Στο «φούρνο» η νότια Ευρώπη – Ανελέητος ο καύσωνας από την Ιβηρική μέχρι τα Βαλκάνια [εικόνες & βίντεο]


Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη νότια Ευρώπη.

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας έχει εκτοπίσει από την κορυφή της επικαιρότητας, άλλα θέματα, όπως η κριτική στους μεθυσμένους τουρίστες, που έχουν κάνει «κόλαση» τη ζωή των κατοίκων.
Από τα τέλη Ιουλίου ντόπιοι και τουρίστες «λιώνουν» με τον υδράργυρο «αγκυροβολημένο» πάνω από τους 40 βαθμούς και ούτε οι νύχτες προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αφού η θερμοκρασία δεν υποχωρεί κάτω από τους 30C.


Και δεν είναι μόνον η Ισπανία, αλλά ολόκληρη η νότια Ευρώπη μέχρι την Ιταλία και τα Βαλκάνια που «ψήνονται» λόγω των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική. Για «Κροατική κόλαση» έκανε λόγο η εφημερίδα "Jutarnji list" στο Ζάγκρεμπ.
Στη γειτονική Βοσνία οι αρχές σήμαναν «κόκκινο συναγερμό» με το θερμόμετρο να δείχνει 42 βαθμούς, ενώ στη Βιέννη σκαρφάλωσε στους 39C.


Στο έλεος του καύσωνα "Lucifer" και το Κόσοβο
Και δεν είναι μόνον οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και οι συχνές πυρκαϊές που έχουν γίνει εφιάλτης για τις αρχές της Ιταλίας και της ΠΓΔΜ, περιοχές της οποίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ένα απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε σε χωριό κοντά στα Σκόπια, ενώ δύο σπίτια και μια αποθήκη αποτεφρώθηκαν στο χωριό Μόγκιλτες στα κεντρικά της ΠΓΔΜ. Οι αρχές επιστράτευσαν εναέρια μέσα για να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαϊών ποθυ απειλούν σπίτια κυρίως σε ορεινά χωριά στα νοτιοδυτικά.


Εδώ και μια εβδομάδα οι καυτοί άνεμοι από τη Μαύρη Ήπειρο σαρώνουν την ιβηρική χερσόνησο αλλά και τις Βαλεαρίδες, όπου η κατανάλωση ρεύματος έσπασε νέο ρεκόρ με 1297 Megawatt. Ειδικά στα ξενοδοχεία τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες δουλεύουν ασταμάτητα. Στα δελτία ειδήσεων ειδικοί συνιστούν στο κοινό να αποφεύγει τον ήλιο, να προτιμά τα σκιερά και κλιματιζόμενα μέρη και να έχει πάντοτε μαζί του νερό. Οι πλανόδιοι πωλητές νερού κάνουν χρυσές δουλειές, αν και πολλοί -Βρετανοί και Γερμανοί ως επί το πλείστον- τουρίστες προσπαθούν να σβήσουν τη δίψα τους με μπύρες.

Στη Σεβίλλη ο υδράργυρος αναμένεται να εκτοξευθεί σήμερα στους 40 βαθμούς Κελσίου, στη Ρώμη στους 39C και στη Σικελία δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τους 44C (!).
Ντόπιοι και τουρίστες αναζητούν λίγη δροσιά σε συντριβάνι στη Ρώμη


Το πρόβλημα επιτείνεται από την παρατεταμένη ξηρασία. Τον Ιούλιο οι βροχοπτώσεις στην Ιταλία ήταν κατά 50% λιγότερες σε σχέση με τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εδώ και μια βδομάδα ολόκληρη η χώρα λιώνει από τη ζέστη. Μετεωρολόγοι λένε ότι δεν είναι ασυνήθιστες οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η διάρκειά τους...


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!