Ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Handball 2024 - Σήμερα η Εθνική Ελλάδος απέναντι στην Πορτογαλία

 


Γράφει η Ειρήνη Μοσχούλα

Πρεμιέρα έκανε χθες  10/01 στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Handball 2024 (Mens EHF Euro 2024) στα γήπεδα της Γερμανίας. Την εκκίνηση δίνουν, στην πόλη του Ντίσελντορφ τα παιχνίδια Γαλλίας – Βόρειας Μακεδονίας (19:00) και Γερμανίας – Ελβετίας (21:45), στην Merkur Spiel Arena, όπου θα φιλοξενηθούν μόνο οι δύο αγώνες της πρεμιέρας από το γκρουπ Α της διοργάνωσης.

Το ταξίδι του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ξεκινά απόψε και θα κρατήσει το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού μέχρι και την Κυριακή 28/01, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες των τελικών. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη διοργάνωση του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος, καθώς ήδη εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια έχουν πουληθεί σε φίλους του αθλήματος από όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στα σημερινά παιχνίδια της πρεμιέρας αναμένεται να καταγραφεί παγκόσμιο ρεκόρ παρευρισκομένων σε αγώνα handball, με περισσότερους από 53.000 θεατές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί και πάλι σε γήπεδο της Γερμανίας το 2014 με 44.189 φιλάθλους να παρακολουθούν την πρεμιέρα της γερμανικής Μπουντεσλίγκα.

https://ehfeuro.eurohandball.com/men/2024/

Είκοσι τέσσερεις ομάδες - Έξι γκρουπ - Έξι πόλεις

Από σήμερα και μέχρι την Τρίτη 16/01 θα διεξάγονται τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης σε τέσσερεις πόλεις της Γερμανίας. Τα γκρουπ* A και D θα φιλοξενηθούν στην Mercedes-Benz Arena του Βερολίνου (με εξαίρεση τα παιχνίδια της πρεμιέρας του γκρουπ A, που θα πραγματοποιηθούν στο Ντίσελντορφ). Τα παιχνίδια των γκρουπ B και E θα φιλοξενηθούν στην SAP Arena του Μάνχαϊμ, ενώ αυτά των γκρουπ C και F -όπου συμπεριλαμβάνεται και η ελληνική αποστολή- στο Olympiahalle του Μόναχο.

Για τις δύο πρωτοπόρες ομάδες κάθε ομίλου, το ταξίδι θα συνεχιστεί στην Κολωνία (Lanxess Arena) και το Αμβούργο (Barclays Arena), όπου θα λάβουν χώρα τα παιχνίδια του κυρίως ταμπλό από τις 17 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Τέλος, στην Κολωνία θα διεξαχθεί η τελική φάση για τους ημιτελικούς και τελικούς αγώνες της διοργάνωσης στις 26 και 28 Ιανουαρίου, αντίστοιχα.

 

Γκρουπ F – Τα παιχνίδια της εθνικής μας

Μαζί με τις ομάδες της Δανίας, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας συμμετέχει στο έκτο γκρουπ η εθνική μας ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σπουδαίος όμιλος για την ελληνική αποστολή, καθώς οι τρεις αντίπαλες ομάδες έχουν μακρά πορεία και σημαντικές επιτυχίες διαχρονικά στην ιστορία του αθλήματος. Πρώτη άξια καταγραφής, η Δανία που κατέχει τη μεγάλη διάκριση στην 3η θέση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2022. Η ομάδα των Δανών, με τεράστια ιστορία στις μεγάλες διοργανώσεις, είναι αναμφίβολα ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί της φετινής διοργάνωσης. Ακολουθεί βεβαίως, η Πορτογαλία με μεγάλη ιστορία συμμετοχών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Σχεδόν διαρκής η παρουσία των Πορτογάλων στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αξιοσημείωτες εμφανίσεις. Από την άλλη, αδιαμφισβήτητα άξια αναφοράς η ιστορική συμμετοχή της Τσεχίας, μιας ομάδας που εξασφαλίζει σχεδόν σταθερά τη θέση της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ λιγότερες συμμετοχές καταγράφει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τα τελευταία 20 χρόνια. Για τους φίλους του αθλήματος, η Τσεχία (και παλαιότερα Τσεχοσλοβακία) αποτελεί πάντα άξιο παίκτη και αντίπαλο, καθώς είναι διαχρονική η προσφορά της στο άθλημα πανευρωπαϊκά με σημαντική δική της «σχολή» στο στυλ του παιχνιδιού.

Η εθνική μας ομάδα για πρώτη φορά καταφέρνει να δώσει το παρών στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, διαγράφοντας μία σπουδαία ακολουθία παιχνιδιών τα έτη 2022 και 2023. Σχεδόν 20 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία συμμετοχή της εθνικής Ελλάδος σε μεγάλη διοργάνωση, η οποία σημειώθηκε με κατάκτηση της 6ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2005, την ίδια που είχε καταλάβει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Τα παιχνίδια της εθνικής μας για την προκριματική φάση θα διεξαχθούν:

Πέμπτη 11/01 19:00 (ώρα Ελλάδας): Πορτογαλία – Ελλάδα (Cosmote Sport 8)

Σάββατο 13/01 21:30 (ώρα Ελλάδας): Ελλάδα – Δανία (Cosmote Sport 8)

Δευτέρα 15/01 19:00 (ώρα Ελλάδας): Τσεχία – Ελλάδα (Cosmote Sport 8)


*Γκρουπ A: Γαλλία, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελβετία

Γκρουπ B: Ισπανία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία

Γκρουπ C: Ισλανδία, Ουγγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο

Γκρουπ D: Νορβηγία, Σλοβενία, Πολωνία, Νησιά Φερόες

Γκρουπ E: Σουηδία, Ολλανδία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γεωργία

Γκρουπ F: Δανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ελλάδα




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!