Δήμος Καλαμαριάς: Το Δημοτικό Ωδείο και η κατάρρευση των δημοτικών κτηρίων της Καλαμαριάς

 


Το Δημοτικό Ωδείο και η κατάρρευση των δημοτικών κτηρίων της Καλαμαριάς

Στους σπουδαστές και τους δασκάλους της Καλαμαριάς αποδίδεται ξανά την Πέμπτη 18.01.2024 το Δημοτικό Ωδείο, μετά την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του, η οποία εύλογα προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία σε μαθητές, καθηγητές και γονείς.

Η επαναλειτουργία του Ωδείου οφείλεται στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες των αρμόδιων αντιδημαρχιών και των εργαζομένων του δήμου που από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα έσπευσαν να το αντιμετωπίσουν, υπερβάλλοντας εαυτούς, ακριβώς λόγω και της ευαισθησίας με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε δομή που αφορά μαθητές.

Όμως, το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε στο σύστημα θέρμανσης του Δημοτικού Ωδείου με αποτέλεσμα να διακοπούν αιφνιδίως τα μαθήματα λίγες μόλις ημέρες μετά την επανέναρξή τους μετά την περίοδο των εορτών, δεν αφορά μόνο το Ωδείο και την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά ολόκληρη την πόλη της Καλαμαριάς και τους δημότες και κατοίκους της.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ήδη γνωστή εδώ και χρόνια όταν οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμαριάς άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση ουδέποτε εντάχθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα σε κάποιο τεχνικό πρόγραμμα.

Άλλωστε, στο ίδιο κτίριο, αυτό του Παλιού Δημαρχείου επί της οδού Μεταμορφώσεως στεγάζεται και το Δημοτολόγιο στο οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέρρευσε για 4η φορά (!) η οροφή, ιδιαίτερα σοβαρό και επιτακτικό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο είναι χωρίς θέρμανση εδώ και μήνες, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε μερική πλημμύρα.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να καταδείξουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο όχι μόνο πώς τα δημοτικά κτήρια (ακόμα και τα πιο εμβληματικά) είναι γηρασμένα, αλλά κυρίως τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αβλεψίες, μα πάνω απ’ όλα τη βαθιά εγκατάλειψη της Καλαμαριάς και της περιουσίας των ανθρώπων της από την προηγούμενη διοίκηση.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έρχονταν σε γνώση μας στοιχεία για την πραγματική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει τα δημοτικά κτήρια της Καλαμαριάς, ενώ την ίδια ώρα η τότε δημοτική αρχή έκανε φιέστες εγκαινίων «νέων» έργων.

Από την επομένη, κιόλας, των εκλογών του Οκτωβρίου, ως εκλεγείσα δημοτική αρχή, επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου για να ενημερωθούμε για όλα όσα θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε από τον Ιανουάριο με την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας.

Δυστυχώς, με μεγάλη μας απογοήτευση, διαπιστώσαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις μας.

Όλες αυτές τις ημέρες, επιλέξαμε να δουλέψουμε σκληρά και μεθοδικά, με τα περιορισμένα έως ελάχιστα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και με τα τεράστια και σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία δημιουργεί η απουσία ψηφισμένου προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης.

Κάποιοι εξέλαβαν τη συνειδητή αυτή επιλογή μας ως σιωπή ή ακόμα χειρότερα ως αδυναμία.

Πλανώνται πλάνη οικτρά.

Η δημοτική αρχή που επέλεξε στις 15 του περασμένου Οκτώβρη ο λαός της Καλαμαριάς είναι απόλυτα προσηλωμένη στο να δίνει λύσεις σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα. Και αυτό όχι με άναρθρες κραυγές, πράξεις εντυπωσιασμού ή όρους επικοινωνίας.

Το πρόβλημα που προέκυψε με το Ωδείο και επιλύθηκε εμβαλωματικά, με λύση που σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης, δεν είναι ούτε χθεσινό, ούτε μεμονωμένο και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι να επιλυθεί οριστικά.

Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε πώς θα καταβάλλουμε καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε κάθε πρόβλημα να βρίσκει άμεσα την ενδεδειγμένη λύση. Εκείνο, όμως, που μπορούμε να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση και να δεσμευτούμε χωρίς «ναι μεν, αλλά» είναι πώς θα ενημερώνουμε με στοιχεία τόσο για την πορεία κάθε έργου, όσο και για τα εμπόδια που βρίσκουμε στη διαδικασία υλοποίησής του. Ειδικά όταν εκείνα έχουν ονοματεπώνυμο και στρέφονται εναντίον της πόλης και των ανθρώπων της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!