« Kitchen Lab - Εργαστήριο Κουζίνας»: Μαμαδίστικες συνταγές με μοντέρνες τάσεις - Αύριο Σάββατο 03 & Κυριακή 04 Μαΐου, στις 16:40
« Εργαστήριο Κουζίνας »
Μαμαδίστικες συνταγές με μοντέρνες τάσεις
Αύριο Σάββατο 03 & Κυριακή 04 Μαΐου, στις 16:40
Σαββατοκύριακο, 03 και 04 Μαΐου , με « Kitchen Lab » και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει! Ο αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα! Ο Άκης Πετρετζίκης αύριο Σάββατο 03 Μαΐου παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 που συνδυάζει μαμαδίστικες συνταγές με μοντέρνες τάσεις και παρουσιάζει ένα μενού απόλυτα σπιτικό, κορυφαίο όμως σε τεχνοτροπία και σε αποτέλεσμα γεύσης.
Για πρώτο πιάτο φτιάχνει μια μαμαδίστικη πίτσα ταψιού , με την καλύτερη συνταγή για ζυμάρι, την πιο πλούσια και γευστική σάλτσα ντομάτας και απίθανους συνδυασμούς από toppings που θα σας ενθουσιάσουν. Αρχικά, σοτάρει κρεμμύδι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, προσθέτει ζάχαρη, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, χυμό ντομάτας και σιγοβράζει για 5-10 λεπτά. Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ ανακατεύει νερό, γάλα, μαγιά και έπειτα προσθέτει ζάχαρη, αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο και χτυπάει. Διαμορφώνει τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, την βάζει σε λαδωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να φουσκώσει. Μεταφέρει σε ένα ταψί, απλώνοντάς την με τα χέρια, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να φουσκώσει. Απλώνει πάνω από τη ζύμη τη σάλτσα, βάζει ζαμπόν, τριμμένα τυριά, μπέικον, πιπεριά, μανιτάρια, ρίγανη, ψήνει και σερβίρει.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει ένα ψαρονέφρι α λα κρεμ με ρύζι μπασμάτι , μια κλασική συνταγή που έφτιαχνε οι μαμάδες μας στο σπίτι με ρυζάκι, μόνο που με το ψαρονέφρι γίνεται πιο μοντέρνο και συστήνει κάτι εντελώς καινούργιο. Η διαδικασία ξεκινάει στο τηγάνι, όπου βάζει ρύζι μπασμάτι, νερό, ένα φύλλο δάφνης, φλούδα από λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο, κλείνει το καπάκι και βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία. Κόβει το κρέας σε φέτες, το βάζει σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, προσθέτει αλάτι και πιπέρι, σοτάρει και αφαιρεί σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι βάζει ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρει. Προσθέτει μανιτάρια σε φέτες, σοτάρει μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτει αλατοπίπερο, σβήνει με κρασί, και αφήνει να εξατμιστεί. Βάζει το ψαρονέφρι, κρέμα γάλακτος, ανακινεί το τηγάνι, αφήνει να μαγειρευτεί και σερβίρει με το ρύζι, θυμάρι και φρέσκοτριμμένο πιπέρι.
Για γλυκό, ο Άκης ετοιμάζει κρουασάν με μαρμελάδα , πολύ κλασικό γλυκάκι που δίνουν οι μαμάδες στα παιδάκια τους, αλλά εντελώς χειροποίητα, απογειώνοντας κάθε έννοια σπιτικού γλυκού, με τον πιο υγιεινό τρόπο. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύει γάλα, μέλι, ένα αυγό και μαγιά και κατόπιν προσθέτει αλεύρι, ελαιόλαδο και αλάτι και χτυπάει με τον γάντζο. Μεταφέρει το ζυμάρι σε λαδωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να φουσκώσει. Ανοίγει το ζυμάρι με ένα πλάστη σε έναν μεγάλο κύκλο, κόβει σε 16 τρίγωνα κομμάτια, ανοίγει λίγο τις άκρες, τα τυλίγει σε σχήμα κρουασάν και τα τοποθετεί σε ταψιά με λαδόκολλα με την ένωση από κάτω. Συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο για όλα τα κομμάτια ζύμης, βάζει από 8 κομμάτια σε κάθε ταψί, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να φουσκώσει. Αλείφει με αραιωμένο κρόκο τα κρουασάν, ψήνει για 12-14 λεπτά, κόβει εγκάρσια στη μέση, αλείφει με μαρμελάδα βερίκο, καπακώνει και σερβίρει.
Την Κυριακή 03 Μαΐου , ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο « Kitchen Lab » στις 16:40 που συνδυάζει το ρουστίκ με τη δημιουργικότητα, παρουσιάζοντας συνταγές που θα φανταζόμασταν σε ένα τραπέζι στην εξοχή, με μοντέρνους όμως οικοδεσπότες.
Ξεκινάει με κεφτεδάκια κοτόπουλου , μια πανεύκολη συνταγή, με μια ελαφριά πινελιά, σε συνδυασμό με μια συγκλονιστική γεύση που θα μείνει αξέχαστη. Αρχικά, τρίβει κρεμμύδι, το σουρώνει, το βάζει σε ένα μπολ με κιμά κοτόπουλου, αυγό, ξίδι, κύμινο, φρυγανιά, ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύει. Πλάθει κεφτεδάκια, τα βάζει σε ταψί με αλεύρι, βουτάει σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, τηγανίζει για λίγα λεπτά, αφαιρεί σε αχρησιμοποίητο χαρτί, και επαναλαμβάνει τη διαδικασία άλλη μια φορά. Κατόπιν, ανακατεύει γιαούρτι, μέλι, ξύσμα και χυμό από λεμόνι, κάρι και μουστάρδα, μεταφέρει τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα και σερβίρει με τη σάλτσα γιαουρτιού και το φρέσκο μαϊντανό.
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει κανελόνια με μανιτάρια και κρούστα γιαουρτιού , δείχνοντας πώς ένας διαφορετικός κιμάς από μανιτάρια μπορεί να απογειώσει μια συνταγή που την έχουμε συνδυάσει κυρίως με κρέα. Σε ένα τηγάνι βάζει ελαιόλαδο, ενώ στο πολυκοπτικό χτυπάει κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, και καρότο. Βάζει το μείγμα στο τηγάνι, σοτάρει, βάζει στα πολυκοπτικά μανιτάρια, χτυπάει σε δόσεις και μεταφέρει στο τηγάνι. Σβήνει με κρασί, προσθέτει κύβους λαχανικών, τριμμένο τυρί, μαϊντανό, ανακατεύει, γεμίζει τα κανελόνια με το μείγμα και μεταφέρει σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Κατόπιν, ετοιμάζει τη σάλτσα, βάζοντας σε ένα μπολ χυμό ντομάτας, πελτέ, νερό, βασιλικό, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι και ανακατεύει. Περιχύνει τη σάλτσα πάνω από τα κανελόνια, ενώ παράλληλα βάζει σε ένα μπολ 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι, τυρί, γιαούρτι, ανακατεύει, απλώνει πάνω από τα κανελόνια, προσθέτει τριμμένο τυρί, σκεπάζει με αλουμινόχαρτο, ψήνει, κόβει σε κομμάτια και σερβιρίζει.
Για γλυκό, ο Άκης ετοιμάζει μια vegan λεμονόπιτα , μια πανεύκολη συνταγή που απευθύνεται σε όλους, με μια πολύ ελαφριά υφή που μένει αξέχαστη σε όποιον την δοκιμάσει. Η διαδικασία ξεκινά σε ένα κατσαρολάκι, όπου ο Άκης βάζει ζάχαρη, νερό, χυμό και φλούδες λεμονιού, κανέλα, και βράζει. Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνει γάλα αμυγδάλου, σπορέλαιο, ζάχαρη, σιμιγδάλι, μπέικιν πάουντερ, χυμό λεμονιού, βανιλίνες, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και ανακατεύει. Κόβει φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες και τις ανοίγει με τα χέρια. Βάζει το 1/5 από τα φύλλα μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύει με μια κουτάλα, συνεχίζει την ίδια διαδικασία για τα φύλλα, μεταφέρει το μείγμα σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι ταψί και ψήνει. Αφαιρεί το ταψί από το φούρνο, περιχύνει με το κρύο σιρόπι, αφήνει να κρυώσει καλά, κόβει κομμάτια και σερβίρει.
Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=aARu4vuvNqs
« Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:40