Ο Άκης προτείνει: Σιροπιαστή σοκολατόπιτα στο air fryer

 


Συστατικά

Για το σιρόπι: 20 γρ. κακάο, 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη, 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ. κονιάκ, 200 γρ. νερό, βραστό

Για το κέικ: 2 αυγά, μεσαία, 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, ½ κ.γ. αλάτι, 60 γρ. νερό, 60 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για τη φόρμα, 1 βανιλίνη, 90 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., 25 γρ. κακάο, + έξτρα για τη φόρμα, 12 γρ. μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο: 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, 60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα: κουβερτούρα, λιωμένη, φύλλα δυόσμου

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κακάο, τον καφέ, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το νερό.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.

Για το κέικ

  • Γυρνάμε ανάποδα τη σχάρα στον κάδο της φριτέζας αέρος και την προθερμαίνουμε στους 150°C.
  • Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν τα αυγά.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το νερό, το ηλιέλαιο και τη βανιλίνη, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά. 
  • Χτυπάμε ξανά με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα.
  • Αλείφουμε με ένα πινέλο μια φόρμα μιας χρήσης διαστάσεων 26x19 εκ. με ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με κακάο.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον κάδο της φριτέζας και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον κάδο και ρίχνουμε σταδιακά το κρύο σιρόπι στο καυτό κέικ με μια κουτάλα.
  • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.    

Για το γλάσο

  • Σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt μέχρι να ζεσταθούν πολύ καλά.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στη σοκολατόπιτα, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και φύλλα δυόσμου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!