“Να ολοκληρωθεί το μετέωρο βήμα για τις ράμπες των ΑΜΕΑ” τονίζουν οι Μ.Τρεμόπουλος και Αν. Αστερίου από τη «Θεσσαλονίκη για όλους» και την «Οικολογία - Αλληλεγγύη»
Να ολοκληρωθεί το μετέωρο βήμα για τις ράμπες των ΑΜΕΑΤη δύσκολη καθημερινότητα των ΑΜΕΑ και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να κυκλοφορήσουν στην πόλη περιέγραψαν οι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Αναστασία Αστερίου από τη «Θεσσαλονίκη για όλους» και την «Οικολογία - Αλληλεγγύη» και κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς τον αντιδήμαρχο Πρόδρομο Νικηφορίδη και τα στελέχη της βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Με βάση τις υποχρεωτικές οδηγίες της ΕΕ, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποκτήσει έναν σημαντικό αριθμό από ράμπες για την προσπέλαση των ατόμων με αναπηρία. Ενώ όμως κάνει μεγάλες δαπάνες για τις κατασκευές, πολλές από αυτές, είτε είναι εντελώς ακατάλληλες για τη χρήση τους από αμαξίδια είτε έχουν άλλα σημαντικά προβλήματα. ‘Έτσι, κάποιος/α που κινεί με τα χέρια του το αμαξίδιο ή κινείται με βακτηρίες, βρίσκεται συχνά μπροστά σε ράμπες οι οποίες:
- Καταλήγουν στο οδόστρωμα με ένα μικρό σκαλοπατάκι, που εμποδίζει τα αμαξίδια, σε σχάρες από τα φρεάτια, όπου μπλοκάρουν οι ρόδες, σε πεζοδρόμια που είναι στενά ή έχουν στη μέση τους δέντρα και κολώνες.
- Είναι στα πλαϊνά τους απότομες και ένα αμαξίδιο δεν μπορεί να ανέβει και μετά να στρίψει δεξιά ή αριστερά στο πεζοδρόμιο.
- Είναι ομαλές ως προς την κατασκευή τους αλλά από τις άλλες πλευρές του τετραγώνου δεν υπάρχουν αντίστοιχα ράμπες για να κατέβει το αμαξίδιο.
- Κατασκευάζονται από τα συνεργεία χωρίς επίβλεψη, οπότε η τελική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στα σχέδια.
- Πολλές φορές κατασκευάζονται όπως είναι σχεδιασμένες αλλά η τοποθέτησή τους γίνεται σε λάθος σημείο και δεν εξυπηρετεί στην προσπέλαση, αφού μπορεί να οδηγεί σε έναν τοίχο ή σε ένα πεζοδρόμιο στενό με κολώνες ή δέντρα.
- Κατασκευάζονται χωρίς να έχει προηγηθεί η επί τόπου αυτοψία του μελετητή του ΔΘ, έτσι ώστε η μελέτη να προσαρμόζεται στις ειδικές και συχνά διαφορετικές διαμορφώσεις των πεζοδρομίων στη συναρμογή τους με τα οδοστρώματα, με αποτέλεσμα αφενός να γίνεται σπάταλη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, αφετέρου χωρίς να παράγεται το επιθυμητό αποτέλεσμα για την απρόσκοπτη και ασφαλή κυκλοφορία τον ΑΜΕΑ.
Προτάσεις για την αποφυγή κακοτεχνιών
Με βάση τον νόμο 4994/2022, που ενσωμάτωσε την Οδηγία (ΕΕ) 2019/882 για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προχωρήσει σε σχέδιο αστικής προσβασιμότητας, το οποίο και πρέπει να υλοποιηθεί. Προκειμένου να γίνεται σωστή κατασκευή αλλά και επίβλεψη την περίοδο που κατασκευάζονται πολλές ράμπες ταυτόχρονα, κατατέθηκαν προς τον Δήμο οι εξής προτάσεις:
1. Να υπάρχουν οι ανάλογες ρήτρες στα συμφωνητικά του Δήμου με τους κατασκευαστές.
Αν κάποια ράμπα δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ο κατασκευαστής να υποχρεούται να τη διορθώσει με δικό του κόστος. Διορθωτικές αλλαγές μπορούν να γίνουν και σε τρέχουσες εργολαβίες, εφόσον αποκλίνουν από σύγχρονες ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.
2. Εθελοντές επίβλεψης των κατασκευών. Υιοθέτηση ράμπας.
Οι κατασκευαστές ή εργολάβοι μπορούν να συνεργαστούν με εθελοντές επίβλεψης, που θα διευκολύνουν στη σωστή αποπεράτωση των κατασκευών. Με τη στήριξη του Δήμου μπορεί να γίνει κάλεσμα σε πολίτες, αθλητές ΑΜΕΑ, φοιτητές Πολυτεχνείου, φυσικοθεραπείας, νοσηλευτικής, ειδικής αγωγής κ.α., που να παρακολουθούν σεμινάριο κατασκευής ράμπας, χρήσης αμαξιδίου κτλ. Οι εθελοντές να μπορούν να υιοθετούν μια ή και περισσότερες ράμπες, να επικοινωνούν με τους ειδικούς, να καταγράφουν κακοτεχνίες και ελλείψεις και να καταγράφουν σημεία της πόλης που δεν υπάρχουν ράμπες. Μπορούν να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκά προγράμματα, με επισκέψεις των εθελοντών σε χώρες με απόλυτη προσπελασιμότητα.
Τα μέλη της «Θεσσαλονίκης για όλους» και της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» που δήλωσαν ήδη διαθεσιμότητα ενασχόλησης με το ζήτημα αυτό είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Έλσα Αλατσίδου, η κοινοτική σύμβουλος (Ε’) Αναστασία Αστερίου, καθώς και η Γαβριέλα Σαμψωνίδου και ο Παναγιώτης Χρυσοβέργης.


