Αναθεωρείται στο +1,6% η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2017

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη φέτος προχωρεί η κυβέρνηση με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης για το ΑΕΠ το 2017 κατεβαίνει στο 1,6% από 1,8% που ήταν η τελευταία εκτίμηση με βάση το προσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία επιταχύνθηκε κατά 0,4% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο και κατά 0,8% στο δεύτερο, ενώ οι προβολείς έχουν στραφεί πάνω στο τρίτο που ενσωματώνει τα στοιχεία για τον τουρισμό τα οποία αποτελούν «βαρόμετρο» για την πορεία του ΑΕΠ.

Αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη-μέλη και από το περιεχόμενο της έκθεσης θα φανεί αν η Κομισιόν έχει προσαρμόσει, ύστερα από εισήγηση της ελληνικής πλευράς, σε χαμηλότερα επίπεδα τον δείκτη για την ανάπτυξη το 2017.

Το κομμάτι της έκθεσης που θα έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η πρόβλεψη για το φετινό πλεόνασμα (2017) αλλά και γι’ αυτό του 2018.

Θεωρητικά, για το 2018 δεν πρέπει να αλλάζει κάτι σε επίπεδο στόχων (3,5%) από τη στιγμή που υπάρχει ήδη η συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

Με δεδομένο όμως ότι το Ταμείο επιμένει σε στόχο 2,2% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν θα δείξουν αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δανειστών.

Αξιωματούχοι των θεσμών διαβεβαιώνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018.

Οπως εξηγούν, οι αποκλίσεις που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή θα καλυφθούν και ως εκ τούτου ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά.

Από την ίδια έκθεση θα φανεί επίσης αν υπάρξει υπέρβαση (2,8% του ΑEΠ) του μνημονιακού στόχου (1,75% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, μέρος του οποίου η κυβέρνηση θέλει να διαθέσει για την ενίσχυση των αδύναμων εισοδηματικά τάξεων αλλά και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αναθεωρήσεις και στα υπόλοιπα μεγέθη του προϋπολογισμού.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!