Ford Mustang

Αλλαξε την ιστορία των σπορ αυτοκινήτων, αγαπήθηκε από εκατομμύρια οδηγούς, μα το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζει ακόμη να προκαλεί! H Ford Mustang κατασκευάζεται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford από το 1964 έως και σήμερα!

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 6 γενιές Mustang, σε πολλές εκδόσεις.

Λόγω της διαχρονικής επιτυχίας της η Mustang έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον μυθικά αυτοκίνητα της παγκόσμιας αυτοκίνησης, με εξαιρετικά υψηλό ίματζ στις περισσότερες χώρες και μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι 5 πρώτες γενιές συνήθως δεν εξάγονταν εκτός Βόρειας Αμερικής μαζικά παρά μόνο μεμονωμένα.

Αντιθέτως, η έκτη γενιά της διατίθεται επίσημα και στην Ευρώπη, ενώ είναι και η πρώτη που κατασκευάζεται και σε δεξιοτίμονη έκδοση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμα κράτη διεθνώς, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, θεωρείται από την κοινή γνώμη ως το «νούμερο 2» πιο αναγνωρίσιμο και σε πρεστίζ αμερικανικό αυτοκίνητο, πίσω μόνο από τη Chevrolet Corvette, η οποία όμως είναι πολύ ακριβότερη και ανήκει σε εντελώς διαφορετική κατηγορία, αυτή των διθέσιων supercars υψηλών επιδόσεων.

Επιπλέον η Mustang είναι και ένα από τα μακροβιότερα ονόματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και ειδικότερα στην κατηγορία των muscle cars το μακροβιότερο και το μοναδικό με συνεχή παραγωγή από το πρώτο αντίτυπο έως σήμερα.

Σημειωτέον ότι η παραγωγή της πρώτης γενιάς της ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 1964 και κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά στις 17 Απριλίου 1964, με αρχική τιμή απόκτησης 2.368 δολάρια.

Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναβιώσει ορισμένα ιστορικά και διαχρονικά αντίπαλα μοντέλα, όπως η Chevrolet Camaro, η Mustang είναι το μοναδικό muscle car με αδιάκοπη παραγωγή

Η ονομασία Mustang προέρχεται από το ομώνυμο είδος αλόγου που ζει στη Βόρεια Αμερική, εξ ου και το σήμα του μοντέλου με το άλογο που καλπάζει.

Ολες οι γενιές της Mustang έχουν εμφανιστεί σε πολλές ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, καθώς και σε πολλά βιντεοκλίπ τραγουδιών σε αρκετές χώρες διεθνώς.

Το πρωτότυπο Mustang ήταν ένα διθέσιο roadster, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα τετραθέσιο coupe.

Για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος εξέλιξης και παραγωγής της Mustang, στη Ford χρησιμοποίησαν μηχανικά μέρη από τα Ford Falcon και Ford Fairlane και με αυτόν τον τρόπο η τιμή πώλησής της περιορίστηκε.

Η δημοσιότητα που κέρδισε η πρώτη γενιά του Mustang ήταν εξωπραγματική για την εποχή, καθώς δημοσιεύτηκαν περίπου 2.600 άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά μόνο για την πρώτη μέρα παρουσίαση στο κοινό.

Η πρώτη εμφάνιση Mustang σε ταινία ήταν στο «James Bond Goldfinger» το 1964. Οι αρχικές προβλέψεις πωλήσεων της εποχής βρίσκονταν κάτω από τις 100.000 μονάδες ετησίως, αλλά στους πρώτους 18 μήνες πάνω από 1.000.000 Mustang βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής.

Στο χρηματιστήριο των κλασικών αυτοκινήτων μια Mustang του 1965, σε έκδοση Coupé ή Fastback με μοτέρ V8 (4.736 κ.εκ.), ή μια αντίστοιχη Convertible κοστίζει πάνω από 40.000 ευρώ.

Η τιμή ανεβαίνει στις Fastback GT με το μοτέρ High Performance και τα 270 άλογα και ξεπερνά τις 50.000, ενώ η αντίστοιχη Convertible GT ξεπερνά τις 85.000 ευρώ.

Η πρώτη γενιά είχε και εξακύλινδρο κινητήρα 2.786 κ.εκ. με 101 ίππους.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!