Δηλώσεις μαθητών που αρίστευσαν απο σχολεία της Δυτ. Θεσσαλονίκης



Την Παρασκευή 29/6/2018 ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξετάσεων. Άλλοι πέτυχαν τους στόχους της και άλλοι όχι. Το avatonpress.gr συνομίλησε με δυο μαθητές απο σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, για την επιτυχία τους να συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες. 
Στα ερωτήματά μας, ποιες ήταν οι βαθμολογίες τους στα μαθήματα που έδωσαν, ποια ήταν τα συνολικά μόριά τους, αλλά  και πως  πιστεύουν  ότι μπορεί κάποιος να πετύχει τον στόχο του, ποια ήταν η δική τους προσπάθεια και τι είναι αυτό που θέλουν  να ακολουθήσουν, οι απαντήσεις βρίσκονται στον ίδιο σχεδόν παρονομαστή. Κόπος, δουλειά, αποφασιστικότητα. 


Ο Γιώργος Κοσμίδης είναι απόφοιτος του 3ου ΓΕΛ Ευόσμου και μας αναφέρει χαρακτηριστικά: "Συγκέντρωσα 18913 μόρια και οι επιδόσεις μου στα μαθήματα ήταν έκθεση    16,5, φυσική  18,8. Χημεία 19,7, βιολογία 19,8.
Για να πετύχει κάποιος τον στόχο του  αρχικά χρειάζεται πραγματική θέληση. Πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος  και αποφασισμένος για τους στόχους σου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια. Η μελέτη σίγουρα θα είναι πολύωρη και συνεχής  ωστόσο οι μέγιστες επιδόσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μεθοδικότητα.  Τέλος οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν να κοιμούνται αρκετά και να ξεκουράζονται πνευματικά με όποιον τρόπο επιθυμεί ο καθένας.
Εγώ προσωπικά διάβαζα αρκετές ώρες καθημερινά και ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα που είχα αρκετό χρόνο. Φρόντιζα να λύνω τις απορίες μου και να μην αφήνω κενά, καθώς και να κάνω τακτικές επαναλήψεις. Τέλος παρότι λόγω αυξημένου φόρτου διαβάσματος που είχα στερήθηκα πολλές εξόδους και σταμάτησα σχεδόν όλες τις εξωσχολικές μου δραστηριότητες φρόντιζα να βγαίνω τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με φίλους ώστε να ξεφεύγω από την καθημερινότητα.
Ο στόχος μου είναι η ιατρική στην οποία ελπίζω να περάσω."


Η Ευτυχία Δασκαλάκη είναι απόφοιτη του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου και δηλώνει: "Αρχικά πρέπει να αναφέρω ότι έδωσα εξετάσεις σε πέντε μαθήματα, ώστε να έχω ανοιχτά και τα δύο επιστημονικά πεδία της θετικής κατεύθυνσης. Αφιέρωσα την ίδια προσπάθεια και στα δύο μαθήματα βαρύτητας των δυο πεδίων (μαθηματικά και βιολογία) και συγκέντρωσα τελικά 18.193 μόρια στο πεδίο τεχνολογικών και θετικών σπουδών και 18.818 μόρια στο πεδίο επιστημών υγείας και ζωής. Οι επιμέρους επιδόσεις μου ήταν 17.9 στην έκθεση, 18.1 στην βιολογία, 16.1 στα μαθηματικά, 19.5 στην χημεία και 20 στην φυσική. 
Αρχικά, για την επιτυχία στις Πανελλαδικές, θεωρώ πολύ σημαντική την συνέπεια στις προηγούμενες τάξεις του σχολείου, ώστε να έχει κανείς τις απαραίτητες βάσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα. Ακόμη, πρέπει κατά την γνώμη μου το διάβασμα στην τρίτη λυκείου να γίνεται σε όρια συνετά αλλά όχι πολύ εξαντλητικά ώστε να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η καλή εμπέδωση της ύλης και η διατήρηση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων. Επίσης είναι απαραίτητη, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς και ιδιαίτερα για τις τελευταίες μέρες πριν τις εξετάσεις η αποβολή του περιττού άγχους που μπορεί να δράσει αρνητικά. Εγώ προσωπικά προσπάθησα να διατηρήσω όσο περισσότερο γίνεται την ψυχραιμία μου (πάντα βέβαια λίγες στιγμές άγχους και αβεβαιότητας είναι αναπόφευκτες) και να μην εξαντλήσω τον εαυτό μου σωματικά και ψυχικά από την αρχή της χρονιάς. Ήμουν όσο μπορούσα συνεπής στο διάβασμα, αποφεύγοντας να ξενυχτάω διαβάζοντας ή να πιέζω τον εαυτό μου όταν ένιωθα ότι πλέον δεν μπορούσα να αποδώσω. Αν και δεν ήταν δυνατό να συνεχίσω κάποια εξωσχολική δραστηριότητα λόγω προγράμματος, δεν στερήθηκα εξόδους και εκδρομές, καθώς ένα διάλειμμα από την μελέτη είναι πάντα καλό να γίνεται.
Η επιλογή συγκεκριμένου αντικείμενου σπουδών ήταν ένα θέμα που με προβλημάτισε αρκετά στην διάρκεια της χρονιάς. Αυτό στο οποίο κατευθυνόμουν ήταν η βιολογία, καθώς είναι μια επιστήμη με πολλούς κλάδους που αναπτύσσεται πολύ σήμερα. Τα μόρια που συγκέντρωσα από τις πανελλαδικές βέβαια, μου επιτρέπουν να κινηθώ και προς άλλες κατευθύνσεις, τις οποίες πρέπει να εξετάσω προτού οριστικοποιήσω την επιλογή μου, αφού δεν θέλω να καταλήξω σε κάποια σχολή που αποδειχθεί ότι δεν ταιριάζει σε εμένα.


To avatonpress.gr θα συνεχίσει την παρουσίαση μαθητών που αρίστευσαν και απο άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!