Ο Άκης προτείνει: Σιροπιαστή σοκολατόπιτα στο air fryer
Συστατικά
Για το σιρόπι: 20
γρ. κακάο, 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη, 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ.
κονιάκ, 200 γρ. νερό, βραστό
Για το κέικ: 2
αυγά, μεσαία, 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, ½ κ.γ. αλάτι, 60 γρ. νερό, 60 γρ.
ηλιέλαιο, + έξτρα για τη φόρμα, 1 βανιλίνη, 90 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., 25 γρ. κακάο,
+ έξτρα για τη φόρμα, 12 γρ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο: 100
γρ. κουβερτούρα γάλακτος, 60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για το σερβίρισμα:
κουβερτούρα, λιωμένη, φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κακάο, τον καφέ, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το νερό.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.
Για το κέικ
- Γυρνάμε ανάποδα τη σχάρα στον κάδο της φριτέζας αέρος και την προθερμαίνουμε στους 150°C.
- Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν τα αυγά.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το νερό, το ηλιέλαιο και τη βανιλίνη, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά.
- Χτυπάμε ξανά με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο μια φόρμα μιας χρήσης διαστάσεων 26x19 εκ. με ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με κακάο.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον κάδο της φριτέζας και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον κάδο και ρίχνουμε σταδιακά το κρύο σιρόπι στο καυτό κέικ με μια κουτάλα.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Για το γλάσο
- Σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt μέχρι να ζεσταθούν πολύ καλά.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στη σοκολατόπιτα, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα και φύλλα δυόσμου.

