Μ. Χουρδάκης: «Πότε επιτέλους θα ανοίξει η Σόλωνος στη Θεσσαλονίκη;»

 


Μ. Χουρδάκης: «Πότε επιτέλους θα ανοίξει η Σόλωνος στη Θεσσαλονίκη;»

Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών κατέθεσε ο Καθηγητής Μιχάλης Χουρδάκης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, για τη μακροχρόνια εκκρεμότητα της διάνοιξης της οδού Σόλωνος και την οριστική κυκλοφοριακή διαμόρφωση στην περιοχή του σταθμού Μετρό «25ης Μαρτίου».

Η διάνοιξη της Σόλωνος, στο τμήμα προς την οδό Δελφών, παραμένει εδώ και χρόνια ανοικτή πολεοδομική και διοικητική εκκρεμότητα. Μετά την έναρξη λειτουργίας του Μετρό, όμως, το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση στον σταθμό, την καθημερινή κίνηση πεζών και οχημάτων και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Χουρδάκης ζητά να αποσαφηνιστεί ποια είναι σήμερα η ακριβής κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης, Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Ελληνικό Μετρό Α.Ε. και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να καταστεί σαφές ποιος έχει την ευθύνη για καθεμία από τις εκκρεμείς διοικητικές, απαλλοτριωτικές, τεχνικές και κυκλοφοριακές ενέργειες.

Παράλληλα, ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διάνοιξη μέχρι τη Δελφών, το ισχύον χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη που εφαρμόζεται στην περιοχή του σταθμού «25ης Μαρτίου», καθώς και για το εάν η σημερινή διαμόρφωση της σήμανσης, της διαγράμμισης και της φωτεινής σηματοδότησης είναι προσωρινή ή οριστική.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην οδική ασφάλεια, με αίτημα να διευκρινιστεί εάν έχει πραγματοποιηθεί, μετά την έναρξη λειτουργίας του σταθμού, αξιολόγηση της κυκλοφοριακής λειτουργίας και της ασφάλειας πεζών και οχημάτων και ποια διορθωτικά μέτρα προβλέπονται, εφόσον έχουν εντοπιστεί προβλήματα.

Δήλωση του Καθηγητή Μιχάλη Χουρδάκη

«Το Μετρό λειτουργεί και η περιοχή της 25ης Μαρτίου έχει πλέον διαφορετικές κυκλοφοριακές ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν, δίπλα σε μια τόσο σημαντική υποδομή για τη Θεσσαλονίκη, να παραμένει ανοιχτή επί χρόνια μια βασική πολεοδομική και κυκλοφοριακή εκκρεμότητα χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Οι πολίτες δικαιούνται συγκεκριμένες απαντήσεις: ποιος είναι αρμόδιος για τι, ποιες ακριβώς εκκρεμότητες απομένουν και πότε θα ολοκληρωθεί η διάνοιξη της Σόλωνος. Όταν εμπλέκονται πολλοί φορείς, η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μετακύλιση ευθύνης. Χρειάζεται συντονισμός, σαφές χρονοδιάγραμμα και μια οριστική κυκλοφοριακή λύση που να υπηρετεί πρωτίστως την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της καθημερινότητάς της, όχι εκκρεμότητες χωρίς ημερομηνία λήξης».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!