Επικό σχέδιο αποικισμού του Άρη έως το 2024!


Ο επικεφαλής της εταιρείας SpaceX, Elon Musk αποκάλυψε σήμερα τα φιλόδοξα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας αποικίας στον Άρη, στέλνοντας σε πρώτη φάση 100 ανθρώπους, με ένα από τα μεγαλύτερα διαστημόπλοια του κόσμου. Τα έξοδα της αποστολής μπορούν να αγγίξουν δυσθεώρητα ύψη όπως –το λιγότερο όπως έγινε γνωστό- τα $ 200.000 ανά άτομο τουλάχιστον για την πρώτη αποστολή.



Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Αστροναυτικής, ο κ. Musk παρουσίασε το όραμά του για ένα γιγάντιο πύραυλο που θα μεταφέρει τους ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη όπου και θα παραμείνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους».


«Μπορούμε να φτιάξουμε μία πόλη στον Άρη. Πριν από το 2024 ο άνθρωπος θα έχει πατήσει στον Άρη», επισήμανε σε ομιλία του στο κέντρο ερευνών «Expo» της δυτικής μεξικανικής πόλης της Γκουανταλαχάρα, που είχε κατακλυστεί από νωρίς από πλήθος κόσμου.



Επιπροσθέτως ο Musk παρουσίασε ένα φουτουριστικό βίντεο που απεικονίζει το πλάνο που έχει καταρτίσει με στόχο τη δημιουργία ενός διαπλανητικού συστήματος μεταφορών που θα βασίζεται σε επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους και 1.000 διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν περίπου 100 άτομα το καθένα.



Η πρώτη φάση της αποστολής προβλέπει πάντως την πρόσδεση κάψουλας στον Σταθμό, για τον ανεφοδιασμό του με προμήθειες.

Το διαστημικό σκάφος θα διαθέτει εστιατόριο, καμπίνες, παιχνίδια (ασκήσεις μηδενικής βαρύτητας) και ταινίες.



«Το ταξίδι πρέπει να είναι συναρπαστικό και όχι βαρετό. Δεν μπορεί οι επιβάτες να αισθάνονται στριμωγμένοι», είπε.

Ο Musk είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι είναι "αισιόδοξος" με την πρώτη ανθρώπινη αποστολή που θα μπορούσε να αφήσει τη Γη το 2024 και να αφιχθεί στον κόκκινο πλανήτη το επόμενο έτος.


Πριν από αυτό πάντως, η SpaceX σχεδιάζει να στείλει μέσα στο 2018 μια μη επανδρωμένη κάψουλα φορτίου.

Ο Καναδοαμερικανός επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι η αποστολή αυτή, θα φέρει την κωδική ονομασία «Δράκος στον Άρη».

Η πρώτη πτήση θα είναι ακριβή, αλλά ο στόχος είναι «να καταστεί αυτή προσιτή σε όποιον από κει και πέρα θέλει να πάει «με τη τιμή του εισιτηρίου με την πάροδο του χρόνου να πέφτει από τα $ 200.000 στα επίπεδα των $ 100.000, όπως είπε ο ίδιος.

«Νομίζω ότι τα πρώτα ταξίδια στον Άρη θα είναι πραγματικά, πολύ επικίνδυνα. Ο κίνδυνος θνησιμότητας θα είναι υψηλός. Και δεν υπάρχει ακριβώς κανένας τρόπος την πιθανότητα αυτή να την προσδιορίζουμε από πριν», ανέφερε.



«Για να καταλάβουμε πραγματικά τι συμβαίνει, θα πρέπει λοιπόν να πειραματιστούμε σε πιο ρεαλιστική κλίμακα», συμπληρώνει. Διότι σε διαφορετική περίπτωση «θα ήταν βασικά σαν να λέγαμε: «Είσαι διατεθειμένος να πεθάνεις; Αν ναι είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για το ταξίδι», είπε ο κ. Μασκ.

Η SpaceX δεν είναι η μόνη που φιλοδοξεί να ταξιδέψει στον Άρη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, η οποία μελετά τις επιδράσεις της μακροχρόνιας πτήσης στο ανθρώπινο σώμα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον Άρη από τη δεκαετία του 2030 κι έπειτα.

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι η αποστολή στον Άρη - περίπου 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα (140 εκατομμύρια μίλια) από τη Γη – θα είναι δαπανηρή και απαιτεί μεγάλες καινοτομίες της μηχανικής και ένα τεράστιο προϋπολογισμό.



Ο Τζον Λόγκστον, ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Διαστημικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου «George Washington» δήλωσε ότι η παρουσίαση του Musk ήταν "περιορισμένη σε λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη σημασία για ένα τόσο δύσκολο ταξίδι"...

Ο Musk δεν εξηγεί λεπτομερώς όπως ανέφερε ο καθηγητής Διαστημικής Πολιτικής, πώς θα πάρει τα «δισεκατομμύρια δολάρια που θα απαιτούνταν για να γίνει το όραμά του πραγματικότητα».

Το σχέδιο αντιμετωπίζει επίσης όπως είπε, τεχνικές προκλήσεις, όπως τον ανεφοδιασμό σε τροχιά, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ και την οικοδόμηση αποθηκών καυσίμων στον Άρη.



«Μάλιστα θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα συγκρότημα εκτοξεύσεων πυραύλων με τη χρήση πόρων μεθανίου από τον πλανήτη, ούτως ώστε να τροφοδοτεί τα διαστημικά σκάφη για την επιστροφή τους στη Γη» τόνισε ο κ. Λόγκστον.



Η Blue Origin έχει κατασκευάσει έναν πύραυλο που προσγειώνεται κάθετα και εργάζεται πάνω σε ένα ψηλότερο εκτοξευτή που ονομάζεται Νέα Γκλεν, αλλά η εταιρεία επικεντρώνεται στην αποστολή ανθρώπων σε χαμηλή τροχιά της Γης, για την ώρα.



«Για να κάνουμε όλα αυτά στην πράξη θα πρέπει να έχουμε εκατομμύρια ανθρώπων που θα εργάζονται σε ένα χρονικό διάστημα δεκαετιών» δήλωσε ο πρόεδρος της Blue Origin, Ρόμπ Μέγιερσον στο AFP.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!