Χωρίς Ελλάδα το πρώτο μεταμνημονιακό Eurogroup


Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, που συνεδρίασε σήμερα ατύπως στη Βιέννη.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο κοινός μηχανισμός προστασίας (common backstop) για το Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών και η εμβάθυνση της ΟΝΕ.
Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι η συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είχε «διευρυμένη μορφή» (με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε) και εξετάστηκε ιδιαίτερα το «ποιος» και «υπό ποιες συνθήκες» θα αποφασίζει την ενεργοποίηση του μηχανισμού προστασίας για την εξυγίανση των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, τους επόμενους μήνες θα εξεταστεί ποιες νομικές τροποποιήσεις χρειάζονται για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός. «Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Σεντένο, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα».
Σε γενικές γραμμές, για τα θέματα που αφορούν στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης, ο κ. Σεντένο είπε ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν εντατικές διαβουλεύσεις και ενδεχομένως να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup εντός του Νοεμβρίου, με στόχο να υπάρξει μία συνολική απόφαση έως τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι στο σημερινό Eurogroup έγινε ένα ενθαρρυντικό βήμα προς τα εμπρός για μία πιο σταθερή, δυναμική και περιεκτική Ευρωζώνη. Επισήμανε, δε, ότι η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, έως τον Δεκέμβριο.
Επίσης συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε ωστόσο στην Ιταλία, για την οποία Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρέπει να περιορίσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα», προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Ο Επίτροπος δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμητικούς στόχους, αλλά επέμεινε ότι η Ιταλία έχει ωφεληθεί ήδη αρκετά από την ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!