Τα ονόματα των «υποψηφίων» για την προεδρία


Τα ονόματα που «βρίσκονται» στο τραπέζι - Οι στόχοι της κυβέρνησης με την κίνηση επίσπευσης - Οι ανεξάρτητοι βουλευτές και οι προθέσεις τους 

«Όλα για όλα» τα παίζει η κυβέρνηση, επιλέγοντας να αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου στις 17 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα «κλειδώσει» η συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση να τεθεί η επικείμενη συμφωνία ως διακύβευμα της προεδρικής εκλογής και, ενδεχομένως, των βουλευτικών εκλογών που θα ακολουθήσουν, μέσα στον Ιανουάριο, εφόσον δεν καρποφορήσουν οι τρεις ψηφοφορίες που προβλέπεται να γίνουν από την παρούσα Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να περιορίσει το κλίμα της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλούσε η εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής και έκανε διστακτικούς τους εταίρους της χώρας να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό μέσω της δίμηνης παράτασης του ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος που αποφάσισε το Eurogroup.

Το κυβερνητικό επιτελείο ήταν έτοιμο από το βράδυ της Κυριακής να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα, αλλά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν ανεβεί στο βήμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να μιλήσει επί του προϋπολογισμού, προκρίθηκε να αναβληθεί η ανακοίνωση της ημερομηνίας μέχρι να συνέλθει το Eurogroup και να επικυρώσει τη δίμηνη παράταση, η οποία συμπίπτει με τον χρόνο που απαιτείται για να τερματιστεί η πολιτική εκκρεμότητα.





Τα «κουκιά» και οι υποψήφιοι Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι «θα βρεθούν οι 180», αν και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι βουλευτές που να υπολογίζονται με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο δεν είναι περισσότεροι από 174 με 175. Ελπίζουν, ωστόσο, στην πίεση που θα ασκηθούν από τα γεγονότα και κυρίως ότι όποιος βουλευτής αρνηθεί να ψηφίσει, κυρίως από τους κομματικά «ανέστιους» ή όσους είναι σε κόμματα που θα μειωθεί σημαντικά η δύναμή τους ή, πολύ περισσότερο, δεν περάσουν το 3%, η Πρωτοχρονιά θα τον βρει… απλό πολίτη.

Υπό τους υφιστάμενους συσχετισμούς, η συγκυβέρνηση, διεκδικεί να προσθέσεις στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άλλους 17 με 18 από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον προσεταιρισμό ικανού αριθμού βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, που η κοινοβουλευτική τους ομάδα αριθμεί 12 μέλη και την ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία διαθέτει 10 βουλευτές και εκ των οποίων τρεις, οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, έχουν λάβει αποστάσεις από την επίσημη γραμμή υπέρ των εκλογών.

Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, αναμένεται να διαδραματίσει και του υποψηφίου Προέδρου. Αν και οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, στο πολιτικό παρασκήνιο συζητούνται διάφορα ονόματα, όπως του πρώην υπουργού Επιτρόπου Σταύρου Δήμα και του νυν Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Επανέρχεται επίσης στο προσκήνιο το όνομα του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ενώ ακούγεται και το όνομα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα είναι και του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του Αλέκου Παπαδόπουλου και του και του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθηγητή Βασίλη Σκουρή.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι οι μόνες, σύμφωνα με το Σύνταγμα που μπορούν να προτείνουν υποψηφίους, αποκλείοντας έτσι τις αυτοπροτάσεις, μπορούν σε καθεμιά από τις ψηφοφορίες να προτείνουν διαφορετικό υποψήφιο.  
 


Οι ψηφοφορίες και οι βουλευτικές εκλογές  
Μετά την πρώτη ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου και εφόσον, όπως αναμένεται, δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι  βουλευτές υπέρ ενός υποψηφίου, η διαδικασία θα επαναληφθεί πέντε μέρες αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και πάλι απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Και εφόσον αποβεί και αυτή άκαρπη, θα ακολουθήσει η τρίτη και τελευταία από αυτή τη Βουλή ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία, η Βουλή θα διαλυθεί πριν από το τέλος του χρόνου και η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα της προεδρικής εκλογής εδώ.

Πηγή: www.protothema.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!