Ωραιόκαστρο - Ρεπορτάζ - Αφιέρωμα στο “Ζωγραφείον” [φώτο]


Κυριακή Κασίδου


Μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς και τις εκδηλώσεις που πήραν μέρος, και φυσικά καλύψε δημοσιογραφικά το avatonpress.gr, αποφασίσαμε να βρεθούμε και κατ’ ιδίαν με τις κυρίες των Εικαστικών Τμημάτων «Ζωγραφείον».  Έτσι ένα απόγευμα μιας ζεστής μέρας του Ιουνίου, βρεθήκαμε στο σπίτι της οικογένειας Κασίδη Παντελή όπου μας περίμενε η Κυριακή Κασίδου μαζί με όλη την οικογένειά της για να μας ξεναγήσει στη μόνιμη έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής που υπάρχει στο χώρο του σπιτιού της.
            Εκεί γνωρίσαμε την Κυριακή Κασίδου, αγιογράφο και ζωγράφο με έξι ατομικές και δεκαεφτά ομαδικές εκθέσεις στο ενεργητικό της εντός και εκτός Ελλάδος και καθηγήτρια αγιογραφίας και ζωγραφικής σε ενήλικες και παιδιά τα τελευταία 12 χρόνια στο Ωραιόκαστρο, στο Παλαιόκαστρο, στη Γαλήνη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όλες οι δραστηριότητές της στέφονται με επιτυχία κυρίως γιατί όπως λέει η ίδια γίνονται, οι περισσότερες, για φιλανθρωπικό σκοπό.
            Μαζί της εδώ και δύο χρόνια στα μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά η κόρη της Μαρία Κασίδου. Βαλκανιολόγος που όμως ασχολήθηκε με την οργάνωση εκδηλώσεων στο Ωραιόκαστρο και αλλού. Είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα και το παραμύθι που κάθε χρόνο γράφεται για τα παιδιά των εικαστικών τμημάτων.
            Φέτος τα τμήματα ξεκίνησαν στους χώρους των Πνευματικών Κέντρων Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου και Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου αλλά κατέληξαν να κλείσουν τη χρονιά στις αίθουσες του Αγίου Αθανασίου και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της Γαλήνης. Η μετακόμιση αυτή δεν πτόησε καθόλου τους μαθητές, οι οποίοι με περίσσιο ενθουσιασμό ακολουθούν σε όλες τις εκδηλώσεις τις δασκάλες.
            Πρώτη εκδήλωση της χρονιάς ήταν η συμμετοχή στη Δράση «Dada σε τοίχο» στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης όπου η Ομάδα Καλλιτεχνικής Παρέμβασης Δυτικής Θεσσαλονίκης, της οποίας μέλος είναι η Μαρία Κασίδου, στα πλαίσια της «Θεσσαλονίκης-Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» αφού έγραψε ένα παραμύθι με τη βοήθεια των παιδιών το έκανε εικόνα στον τοίχο του Σχολείου.
            Δεύτερη Εκδήλωση. «Το Καλοκαιρινό Παραμύθι της Γαλήνης» στο 2ο Δημοτικό Γαλήνης, όπου η Μαρία Κασίδου έγραψε με τις λέξεις που πήρε από τα παιδιά, μια καλοκαιρινή ιστορία, και η Κυριακή Κασίδου με τη βοήθεια των φίλων των Εικαστικών Τμημάτων αλλά και μελών του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού ζωγράφισαν την ιστορία στους τοίχους του Σχολείου.
Τρίτη εκδήλωση. Οι δασκάλες του «Ζωγραφείον» μαζί με τα παιδιά των ομάδων αλλά και τις μαμάδες τους φτάνουν στο 4ο Δημοτικό Ωραιοκάστρου και το ζωγραφίζουν. Οι κυρίες Πετρά και Κουτάκη, γονείς παιδιών που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο, που τους κάλεσαν ευγνωμονούν για το όμορφο αποτέλεσμα που αφήνουν προς τέρψη των οφθαλμών των παιδιών τους. (http://www.avatonpress.gr/2014/05/4_31.html)
Τέταρτη εκδήλωση. Η έκθεση των εικαστικών τμημάτων στο χώρο εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου που διήρκησε μόλις δύο ημέρες είχε μεγάλη προσέλευση ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το όμορφο και τις δράσεις του ευρύτερου Δήμου Ωραιοκάστρου. Τα «μεγάλα κορίτσια» των τμημάτων και οι μικροί μαθητές ένοιωσαν περήφανοι που τα έργα τους ικανοποίησαν το, ομολογουμένως, απαιτητικό κοινό. (http://www.avatonpress.gr/2014/06/video_13.html)
Πέμπτη και τελευταία εκδήλωση για την σχολική χρονιά 2014-2015. Τα τμήματα συντροφεύουν τις δασκάλες τους σε μία ακόμη δράση υπό την αιγίδα της «Θεσσαλονίκης-Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» και κατεβαίνουν όλοι στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης όπου στα πλαίσια της Έκθεσης Βιβλίου η Μαρία Κασίδου παρουσιάζει  το «Σπίτι με το Ρολόι», ένα από τα παραμύθια της στο κοινό, που με τη σειρά του καλείται να το ζωγραφίσει υπό την εικαστική καθοδήγηση της Κυριακής Κασίδου. (http://www.avatonpress.gr/2014/06/2014_16.html)
Η χρονιά τελείωσε αλλά το Ζωγραφείον δεν έκλεισε αντίθετα άνοιξε την αγκαλιά του για να χωρέσει όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου και να κάνει γνωστό σε όλη τη Θεσσαλονίκη πως η τέχνη δεν πέθανε, αντίθετα σε εποχές κρίσης αναζωογονείται, ξυπνάει το νου και ελευθερώνει την ψυχή από τη μιζέρια.
Το πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά έχει ήδη προετοιμαστεί και οι εκδηλώσεις δε θα είναι λίγες και πάλι. Τις δασκάλες του «Ζωγραφείον» θα τις βρείτε όπου υπάρχει εθελοντική δράση στο Δήμο γιατί απαντούν σε κάθε πρόσκληση αλλά φυσικά και στους Ναούς που έχουν για φωλιά, ψυχής, νου και Τέχνης. Εμείς θα σας περιμένουμε όλους να στηρίξετε την προσπάθεια των μικρών και μεγάλων ζωγράφων που προσπαθούν να ομορφύνουν τον τόπο. 
Δείτε φωτορεπορτάζ απο την μόνιμη έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής...
Μαρία Κασίδου




Παντελής Κασίδης












Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!