«Akis’ Food Tour»: Ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό στο Άγιο όρος - Απόψε στις 20:00
Τι μαγείρεψε ο Άκης στους μοναχούς του Αγίου Όρους;
Και ποιο μυστικό της αγιορείτικης κουζίνας αποκάλυψε στον Νίκο Μάνεση;
Ένα γαστρονομικό ταξίδι με τον Άκη Πετρετζίκη στον κατανυκτικό κόσμο του Αγίου Όρους μας επιφυλάσσει απόψε στις 20:00 το «Akis’ Food Tour». Ο ‘Ακης Πετρετζίκης, σήμερα, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» στον Alpha , αναφέρθηκε στο φαγητό που μαγείρεψε για τους μοναχούς του Αγίου Όρους, ενώ αποκάλυψε στον Νίκο Μάνεση το μυστικό της αγιορείτικης κουζίνας !
«Είμαι πολύ χαρούμενος για το επεισόδιο που θα παίξει (απόψε στον Alpha). Ίσως είναι από τις πιο ωραίες εμπειρίες που έχω ζήσει κι εγώ, διότι το φαγητό του Αγίου Όρους δεν περιγράφεται. Με το τίποτα γίνεται κάτι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει» είπε στον Νίκο Μάνεση, ο Άκης Πετρετζίκης. Στη συνέχεια τόνισε ότι «έχει κρατήσει 3-4 μυστικά από την Αγιορείτικη κουζίνα». Ένα από αυτά, μάλιστα, αποκάλυψε στον Νίκο Μάνεση: «Στο Άγιο Όρος όταν θέλουν να κάνουν φαγητό δε χρησιμοποιούν νερό ή ζωμό. Χρησιμοποιούν το κρεμμυδόζουμο. Παίρνουν 2-3 κρεμμύδια, τα βράζουν σε νερό, τα πολτοποιούν κι αυτό χρησιμοποιούν. Όλη η αγιορείτικη κουζίνα ξεκινάει από αυτό».
Αναφερόμενος στις συνταγές του Αγίου Όρους υπογράμμισε ότι «στο Άγιο Όρος δεν έχουν κρέας. Σα βάση έχουν όλα τα όσπρια και τα ψάρια». Από τα φαγητά που δοκίμασε ήταν ο «μπακαλιάρος με κυδώνια, μια παραδοσιακή συνταγή» αλλά «όλα τα φαγητά είναι στο Άγιο Όρος είναι μοναδικά», τρώνε «φανταστικό φαγητό», όπως οι μελιτζάνες με ρεβίθια που του σέρβιραν.
Τι μαγείρεψε ο Άκης για τους μοναχούς; «Μια φασολάδα. Ακολούθησα συνταγή του πατέρα Επιφάνιου. Για κάθε μισό κιλό φασόλια χρησιμοποιούσε 4 κρεμμύδια!»
Απόψε στις 20:00
Ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό στο Άγιο όρος
H πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή, το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, συνεχίζεται στο Άγιο Όρος, απόψε στις 20:00, με ένα πολύ ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο επεισόδιο.
Ο Άκης Πετρετζίκης βυθίζεται στον κατανυκτικό κόσμο του Αγίου Όρους μέσα από το νέο επεισόδιο του «Akis’ Food Tour». Η εκπομπή που μας ταξιδεύει στις γεύσεις, τις παραδόσεις και τις ιστορίες, αυτή τη φορά μας προσκαλεί σε ένα πνευματικό και γαστρονομικό οδοιπορικό στον Άθω, ένα τόπο γεμάτο μυσταγωγία και αυθεντικότητα.
Το ταξίδι ξεκινά στο Κελί Μυλοποτάμου, όπου ο πατέρας Ιωακείμ υποδέχεται τον Άκη με ένα αυθεντικό αγιορείτικο κέρασμα. Σε αυτό το κελί, με τη μακρά ιστορία, έζησε ο πατέρας Επιφάνιος, που αναβάθμισε την αγιορείτικη κουζίνα σε πραγματική τέχνη. Εδώ ο Άκης θα περάσει τις μέρες του, ζώντας από κοντά τον λιτό αλλά πλούσιο σε ουσία ρυθμό της αγιορείτικης ζωής.
Η περιήγηση συνεχίζεται με τον πατέρα Γεώργιο, ο οποίος μαγείρεψε για τον Άκη ένα μοναδικό πιάτο με μπακαλιάρο, κυδώνια και δαμάσκηνα, συνδυάζοντας με μαεστρία απλότητα και δημιουργικότητα. Στη συνέχεια, ο πατέρας Παΐσιος μοιράστηκε μαζί του τη γνώση της παρασκευής σφραγίδων για τα πρόσφορα, αποκαλύπτοντας τις λεπτομέρειες πίσω από αυτή τη σημαντική παράδοση.
Ο Άκης επισκέφθηκε επίσης το κελί του πατέρα Αγάθωνα, όπου μυήθηκε στη διαδικασία παρασκευής αγιορείτικων θυμιαμάτων, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στο μάζεμα ελιών μαζί με τον πατέρα Ιωακείμ. Το βράδυ έκλεισε με εσπερινό και ένα κοινό δείπνο που μαγείρεψε ο Άκης ως μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία του στον Μυλοπόταμο.
Την επόμενη ημέρα, ο Άκης συνόδευσε τον Χρήστο, έναν από τους μεταφορείς του Αγίου Όρους, σε ένα καθημερινό δρομολόγιο ανεφοδιασμού. Ο Άκης είδε από πρώτο χέρι τον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούν τα μοναστήρια με τα απαραίτητα. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στον πατέρα Νικήτα, όπου οι δυο τους απόλαυσαν ψάρι σκορπίνα, αλλά και ένα δείπνο στο κελί του πατέρα Παλαμά, γεμάτο με πιάτα που αναδεικνύουν την αγιορείτικη παράδοση.
Ακολουθήστε τον Άκη σε ένα μοναδικό ταξίδι στο Άγιο Όρος, εκεί όπου η αγιορείτικη κουζίνα και η πνευματικότητα αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τον πλούτο της μοναστικής ζωής.
Συνοδοιπόροι του Άκη στο «Akis’ Food Tour» είναι οι τηλεθεατές που του προτείνουν τα μέρη που επισκέπτεται αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι κάθε περιοχής που τον βοηθούν να ανακαλύψει τι σημαίνει πραγματικά «υψηλή γαστρονομία» στις ντόπιες κουζίνες, στα χωράφια και τα βουνά της Ελλάδας.
Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί.
Δείτε το trailer εδώ: https://youtu.be/hfZ8gS1zHS8
«Akis’ Food Tour» με τον Άκη Πετρετζίκη – Το πιο γευστικό tour συνεχίζεται στον Alpha!