Κ. Μάλαμα : Υπάρχει μέριμνα για την διάσωση κι ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού και του πυργόσπιτου στα Πεύκα Θεσσαλονίκης;
Κ. Μάλαμα : Υπάρχει μέριμνα για την διάσωση κι ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού και του πυργόσπιτου στα Πεύκα Θεσσαλονίκης;
Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την διάσωση κι ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού και του πυργόσπιτου στα Πεύκα Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης εντοπίζονται δύο μνημεία της οθωμανικής περιόδου, τα οποία δεν έχουν τύχει της προσοχής κι ανάδειξης που τους αρμόζει.
Πρόκειται για ένα οθωμανικό λουτρό, στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής κι Αναλήψεως και για ένα πυργόσπιτο, εμβληματικών διαστάσεων, πλησίον του λουτρού χαρακτηρισμένα ως μνημεία, δυνάμει σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Τα δύο μνημεία αποτελούσαν τμήματα ενός συνόλου, πιθανότατα ιδιοκτησίας της οικογενείας Άμποτ, η οποία σημάδεψε την ιστορία της περιοχής. Το οθωμανικό λουτρό, παρόλο που παραμένει ιστάμενο, δεν έχει ανασκαφεί πλήρως.
Το πυργόσπιτο, σήμερα, ανήκει σε ιδιωτικό φορέα, ενώ το οθωμανικό λουτρό με την ζώνη προστασίας του έχουν αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά, η εικόνα των μνημείων σήμερα είναι αυτή της απουσίας παρεμβάσεων μέριμνας για την αποτροπή της υποβάθμισης τους, ενώ δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο για την διασύνδεση τους με την ευρύτερη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.



