Δ. Παύλου Μελά: Αμίαντος δίπλα σε σχολεία - Επέμβαση Εισαγγελλέα ζητούν οι Επόπτες υγείας - Ευθύνες της Alpha Βank σύμφωνα με το Δήμο- Διαβάστε το ρεπορτάζ του avatonpress.gr [φώτο]






Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συνεχίζει να ταλανίζει το δήμο Παύλου Μελά και συγκεκριμένα την περιοχή της Πολίχνης είναι η αποψίλωση και η αποκομιδή του αμίαντου από το πρώην εργοστάσιο Χιτζού, το οποίο πλέον ανήκει στην τράπεζα Alpha Bank έπειτα από πλειστηριασμό.
Το πρώην εργοστάσιο, βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου Στρατού, στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.
Μία περιβαλλοντική βόμβα, λίγα μέτρα από σχολικό συγκρότημα όπου βρίσκονται το 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ Πολίχνης και το 4ο Δημοτικό σχολείο Πολίχνης, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, αλλά κυρίως των μαθητών που καθημερινά διέρχονται και παίζουν στην περιοχή.
Εδώ και χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες από γονείς, περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής αλλά και την οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ σχετική καταγγελία), όχι μόνο για τον αμίαντο στο πρώην εργοστάσιο Χιτζού, αλλά και για αντίστοιχο πρόβλημα μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, δίπλα από γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου αθλούνται εκατοντάδες πολίτες και μικρά παιδιά.
Έπειτα από έλεγχο που διενήργησε η Δ/νση Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και στους δύο χώρους ζήτησε από τους καθήλην αρμόδιους (Alpha Bank και Στρατό) , να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες αποψίλωσης και η αποκομιδής του αμίαντου.
Ο Στρατός συνετίστηκε και με πρόσληψη ειδικού συνεργείου (όπως βλέπεται και στις φωτο) προχώρησε στο αυτονόητο. Αυτή η διαδικασία έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Δυστυχώς όμως δεν έγινε το ίδιο και με το πρώην εργοστάσιο Χιτζού. 
Εφόσον ανήκει στην Alpha Bank, γιατί δεν προχώρησε η τράπεζα  στις προβλεπόμενες διαδικασίες; Η Δ/νση Περιβάλλοντος δεν το δήλωσε ρητά; Δεν έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες η τράπεζα που σχετίζονται μάλιστα με την υγεία μικρών παιδιών που ανά πάσα στιγμή μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον εκτεθειμένο εδώ και χρόνια αμίαντο; 

Σε επικοινωνία που είχε το avatonpress.gr με τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ανακύκλωσης κ. Λαζαρίδη Σάκη μας δήλωσε ότι ¨μετά τις καταγγελίες και τις ενέργειες που έγιναν, ο στρατός κινήθηκε άμεσα και προχώρησε ως όφειλε στην αποξήλωση και αποκομιδή των επικίνδυνων δομικών υλικών αμιαντοτσιμέντου μέσα από το Καρατάσιου.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν δείχνει την ανάλογη ευαισθησία η Τράπεζα ALPHA BANK στην οποία έχει περιέλθει από το 2008 το πρώην εργοστάσιο Χίτζου, που μάλιστα βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και δίπλα ακριβώς σε μεγάλο σχολικό συγκρότημα.Οφείλουμε να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για να επιλυθούν τέτοια περιβαλλοντικά ζητήματα που τείνουν να γίνουν ανοιχτές εστίες μόλυνσης στο Δήμο μας.¨

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι  επόπτες υγείας της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής (όπως φαίνεται και στο έγγραφο που δημοσιεύουμε), έστειλαν "έκθεση υγειονομικού ελέγχου, που αφορά το πρόβλημα ύπαρξης στερεών αποβλήτων, σπασμένων πλακών αμιάντου, απορριμμάτων, υλικών, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου και στο παλιό εργοστάσιο Χιτζιου, επι της Λεωφ. Στρατού, στο δήμο Παυλου Πελά και παρακαλούμε για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου." 







(όλα τα έγγραφα είναι στη διάθεση του avatonpress.gr)


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!