Δ. Θεσσαλονίκης: Πάνω από 700 δέντρα φυτεύονται στο Σέιχ Σου – Αντικαθίστανται στο διπλάσιο τα δέντρα που επλήγησαν από το φλοιοφάγο έντομο

 


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πάνω από 700 δέντρα φυτεύονται στο Σέιχ Σου – Αντικαθίστανται στο διπλάσιο τα δέντρα που επλήγησαν από το φλοιοφάγο έντομο

Πάνω από 700 νέα δέντρα θα φυτευτούν το επόμενο διάστημα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε μια έκταση 11,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Ζωολογικού Κήπου. Πρόκειται για τη δεύτερη πρότυπη δάσωση που γίνεται στην Ελλάδα για τις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι εργασίες δάσωσης θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνουν κωνοφόρα και πλατύφυλλα δένδρα σε αναλογία 60-40%. Η επιλογή έγινε με δασολογικά κριτήρια με βάση το κλίμα της περιοχής, τις ανάγκες των δέντρων σε νερό αλλά και την πρόληψη καταστροφών από πυρκαγιά. Έχουν επιλεγεί πλατύφυλλα είδη, τα οποία δεν περιέχουν εύφλεκτα έλαια, και επιπλέον τα φύλλα τους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην επιβράδυνση τυχόν πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, θα φυτευτούν 732 δένδρα, εκ των οποίων 439 κουκουναριές (Pinus pinea), 221 χνοώδεις δρύες (Quercus pubescens), 36 φράξοι (Fraxinus ornus) και 36 κουτσουπιές (Cercis siliquastrum).

 

Αποκατάσταση των πληγών που άφησε το φλοιοφάγο έντομο

Η συγκεκριμένη περιοχή επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το φλοιοφάγο έντομο Tomicus piniperda. Το έντομο αυτό νέκρωσε περίπου 400 δένδρα, που απομακρύνθηκαν, καθώς αποτελούσαν κίνδυνο για τα υπόλοιπα δέντρα αλλά και εύφλεκτο υλικό.

Ο αριθμός των δένδρων που θα φυτευτούν είναι περίπου διπλάσιος αυτών που απομακρύνθηκαν, ώστε να αυξηθεί το πράσινο στην περιοχή και να δώσει πολύτιμο καθαρό αέρα στην πόλη.

Η διάρκεια της δάσωσης θα είναι για τουλάχιστον 30 έτη. Εκτιμάται ότι η δάσωση θα συμβάλει στην προστασία του απογυμνωμένου εδάφους από επιφανειακή διάβρωση, στη ρύθμιση των όμβριων υδάτων και στη δημιουργία δασογενούς περιβάλλοντος.

Με τη δάσωση στο Σέιχ Σου η Διεύθυνση Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος συμβάλλει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» (Climate-Neutral and Smart Cities) στην οποία έχει ενταχθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η Ευρωπαϊκή Αποστολή στοχεύει στην υποστήριξη και στον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!