- η “Nordic Organic Food Fair” αφορά μόνο στα βιολογικά προϊόντα

Στην εν λόγω έκθεση μπορούν να συμμετάσχουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οποίες παράγουν τα εξής: πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, “φυσικά” προϊόντα τα οποία έχουν σημαντικό πλεονέκτημα διαφοροποίησης ως προς τη συσκευασία και τη χρήση τους,  προϊόντα ευεξίας (superfoods, μπάρες, κ.λπ.), Vegan, Free-From κ.τ.λ. (εξαιρούνται τα οινοπνευματώδη).

Σκοπός της συμμετοχής της Περιφέρειάς Κεντρικής Μακεδονίας για πέμπτη φορά στην εν λόγω έκθεση είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και η περαιτέρω ανάδειξη των αγροτικών (βιολογικών και μη) ποιοτικών προϊόντων της στην αγορά της Σκανδιναβίας, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα.

     Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση θα παραδοθεί σε προνομιακό σημείο του Hall  σε χώρο τύπου “νησί”, έτοιμο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που θα περιλαμβάνει:

Πάγκο σερβιρίσματος, σκαμπό, προθήκη προϊόντων σε επαρκή αριθμό που να καλύπτει τις ανάγκες των εκθετών

Τραπέζια και καρέκλες για συναντήσεις

- Κύβο με το λογότυπο της Περιφέρειας επάνω από το περίπτερο

- Κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο

-Κόστος συμμετοχής και εγγραφής όλων των εκθετών στον κατάλογο της έκθεσης

- Απεριόριστο αριθμό προσκλήσεων

- Παροχή ρεύματος, καθαριότητα

- Data app (εφαρμογή συλλογής δεδομένων για την καταγραφή στοιχείων επισκεπτών)

- Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης (η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για όλους τους εκθέτες και καλύπτει κάθε εκθέτη και συμμετέχοντα σε περίπτωση ατυχήματος)

- Αποστολή στην έκθεση και ασφάλιση των εκθεμάτων (ΔΕΝ περιλαμβάνεται η επιστροφή τους στην Ελλάδα)

- Συμβουλευτική διείσδυσης στην αγορά της Σκανδιναβίας

 

Για την υλοποίηση των παραπάνω και την αρτιότερη συμμετοχή της Περιφέρειας στις ανωτέρω δράσεις, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από τις δράσεις της Π.Κ.Μ.  για:

- 1) Συμμετοχή α) στην Επιχειρηματική Αποστολή στη Στοκχόλμη, 12-14 Νοεμβρίου 2023 και στη συνέχεια β) στην έκθεση ECO LIFE SCANDINAVIA & NORDIC ORGANIC FOOD FAIR 2023, 15 -16 Νοεμβρίου 2023, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη συνημμένη 1-Φόρμα Συμμετοχής ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ECO LIFE SCANDINAVIA, το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

- ή 2) Συμμετοχή μόνο β) στη διεθνή έκθεση ΕCO LIFE SCANDINAVIA & NORDIC ORGANIC FOOD FAIR 2023, 15-16 Νοεμβρίου 2023, στο Μάλμο της Σουηδίας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη συνημμένη 2-Φόρμα Συμμετοχής ΕCO LIFE SCANDINAVIA, το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από τη Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη:

- τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις

- τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

- την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ

- τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε παρόμοιες δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη περιφέρεια.

Οι Δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να αποστέλλονται συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr

          Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330391 (Χαρίκλεια Τσιαμπαλή),  2313330052 (Μαρία Ελευθεριάδου) και 2313330043 (Άννα Παπακωνσταντίνου).

 

          Στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ επισυνάπτονται οι δύο φόρμες συμμετοχής για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!