Ο χάλκινος ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Τερζόπουλος μιλάει για την μεγάλη επιτυχία του στην κάμερα του avatonpress.gr [video]

Ο Αλέξανδρος Τερζόπουλος, χάλκινος Ολυμπιονίκης στην 49η Ολυμπιάδα Χημείας 2017 μαθητής του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, μιλάει στην κάμερα του avatonpress.gr για την προσπάθειά του να φθάσει σε αυτή την μεγάλη  επιτυχία, που πρώτο το avatonpress.gr δημοσίευσε (http://www.avatonpress.gr/2017/07/2-49.html). 

Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε στο avatonpress.gr

1.  Αλέξανδρε, είναι η πρώτη φορά που  συμμετείχες σε μια Ολυμπιάδα Χημείας. Προηγήθηκε όμως ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας. Πότε ξεκίνησε η διαδικασία και σε πόσες φάσεις ολοκληρώθηκε;

            Η διαδικασία ξεκινά με την Α' φάση του ΠΜΔΧ (Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18/3/2017 και συμμετείχαν 3648 μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου. Στον ΠΜΔΧ οι μαθητές διαγωνίζονται στην ύλη της Χημείας της τάξης τους, αλλά καλούνται να επιλύσουν προβλήματα αυξημένης δυσκολίας. Από τους αριστεύσαντες της Α' φάσης επιλέγονται οι 12 οι οποίοι θα συνεχίσουν στη Β' φάση, που διοργανώνεται στην Αθήνα από το Χημικό Τμήμα του ΕΚΠΑ.

2. Στη συνέχεια οι μαθητές που επιλέχθηκαν πόσοι ήταν από κάθε τάξη και ποιο ήταν το επόμενο βήμα; Κάποια εκπαίδευση ή κάτι άλλο;

            Οι 12 πρωτεύσαντες- οι 8 πρώτοι της Γ' Λυκείου και οι 4 πρώτοι της Β'- συνεχίζουν, μετά το πέρας των Πανελλαδικών, για μία εντατική εκπαίδευση διαρκείας μιας βδομάδας στο ΕΚΠΑ. Οι καθηγητές του Τμήματος Χημείας με μεγάλη προθυμία κι εξίσου μεγάλη προσπάθεια μας εκπαίδευσαν τόσο στο θεωρητικό όσο και το εργαστηριακό κομμάτι των γενικών προαπαιτούμενων για την Ολυμπιάδα γνώσεων. Και τα δύο υπήρξαν άκρως απαιτητικά, αφενός η θεωρητική ύλη της Ολυμπιάδας ξεπερνά κατά πολύ τα λυκειακά δεδομένα, αφετέρου ο Έλληνας μαθητής δεν έχει καμία επαφή με τον εργαστηριακό χώρο και τις απαιτούμενες πειραματικές δεξιότητες. Η συνολική εκπαίδευση διαρκούσε καθημερινά γύρω στις 11 ώρες, με διάλλειμα για μεσημεριανό και ελάχιστα μόνο ακόμη ολιγόλεπτα διαλλείματα μεταξύ μαθημάτων ή μαθήματος-εργαστηρίου.


3. Η τελική επιλογή των τεσσάρων μαθητών πως προέκυψε; Ποια η συνέχεια για αυτούς;
            Στο τέλος της μίας βδομάδας της εκπαίδευσης-προετοιμασίας, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις (θεωρητικές κι εργαστηριακές) σε εξομοίωση συνθηκών Ολυμπιάδας. Έκαστη εξέταση ήταν πολύωρη, με αυστηρά χρονικά όρια, πολυάριθμα θέματα στη θεωρητική και εφαρμογή ποινών στην περίπτωση ζημίας οργάνων ή σπατάλη αντιδραστηρίων κατά την εργαστηριακή εξέταση. Με βάσει τα αποτελέσματα αυτής της ημερήσιας "μικρο-Ολυμπιάδας" κατά βαθμολογική κατάταξη καθορίστηκαν οι τέσσερις μαθητές που αποτελέσαμε την ελληνική ολυμπιακή αποστολή. Για εμάς τους τέσσερις ακολούθησε μία επιπλέον βδομάδα προετοιμασίας στο ΕΚΠΑ κατά την οποία συνεχίσαμε δυναμικά με πιο εξειδικευμένα θεωρητικά αντικείμενα και πειραματικές μεθόδους, απαραίτητες για την Ολυμπιάδα.

4. Υπήρξε και κάποιος θεσμικός παράγοντας ο οποίος βοήθησε στην προσπάθεια της προετοιμασίας σας; Κάποιος άλλος που θα ήθελες να ευχαριστήσεις;

            Αρχικά, βεβαίως, το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, όπου όπως προανέφερα πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία, που μας φιλοξένησε στις αίθουσες και εργαστήριά του- ενώ οι καθηγητές του προσφέρθηκαν να επενδύσουν τόσο πολύ χρόνο (και υπομονή, ίσως) στην εκπαίδευσή μας. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, επίσης, η οποία διοργανώνει και την Α' και τη Β' φάση του εθνικού διαγωνισμού. Τέλος, το Ίδρυμα Ωνάση μας υποστήριξε ουσιαστικότατα καλύπτοντας όλα τα έξοδα των δύο εβδομάδων της προετοιμασίας (διαμονή, μεταφορές κλπ.) καθώς και τα κόστη του ταξιδιού ως την Ταϋλάνδη και της εγγραφής στην Ολυμπιάδα. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές-μέντορες της ελληνικής αποστολής, κυρίους Ψαρουδάκη και Χρονάκη οι οποίοι μας συνόδεψαν στην Ταϋλάνδη και προσέφεραν πολύτιμη καθοδήγηση, κι επιπλέον από το σχολείο μου τη χημικό μου, κα Σαλματζίδου, και τον φυσικό μου, κο Μιχαηλίδη, που με παρότρυναν εξαρχής να συμμετάσχω στον εθνικό διαγωνισμό.

5. Ξεκινάει το ταξίδι για την Ταϋλάνδη. Πως χαρακτηρίζεις όλη την διαδικασία εκεί; Υπήρξε υψηλό επίπεδο από τους συμμετέχοντες;

            Η όλη διαδικασία, διάρκειας δέκα ημερών, χαρακτηρίζεται από μεγάλη τυπικότητα όσον αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι. Λίγο μετά την άφιξή μας, κι αμέσως μετά την εγγραφή, χωριζόμαστε από τους μέντορές μας, καθώς αυτοί ως υπεύθυνοι για την εργαστηριακή επιθεώρηση και τη μετάφραση των θεμάτων γνωρίζουν τα θέματα της εξέτασης εκ των προτέρων. Για να μην μπορέσει κανείς να μας τα μεταφέρει πρόωρα, από το τέλος της ημέρας αφίξεως κηρύττεται "σιγή ασυρμάτου" και υποχρεωτικά παραδίνουμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ή άλλες συσκευές επικοινωνίας μέχρι και το τέλος των εξετάσεων. Την επόμενη μέρα με πλήρη επισημότητα τελέστηκε η τελετή έναρξης, παρουσία πριγκίπισσας του βασιλικού οίκου της Ταϋλάνδης. Ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας, είναι ότι τις ημέρες πριν την κάθε εξέταση (πρώτα εργαστηριακή, έπειτα θεωρητική, οι οποίες λαμβάνουν μέρος σε διαφορετικές μέρες) όπως και το διάστημα αμέσως μετά -όταν γίνεται η διόρθωση και αναβαθμολόγηση των γραπτών- για εμάς το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδρομές σε όλη την χώρα, με τον οποίον τρόπο και την γνωρίσαμε και χαλαρώσαμε λίγο πριν και μετά την εξέταση. Όσον αφορά αυτήν, αδιαμφισβήτητα υπάρχει μεγάλη διαφορά επιπέδου μεταξύ των ομάδων διαφορετικών χωρών- αυτές που διεκδικούν τα χρυσά συμμετέχουν έχοντας έως και διετή προετοιμασία, μπροστά στην οποία η δική μας μοιάζει φαινομενικά πενιχρή. Πράγματι, στο επίπεδο αυτό των χρυσών και ίσως και αργυρών μεταλλίων, ο ανταγωνισμός είναι εμφανώς πολύ έντονος. Ωστόσο, με την επίδοσή της πιστεύω πως η ελληνική αποστολή έδειξε το αξιόμαχό της παρά τη σύντομή μας προετοιμασία!
  
6. Περίμενες μια τέτοια διάκριση:; Θα πάρεις μέρος την επόμενη χρονιά στον διαγωνισμό;


            Για να είμαι ειλικρινής, μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ανέμενα να έχω διακριθεί, αφού τα αποτελέσματα ανακοινώνονται επιτόπου στην τελετή απονομής των μεταλλίων. Μεγάλο ρόλο παίζει ότι ήμασταν και λίγο αποθαρρυμένοι λόγω του γεγονότος πως τελευταία φορά η Ελλάδα έφερε μετάλλιο από την Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας πριν 6 χρόνια...  Ομολογώ, λοιπόν, πως ήταν μία απίστευτα θετική έκπληξη όταν κατακτήσαμε όχι μόνο ένα, αλλά δύο χάλκινα φέτος!  Η συνολική μου ενασχόληση με τη Χημεία με έκανε να κοιτάξω με διαφορετικό μάτι το αντικείμενο, και σίγουρα πλέον με μεγάλη προθυμία θα ξανασυμμετάσχω στον διαγωνισμό.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!