Λεμέρ: Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup

Η λύση είναι κοντά περισσότερο από ποτέ και είναι εφικτό να βρεθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τόνισαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος δήλωσε πραγματικά αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία καλή συμφωνία την Πέμπτη, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Καλωσορίζοντας τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει. «Βρισκόμαστε κοντά σε μία λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μία λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε πως πιστεύει ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγελύτερες πιθανότητες, εντούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν οφελεί κανέναν».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ευρώπη έχει περάσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά έχει αντέξει» και πως «τώρα οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, μπορεί να βρίσκει λύσεις και να κοιτάει μπροστά». «Είμαστε σε μία στιγμή που η Ευρώπη χρειάζεται να κοιτάξει μπροστά, να κοιτάξει το μέλλον και πιστεύω ότι οι τελευταίες εξελίξεις μάς κάνουν πιο αισιόδοξους γι' αυτό», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος υπουργός μετέφερε στον κ. Τσίπρα, καταρχάς, τα φιλικά αισθήματα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατικής, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Λε Μερ να τα μεταφέρει προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό. Εξέφρασε τη χαρά του για κάθε φορά που βρίσκεται στην Αθήνα, «μία πόλη που αγαπώ και γνωρίζω πολύ καλά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεμέρ συνεγχάρη ιδιαιτέρως τον πρωθυπουργό για το «πολιτικό θάρρος που έχετε επιδείξει μέχρι τώρα, εφαρμόζοντας δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα σας». «Πάντα θεωρούσα ότι το θάρρος είναι η πρώτη αρετή που πρέπει να έχει ένας πολιτικός άνδρας και σίγουρα εσείς αυτήν την αρετή την κατέχετε», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, «οι μεταρρυθμίσεις είναι πάντα κάτι το δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή θα είναι επωφελείς για τον ελληνικό λαό και ότι αναμφισβήτητα θα επιτρέψουν στην οικονομίας σας την ανάπτυξη και την ευημερία που της οφείλουμε».

«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, για να σημειώσει: «Τώρα όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία». «Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup» επισήμανε. «Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου», επισήμανε.

Αλ. Τσίπρας: Συν Αθηνά και χείρα κίνει

«Αλλά η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα και χρειάζεται και τύχη», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ, ο οποίος σε πιο χαλαρή διάθεση, κατά το τέλος του διαλόγου με τον πρωθυπουργό μπροστά στιος κάμερες, παρέπεμψε σε ένα βραχιόλι που φορά από την Αμοργό και το οποίο συμβολίζει την Τύχη, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λε Μερ δήλωσε: «Η τύχη είναι αυτή την οποία έχω στο χέρι μου, είναι ένα βραχιολάκι από το νησί της Αμοργού, που είναι και το αγαπημένο μου νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί θα τα καταφέρουμε».

Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «υπάρχει το αρχαίο ρητό "Συν Αθηνά και χείρα κίνει"», για να συμπληρώσει: «Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς όμως το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε λίγο».


Λεμέρ σε Τσακαλώτο: Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup

Αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από την συμφωνία» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup», δήλωσε ο ίδιος και συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε».

Πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λεμέρ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες».

Επίσης, ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη βοήθεια της, και από τον κ. Σαπέν (προκάτοχο του κ. Λεμέρ) και από τον νυν υπουργό, τον οποίο παράλληλα συνεχάρη για την επιτυχία του στις βουλευτικές εκλογές χθες, Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος υπουργός κομίζει στην Αθήνα την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους, σε μια προσπάθεια εύρεσης συμβιβασμού κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ βρίσκεται στην Αθήνα, για να συνεχίσει τις επαφές του σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ώστε να «προσεγγίσει τις πλευρές» πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.

Στη συνέχεια ο Γάλλος υπουργός συναντάται από τις 13.30 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!