Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου: Στην Βασιλίδα των πόλεων Κωνσταντινούπολη 2023

 


Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2023 

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και χαράς είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Διευθυντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρήστου Ρουμπίδη, στο Οδοιπορικό Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, στις 16-19 Νοεμβρίου 2023, στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Δικτύου "Κωνσταντινούπολη Θεσσαλονίκη, Μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη".



Η Βασιλίδα των πόλεων, η Κοσμοπολίτισσα Κωνσταντινούπολη μας "κέρασε" αφειδώς από τα σερμπέτια της μνήμης και της νοσταλγίας! Των Ρωμιών οι Κοινότητες μας πρόσφεραν φιλοξενία φωνάζοντας νοερά μα με φωνή στεντόρια: "Είμαστε εδώ!" Το Πατριαρχείο μας στέκει εκεί στο Φανάρι ακοίμητος φρουρός του Γένους και της Πίστης μας. Τα ιερά Προσκυνήματα διαλαλούν τα μεγαλεία της Ορθοδοξίας μας, τα ελληνικά σχολειά, το Ζωγράφειο Λύκειο, το Ζάππειο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή δίνουν στα εναπομείναντα παιδιά της Πόλης Χριστό και Ελληνισμό, καλώντας συνάμα και τη Σχολή της Χάλκης να εγερθεί του καταναγκαστικού της ύπνου!

Είχαμε την ευκαιρία να συνεορτάσουμε τα 130 χρόνια λειτουργίας του ιστορικού Ζωγράφειου Λυκείου συμμετέχοντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Ζωγράφειο, με έναν εκ των ομιλητών τον Πρωτοψάλτη μας και Σύμβουλο Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Αντώνη Κωνσταντινίδη και να γνωρίσουμε την ψυχή και κινητήριο δύναμή του, τον αεικίνητο Διευθυντή αυτού κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου. Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε την ευχή του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, του Σεβ. Κυδωνίων κ. Αθηναγόρα και του Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.


Στα πλαίσια της επίσκεψής μας στην Πόλη επισκεφθήκαμε την Παναγία των Βλαχερνών, την Αγιά Σοφιά, το Ζωγράφειο Λύκειο, την Χαλκηδόνα (Kadikoy) και τους ι. Ναούς Αγ. Ευφημίας και Αγ. Τριάδας, περιδιαβήκαμε με πλοιάριο τον θρυλικό Βόσπορο, επισκεφθήκαμε τη Σεπτή 'Εδρα της Ορθοδοξίας μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην έδρα του Πατριαρχείου, στο Φανάρι, την περιοχή Μέγα Ρεύμα και το Αρβανιτοχώρι (Arnavoutkoy) καθώς και τον ι. Ναό των Ταξιαρχών, όπου και λειτουργηθήκαμε, χοροστατούντος του Μητρ. Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, το παλάτι Beylerbeyi, το Taksim, τον πεζόδρομο του Πέρα (Istiklal) και άλλα πολλά.

Οφείλω θερμές ευχαριστίες στον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Βαρνάβα για την ευλογία του να συμμετέχει και η ταπεινότητά μου σε αυτό το ταξίδι. Πολλές και θερμές ευχαριστίες στον ακούραστο και αεικίνητο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Ρουμπίδη που με συμπεριέλαβε σε αυτό το σπουδαίο οδοιπορικό ως προσκυνητή της Πόλης της καρδιάς μας, την οποία σύντομα, εάν θέλει ο Θεός, θα επισκεφθούμε και με την Ενορία μας.

 




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!