Ψυχρολουσία από τα φορολογικά έσοδα -Τι διέσωσε τον Προϋπολογισμό


Όταν ο σκληρός πυρήνας των φορολογικών εσόδων- φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ- εμφανίζεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το αμορτισέρ του Προγράμματος Δημοσίων Εσόδων μόνο να σκεπάσει το πρόβλημα μπορεί και όχι να το αντιμετωπίσει.

Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 5μηνο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά στα φορολογικά έσοδα, παρά το ότι εμφανίζουν συνολικά υπέρβαση 198 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Το Μάιο μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:
α) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 78 εκατ. ευρώ
β) Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 11 εκατ. ευρώ
γ) ΦΠΑ λοιπών συναλλαγών πλην πετρελαιοειδών κατά 25 εκατ. ευρώ
δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 34 εκατ. ευρώ.
Τι πήγε καλά; Τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών και κατασχέσεις ήτοι τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών, τα οποία στο 5μηνο εμφανίζουν υπέρβαση 62 εκατ. και 191 εκατ. ευρώ αντιστοίχως έναντι του στόχου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι προβλέψεις για το φόρο εισοδήματος- κυρίως έσοδα από παρακράτηση- για άλλη μια χρονιά φαίνονται προβληματικές, ενώ και οι εισπράξεις από ΦΠΑ δείχνουν κόπωση λόγω φοροδιαφυγής και μείωσης κατανάλωσης.
Πέρα από τη… σανίδα σωτηρίας των ρυθμίσεων και κατασχέσεων, το πραγματικό σωσίβιο για τον Προϋπολογισμό είναι το ΠΔΕ. Τα έσοδα του εμφανίζουν υπέρβαση 462 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ αντιθέτως οι πληρωμές είναι 516 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από το σχεδιασμό.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!