Συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη.

 


Συνάντηση αντιπροσωπείας της Π.Ο.Π.Σ.
με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη, πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 6 Μαΐου 2026, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία της
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Χριστίνα Σαχινίδου-Τσαρτσίδου, ενόψει των δράσεων που διοργανώνει η Ομοσπονδία
για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα αμοιβαίας συνεννόησης και διάθεσης συνεργασίας. Επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ενίσχυση πρωτοβουλιών που υπηρετούν τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της Π.Ο.Π.Σ. για τη διεθνή ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας, με κεντρικό σταθμό τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ημερίδα που θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία – Το χρέος της Διεθνούς Κοινότητας», καθώς και στο μήνυμα που θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δράσεις που προγραμματίζει η Π.Ο.Π.Σ. στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 19η Μαΐου, καθώς και η περαιτέρω συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη του ζητήματος της Γενοκτονίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παραχώρηση της Πλατείας Αριστοτέλους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για τη διοργάνωση του 4ου Σκακιστικού Τουρνουά Μνήμης της Π.Ο.Π.Σ., αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο διαχρονικό αίτημα ονοματοδοσίας δημόσιου χώρου της πόλης ως «Πάρκο Μνήμης Γενοκτονίας», ως ελάχιστου φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σε συνέχεια της δημόσιας τοποθέτησης που είχε πραγματοποιήσει προ μηνός ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο ζήτημα, η αντιπροσωπεία της Π.Ο.Π.Σ. υπέβαλε σχετικό αίτημα, ζητώντας την επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών από την πλευρά του Δήμου. Η Ομοσπονδία μας επανέλαβε ότι θεωρεί αυτονόητο πως η Θεσσαλονίκη, ως πόλη με βαθύ προσφυγικό και ιστορικό αποτύπωμα, οφείλει να διαθέτει έναν εμβληματικό δημόσιο χώρο αφιερωμένο στη μνήμη και την ιστορική συνείδηση του Ελληνισμού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με ιστορική διαδρομή άνω του μισού αιώνα στην υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και των δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στους στρατηγικούς της στόχους: τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Με σοβαρότητα, θεσμικό λόγο και συνέπεια, η Π.Ο.Π.Σ. επενδύει διαχρονικά σε πρωτοβουλίες με ουσιαστικό εθνικό και διεθνές αποτύπωμα, χωρίς να εγκλωβίζεται σε πρόσκαιρες εντάσεις ή να αποπροσανατολίζεται από τεχνητές αντιπαραθέσεις.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία και τις επόμενες γενιές, υπηρετούμε σταθερά τον Ποντιακό Ελληνισμό, προσηλωμένη στους στόχους της ιστορικής δικαίωσης,
της ενότητας και της διατήρησης της ιστορικής αλήθειας.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!