ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Ημερίδα για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη

Θεσσαλονίκη 12/6/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη
Ημερίδα με θέμα τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώθηκε από τη Ν.Ε. Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, όπου συζητήθηκαν οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ . Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν,ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.
Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν οι δήμαρχοι Πυλαίας-Χορτιάτη Ι. Καϊτεζίδης, Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, Χαλκηδόνας Ι. Τσουκνιδάς, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ν. Φωτίου, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, εργαζομένων και πολίτες. Παρευρέθησαν επίσης ο δήμαρχος Βόλβης Δ. Λιάμας και Ωραιοκάστρου Δ. Γαβότσης.
«Η έξοδος από την κρίση απαιτεί δυνατούς και ζωντανούς τοπικούς οργανισμούς» ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και διαλόγου για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, στην οποία εκφράστηκαν απόψεις για τη μεταρρύθμιση. Τονίστηκε η ανάγκη ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να διαφοροποιείται ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά, για την ενίσχυση των Τοπικών Συμβουλίων με αρμοδιότητες και πόρους, για τη μείωση της θητείας βουλευτών και δημάρχων, για την αξιολόγηση εργαζομένων στους ΟΤΑ, αλλά και για τη μείωση της ηλικίας στο δικαίωμα ψήφου. Από τα χείλη των ομιλητών ακούστηκε και η θέση ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα ταυτοτικό στοιχείο για την Αριστερά, αλλά και ο δρόμος για συναινέσεις και συνεργασίες.
Για τις τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τον «Καλλικράτη», τη συνταγματική αναθεώρηση και το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθούν εργαλεία άσκησης τοπικής δημοσιονομικής πολιτικής με τα κριτήρια που μπορεί να αναδείξει η συμμετοχή των πολιτών. Επισήμανε δε, ότι πρέπει να αξιολογείται, όχι ο υπάλληλος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά η λειτουργία μιας δομής, ενώ τόνισε και την ανάγκη η αυτοδιοίκηση να καταγράψει επιτέλους τι θέλει, τι υπαλλήλους, με ποιες γνώσεις, ώστε να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο και ευέλικτο θεσμό.
«Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το πρόσθετο πρωτόκολλο του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας του 2009 για το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις, το οποίο έως τώρα δεν έχει υπογραφεί ούτε κυρωθεί σε αντίθεση με άλλες 11 χώρες», είπε ο κ. Βερναρδάκης: «Αλλού είμαστε ευρωπαϊστές και αλλού δεν είμαστε ή πρέπει να κάνουμε αυτό που λένε».
Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης απολογιστικού κοινωνικού ελέγχου και συμμετοχικού προϋπολογισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, ωστόσο πρέπει να δούμε τι χρειάζεται για να γίνουν σύγχρονοι ευέλικτοι οργανισμοί, μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση. «Θα μιλήσουμε μετά την κρίση, αφού κάναμε υποχωρήσεις με κόστος πολιτικό, προσωπικό και ψυχολογικό, θέλουμε πλέον και επιδιώκουμε μια φυγή προς τα εμπρός», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να δούμε τις εποχικές συμβάσεις και όχι να ανακυκλώνονται οι εργαζόμενοι κάθε 8 -10 μήνες, ενώ θα πρέπει να τελειώσουμε με τις εργολαβικές εταιρίες», είπε ο κ. Βερναρδάκης, ενώ για τις αξιολογήσεις εξέφρασε την άποψη ότι ήταν προσχηματικές για να δημιουργηθεί ένας αριθμός άχρηστων υπαλλήλων και να οδηγηθούν σε απολύσεις.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος του 2017 σε πολύ βασικά στάδια, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση έως τότε.
«Αντιλαμβανόμαστε τη μεταρρύθμιση που προτείνουμε ως μεσοπρόθεσμη διαδικασία, καθώς δεν μπορούν να τελειώσουν όλα και να περιληφθούν άμεσα σε ένα νομοσχέδιο εντός του 2017. Θα προχωρήσουμε σε κάθε στάδιο της μεταρρύθμισης μέχρι εκεί που μπορούμε, μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αδυναμίες της χώρας που κληρονομήσαμε και τις οποίες βήμα βήμα διορθώνουμε», ανέφερε ο κ. Πουλάκης, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αποτελεί μια από τις κορυφαίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, μια προσπάθεια που όπως είπε πολεμήθηκε λυσσαλέα από την ηγεσία της ΚΕΔΕ.
«Μας κατηγορούν ότι η μεταρρύθμιση τελειώνει στο θέμα της απλής αναλογικής, ότι απλώς θέλουμε να μοιράσουμε αλλιώς την τράπουλα. Εμείς έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στον Καλλικράτη από το 2010», είπε ο κ. Πουλάκης και επανέλαβε τους τέσσερις βασικούς στόχους που αντανακλούν τον κεντρικό στόχο για θεσμική, διοικητική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Πρόκειται πρώτον, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση της ουσιαστικής και άμεσης συμμετοχής των πολιτών, δεύτερον, για την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ ως διοικητικών δομών και την ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους ΟΤΑ, τρίτον, για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, τέταρτος στόχος είναι η ενίσχυση του ρόλου των δήμων και των περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία στο πλαίσιο του εθνικού στόχου της δίκαιης ανάπτυξης.
«Αν πετύχουμε στην προσπάθειά μας αυτή, τόσο η ουσία όσο και οι διαδικασίες μεταρρύθμισης θα αποτελέσουν ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής», είπε ο κ. Πουλάκης.
Το θέμα της θητείας των βουλευτών και των δημάρχων, αλλά και την ανάγκη για μια πιο ισχυρή και πιο συμμετοχική αυτοδιοίκηση έθεσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση.
Ο κ. Φάμελλος, προσπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν και να αποφασίζουν, καθώς, όπως σημείωσε, οι πολίτες όλο και απομακρύνονται από τις αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι η συζήτηση για την αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποσπαστεί από τη συζήτηση για τις δομές εκπροσώπησης και δημοκρατίας.
«Ένα μεγάλο ερώτημα: ποιος είναι ο ρόλος του πολίτη; Κανείς δεν εμπιστεύεται τη διαδικασία των αποφάσεων, κανείς δεν αισθάνεται ότι συμμετέχει», είπε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος απηύθυνε την κριτική του προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις: «Κανείς δε μας φώναξε όταν άλλαζε η Τοπική Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε την αποκέντρωση αποφάσεων και ενεργούς πολίτες στην περιφέρεια γιατί εκεί κρίνεται η παραγωγική ανασυγκρότηση», είπε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος έθεσε και το θέμα των θητειών για βουλευτές και δημάρχους, προτείνοντας τον περιορισμό τους σε δύο ή τρεις, αφού όπως είπε, μπορούμε να προσφέρουμε κι από αλλού. «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ας αφήσουμε χώρο και στην επόμενη γενιά», κατέληξε.
Από την πλευρά τους δήμαρχοι που χαιρέτισαν την εκδήλωση εξέφρασαν την άποψη ότι μέχρι τώρα έχουμε ετεροδιοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση, εξέθεσαν το πρόβλημα με τους συμβασιούχους αλλά και με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, σήμαναν συναγερμό ότι οι θέσεις της αυτοδιοίκησης γίνονται όλο και ασθενέστερες και ότι ζητούνε πρωτοβουλίες ώστε να δοθούν μεγαλύτερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ.
Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!